4 tys.
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń468 tys.
  • Odpowiedzi197
  • Ocen na +172
4 tys. ppt ?

Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy (198)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): StorczykoweLove -

Czy zauważyliście, że woda zagotowana dwa razy zmienia smak? Powód jest prosty - podczas ponownego zagotowania wody zmienia się jej skład chemiczny oraz wytrącają się związki węgla. Ponadto zawartość tlenu się zmienia, a szkodliwe substancje zagęszczają. Co prawda, ponowne gotowanie powoduje zabicie ewentualnych wirusów, ale paradoksalnie zwiększa się ilość szkodliwych substancji, które uszkadzają nasz układ nerwowy. Po takim wielokrotnych podgrzewaniu woda staje się twardsza, co z kolei powoduje odkładanie się kamieni nerkowych. Można wykonać prosty test - wystarczy wykonać dwie herbaty, jedną ze świeżo zagotowanej wody, a drugą z wody wielokrotnie zagotowanej, a smak będzie zupełnie różny. I co Wy na to?
INTERIA.PL

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): mrruuu -

Skład chemiczny wody się zmienia z H2O na jaki?
Skąd węgiel w wodzie żeby się wytrącał?
Jakie są te szkodliwe substancje i dlaczego się zagęszczają?
Pożyteczne substancje też się zagęszczają jak już. :-)
Woda staje się miększa. Bo się wytrącają te co piszesz.
Jeżeli smak będzie inny, to ta druga jest lepsza :-)

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): ~jamu -

mrruuu Skład chemiczny wody się zmienia z H2O na jaki?
Skąd węgiel w wodzie żeby się wytrącał?
Jakie są te szkodliwe substancje i dlaczego się zagęszczają?
Pożyteczne substancje też się zagęszczają jak już. :-)
Woda staje się miększa. Bo się wytrącają te co piszesz.
Jeżeli smak będzie inny, to ta druga jest lepsza :-)
Po wielokrotnym gotowaniu wody pojawia się np. arsen, a jego odkładanie w organizmie prowadzi do chorób przewodu pokarmowego, neuropatii obwodowej, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, cukrzycy a nawet chorób nowotworowych.
Zatem woda samo zdrowie ;)

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): mrruuu -

~jamu
mrruuu Skład chemiczny wody się zmienia z H2O na jaki?
Skąd węgiel w wodzie żeby się wytrącał?
Jakie są te szkodliwe substancje i dlaczego się zagęszczają?
Pożyteczne substancje też się zagęszczają jak już. :-)
Woda staje się miększa. Bo się wytrącają te co piszesz.
Jeżeli smak będzie inny, to ta druga jest lepsza :-)
Po wielokrotnym gotowaniu wody pojawia się np. arsen, a jego odkładanie w organizmie prowadzi do chorób przewodu pokarmowego, neuropatii obwodowej, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, cukrzycy a nawet chorób nowotworowych.
Zatem woda samo zdrowie ;)
Arsen Lupin ? ;-)
"Pojawia się" - skąd konkretnie?

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): mrruuu -

~gosc Moim zdaniem woda po wielokrotnym gotowaniu staje się jakby ciężka
Ciężka woda w sensie że ta do reaktorów atomowych, czy że gęstość się zwiększa?

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): ~chemiq -

mrruuu Skład chemiczny wody się zmienia z H2O na jaki?
Skąd węgiel w wodzie żeby się wytrącał?
Jakie są te szkodliwe substancje i dlaczego się zagęszczają?
Pożyteczne substancje też się zagęszczają jak już. :-)
Woda staje się miększa. Bo się wytrącają te co piszesz.
Jeżeli smak będzie inny, to ta druga jest lepsza :-)
Prosta rzecz - chemicznie czysta woda, w której masz 100% H2O, to abstrakcja. Nawet w wodzie destylowanej zawsze znajdą się jakieś niewielkie ilości rozpuszczonego CO2 i innych rzeczy porwanej podczas destylacji. A w wodzie wodociągowej czy mineralnej masz całe mnóstwo różnorakich substancji. Począwszy od gazów - CO2, tlenu czy chloru poprzez różne aniony - wodorowęglany i węglany, chlorki, siarczany(VI), azotany(V) i in., kationy metali - m.in. Ca2+, Mg2+, K+, Na+, Fe3+ itp..., a skończywszy na substancjach organicznych i bakteriach. Można więc śmiało powiedzieć, że woda z kranu to taki roztwór różnych różności. Po to właśnie są normy mówiące o dopuszczalnym poziomie stężeń np. jonów siarczanowych(VI). Jeśli ktoś mieszka w starym budownictwie - stare rury dodatkowo "wzbogacają" wodę w kolejne "różności" - mangan, żelazo czy więcej związków organicznych. W sieci jest multum prac na temat oznaczanych w wodzie pitnej substancji, naukowcy wykrywają tam np. śladowe ilości leków... Mniam.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • ku przestrodze dlaczego nie wolno gotowa wodwody dwa razy
Do góry strony: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy