Reklama

Likwidacja Funduszu Kościelnego (59)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 2338

Likwidacja Funduszu Kościelnego

Napisał(a): alien -

Co o tym myślicie?

Mi się wydaje, że likwidacja Funduszu Kościelnego jest doskonałym pomysłem. Co kościołowi kiedyś zabrało państwo, to już odzyskał i to z dużą nawiązką. Co rok Fundusz Kościelny pożera dziesiątki milionów złotych, a państwo teraz bardzo potrzebuje oszczędności. Rząd powinien zlikwidować Fundusz Kościelny, nie pytając się wcale kościołów o opinię, przecież one zawsze będą przeciw.

INTERIA.PL

Re: Likwidacja Funduszu Kościelnego

Napisał(a): sylwesterfabicki -

Jestem wręcz szczęśliwy kiedy słyszę, że Premier w końcu zaczął realizować to co zapowiedział w swoim sejmowym expose na wstępie II kadencji. W końcu znalazł się ktoś kto rozpocznie przerwanie łańcucha zakłamania i obłudy jakim dla bezpieczeństwa jest opasany cały system bardziej i mniej zrozumiałych finansowań utrzymujących purpuratów i innej maści nosicieli habitów i innych rodzajów okryć na wzór czarnych sukienek. Między innymi tych wszystkich urzędników kościoła katolickiego gwałcących dzieci, okradających przymierające głodem staruszki, utrzymujących swoje kochanice i spłodzone z nimi dzieci.
Dlaczego Oni purpuraci i wszyscy im podlegli ojczulkowie, proboszczowie z wikariuszami o alumnach i innych kandydatach do stanu duchownego nie wspomnę - mają mieć lepiej jak każdy inny obywatel, na barkach których dźwigany jest ciężar kryzysu i innych wyzwań w naszym kraju. Czy jeszcze jest im wszystkim mało datków, zbiórek, zrzutek a to na cieknący dach w samochodzie jakiegoś tam księżuli a to na nowe buty dla dziecka księdza które ma z poprzednią gosposią a to na pudełko nowych prezerwatyw dla księdza pedofila. Dość tego - a już szczytem arogancji ze strony Panów odzianych we fioletowe i czerwone sukienki jest przyjmowanie w XXI w herbów niczym przedwojenna arystokracja i wystawianie obleczonych sygnetami z wizerunkiem przybranych herbów, odsuwających łapsk do całowania ciemnemu "ludowi bożemu". Panowie purpuraci i szanowny omamiony "ludu boży" obudźcie się - czasy monarchii mamy dawno za sobą. Osobiście nie miałbym nic przeciwko gdyby te sygnety, kolorowe drogocenne sukienki i inne czapeczki purpuraci nabyli za własne zarobione uczciwie pieniądze - nie wydarte i tak już od zubożałego społeczeństwa jeszcze dreptającego do kościoła. Płacenie za nauczanie religii w szkołach to też wielki przekręt - chcą purpuraci aby ich stadko nie malało bądź chcą je powiększać to niech to robią na swój koszt, w swoich pomieszczeniach ogrzewanych na swój koszt, oświetlanych energią elektryczną na swój koszt - NIECH BĘDZIE TO ICH inwestycja na ich przyszłość, może wtedy kiedy nie będzie pozycji RELIGIA na świadectwie szkolnym to przekonamy się ilu rodziców tak naprawdę jest za a ilu przeciw temu zniewoleniu.
Brak jest mi słów kiedy każdego dnia media donoszą o jakiś nienormalnych działaniach przedstawicieli kść. kat. a to obrażony niewpuszczaniem go z wizytą tzw. kolędą księżulo wysyła listy wzywające owieczki które go nie przyjęły, do pewnych zachowań, a to rozdaje koperty z nr kont na jakie w imie czegoś tam każe wpłacać datki z określeniem nie mniej jak tyle to a tyle. Mógł bym tak pisać i pisać, myślę że będzie nam dane ODTRĄBIĆ SUKCES polegający na przerwaniu pępowiny łączącej kościół katolicki w Polsce od pieniędzy z budżetu państwa. Tego sobie i przede wszystkim ciężko pracującym rodakom ledwo co wiążącym koniec z końcem. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze oddał bym do dyspozycji pozarządowych organizacji społecznych i ministerstwa zdrowia z przeznaczeniem na szykowanie tych gałęzi lecznictwa powszechnego niezbędnych dla starzejącego się społeczeństwa.

Napisał(a): Gość -

alien Co o tym myślicie?

Mi się wydaje, że likwidacja Funduszu Kościelnego jest doskonałym pomysłem. Co kościołowi kiedyś zabrało państwo, to już odzyskał i to z dużą nawiązką. Co rok Fundusz Kościelny pożera dziesiątki milionów złotych, a państwo teraz bardzo potrzebuje oszczędności. Rząd powinien zlikwidować Fundusz Kościelny, nie pytając się wcale kościołów o opinię, przecież one zawsze będą przeciw.

Po pierwsze Kościół nie odzyskał tego co mu ukradziono. Po drugie jak zabiorą to ubezpieczenie to czy księża będą wtedy mogli je sobie odliczyć od podatku tak jak inni?

Proponuję zabrać Tuskowi samolot dojący z budżetu Państwa ogromne pieniądze, a wszystko dlatego, że Tusk lata do swojego domu na wybrzeżu co tydzień, jakby nie mógł taniej 0 samochodem.

Jak chce odebrać kościołowi, to też niech sobie odbierze.

Napisał(a): Augur -

Trochę kolega Sylwester za ostro pojechał po kościele. Co nie znaczy, że nie ma racji. Tylko tak to już jest, że na jednego pedofila księdza przypada 20 świeckich. No, ale to nie jest sensacja otym się nie mówi.
Prywatnie jestem i zawsze będę za oddzieleniem kościoła od państwa. Wiara to rzecz PRYWATNA, nie obowiązkowa. Zgodnie z tym co było napisane: Oddajcie cesarzowi co należy do cesarza , a bogu co należy do boga. Tyle odemnie.

Pozdrawiam

Należy jak najszybciej zerwać konkordat bez żadnych warunków i będzie po wszystkim a tą starą pannę suchocką postawić przed trybunał stanu ale taki manewr może tylko zrbić Ruch Palikota i nikt inny .

Księża powinni wreszcie tak jak inni obywatele płacić ZUS , składki zdrowotne z własnych kieszeni jak robi to tyle Polaków , do tej pory płaciło za nich Państwo z naszych podatków, mają tryle kasy że nie wiedzą co z nią robić , w końcu wyznawcy dają , by księża mogli używać życia ile wlezie, wystarczy popatrzeć na ich wypasione plebanie, bryki , przez tyle lat tyle wyszarpali że już koniec ze sponsoringiem z naszych kieszeni

wierząca normalnie

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Likwidacja Funduszu Kościelnego