Re: Lepiej biegać czy uprawiać nordic walking?
Napisał(a): Gość -
ma 58 lat.Chodzę na basen 2 x w tyg. przez godzinę pływam bez odpoczynku w tę i z powrotem na 50 m basenie. Młode dziewczyny i chłopaki po przepłynięciu w te i z powrotem - wysiadają.Postoją ,pogadaja i znów.Jeden taki raz się ze mną chciał ścigać,bo szybko pływam,ale wysiadł ..Nie ma to jak dobra kondycja.Nigdy nie miałm grypy,a przeziębienie po pół dnia przechodzi.Wszystkim życzę dobrej kondycji.Z kijami nie chodzę ze wględów ortopedycznych.Ale też wszystkim polecam,zwłaszcza tym ,co chą dopiero zacząć się ruszać i nie mają jeszcze kondycji.
gość hmm ...
ja, 60 latek, 5 razy w tygodniu po około 80 do 90 minut NW, zależnie od pogody, a właściwie od stanu dróżek (błoto czy sucho). Mam stałą trasę. W tym czasie przechodzę około 12 km. Jak zaczynałem ważyłem 96 kg przy 173 cm. Po około 2 miesiącach INTENSYWNEGO NW straciłem niemal 10 kg.Obecnie moja waga utrzymuje się stale na poziomie 82-84 kg. a i zjeść lubię i piwo po obiedzie. Żadnych kłopotów z sercem, z ciśnieniem etc.
pozdrawiam ... Marek
Mój kolega 170 cm-86 kilo po dwóch miesiącach truchtu i marszu ok. 4-5km dziennie stracił 10 kilo w ciągu 2 miesięcy.Całe życie był miśkiem,a teraz bardzo wyprzystojniał.
każdy powinien zajmowac sie taka aktywnością,na jaka mu pozwala stan zdrowia.Kto ma problemy ortopedyczne może pływać.Fajnie mieć dobrą kondycję.
Napisał(a): wojtas1 -
Nordic walking-można uprawiać wyczynowo, kondycyjnie itowarzysko. To nie jest sport dla starszych ale dla wszystkich. Osoby starsze z kijami podziwiam- robią coś dla siebie-idą jak potrafią. Ważne jest,że wychodzą z domu, spotykają się z innymi, nie są samotne. Jedną z lepszych rzeczy jakie możemy zrobić dla rodziców czy dziadków to zachęcić ich do NW, podarować kije, wyszukać zajęcia np prowadzone przez gminę. Polecam przyjazny sklep kije do nordic walking, kije trekkingowe, narty biegowe [url=http://]www.nartybiegowe.biz.pl[/url]
Zgłoś do usunięcia | Link
mieszkam koło lasku,gdzie przeważnie starsze panie chadzają z kijkami całymi stadami.Dobrze oczywiście, że się ruszają chociaż w ten sposób,bo są przeważnie grubsze,ale jedno mnie szokuje,gdy widzę je.Otóż 95% z nich chodzi nieprawidłowo tzn. stawy barkowe nieruchome,to samo łokcie,a kijki ,, przestawiają '' do przodu operując nadgarstkami..A niektóre wloką kije po ziemi jak jakis balast ,a nie pomoc w kroczeniu w przód.Poza tym idą bardzo wolno tzw. spacerkiem.Ale dobre i to.