Re: NARTY czy SNOWBOARD?
Napisał(a): Gość -
Trudno orzec. Jednemu bardziej pasują narty innemu deska. Ja jeżdżę na desce, ale kiedyś uczyłem się nart. Narty były dla mnie łatwiejsze na początku. Bo na desce co chwilę leżałem. Najpierw dobrze by było jakbyś sobie wypożyczył narty i deskę i popróbował tego i tego. Zobaczysz na czym Ci idzie lepiej i później wybierzesz. Możesz się jeszcze kontaktować z ludźmi z dobrenarty.pl podpowiedzą Ci może więcej niż ja.
Nie polecam snowboardu! Wiecej jezdzisz na dupie niz na samej desce! zeby zapiac snowboard musisz usiasc, zeby sciaganac snowboard .. musisz usiasc .. dla mnie bezsens. nie ma to jak narty! :D
zacznij od snowboardu mnie siębardzo podoba ale nie mogę się nauczyć bo zaczełam od nart ;/ gdybym miała wybór to uczyłabym sięnajpierw na nartach ;)
Czesc, teraz jeżdżę na desce. Prasowanie śniegu jest super. Ale najpierw wypożyczyłam dechę, wziełam godzine nauki z instruktorem, bo moje 4 litery uznałam za zbyt cenne na niepotrzebne obicia. Opłacało się, ale d... i tak się zbiła. Polecam na początek wypożyczalnię i ochraniacz na koniec pleców, bo inaczej przez tydzień zero wsiadania do auta bez bolu i zero seksu , chyba że tylko po bożemu ;) Wcześniej jeździłam na nartach, dla mnie łatwiejsze, wygodniejsze , ale za bardzo masakrują stawy kolanowe. Pozdrawiam
Zdecydowanie zacznij od nart. Łatwiej się utrzymać w pionioe na stoku:) i się przyzwyczajasz do całej sytuacji stoku lepiej niż na desce. Tym łatwiej później się na deske przestawić ( a to dopiero dobra jazda...).
Napisał(a): natashafiodorow -
Gość Nie polecam snowboardu! Wiecej jezdzisz na dupie niz na samej desce! zeby zapiac snowboard musisz usiasc, zeby sciaganac snowboard .. musisz usiasc .. dla mnie bezsens. nie ma to jak narty! :D
Tiaaaa, bo deska jest dla luzaków, a nie dla sztywniaków. Właśnie siedzenie na dupie na śniegu jest zajebiste.
Zaś do autora wątku : dla mnie zdecydowanie deska, choć zaczynałam od nart. Na desce nie zrobisz szpagatu przy nauce:D
Nieprawda, że na nartach jest łatwiej nauczyć się jeździć, no może pługiem, ale szusować naprawdę dobrze na nartach trzeba uczyć się kilka lat, na desce wystarczy sezon, góra dwa. Największy minus deski to wyciągi orczykowe, bo trzeba manewrować na jednej nodze, zaś na nartach orczyk to pikuś jak chodzi o naukę.
Ja, jako zapalony snowboardzista, oczywiście polecę deskę :) Wg mnie łatwiej się nauczyć jeździć i szybciej to przychodzi. Niedrogi nowy zestaw kupisz byle gdzie, chociażby w intersporcie. Buty, wiązania, deska i na stok! Jeśli mogę coś doradzić to ważne, żeby sprzedawca dopasował Ci długość deski do wzrostu, bo np na za długiej można się zabić ;-)
Napisał(a): natashafiodorow -
interiator44 Ja, jako zapalony snowboardzista, oczywiście polecę deskę :) Wg mnie łatwiej się nauczyć jeździć i szybciej to przychodzi. Niedrogi nowy zestaw kupisz byle gdzie, chociażby w intersporcie. Buty, wiązania, deska i na stok! Jeśli mogę coś doradzić to ważne, żeby sprzedawca dopasował Ci długość deski do wzrostu, bo np na za długiej można się zabić ;-)
Podobnie jak na zbyt krótkiej. O ile zbyt długa deska jest po prostu za ciężka i przez to mniej zwrotna, znaczy trzeba walczyć aby skręcała, o tyle zbyt krótka to prawdziwy dramat, nie 'trzyma' się śniegu i można na niej polecieć w kosmos.
Zresztą równie ważne jak deska są buty, po założeniu [ jak się przymierza] warto spróbować zrobić zamaszysty skłon do przodu, wówczas pięty nie powinny latać, ale być stabilne.
Jak mowa o sprzęcie warto też zwrócić uwagę na ubranko, a w nim jak chodzi o deskę najważniejsze są spodnie, bo siedzenie na tyłku to norma, dlatego zwykłe narciarskie spodnie nie wchodzą w grę, bo by przemokły.
interiator44 Ja, jako zapalony snowboardzista, oczywiście polecę deskę :) Wg mnie łatwiej się nauczyć jeździć i szybciej to przychodzi. Niedrogi nowy zestaw kupisz byle gdzie, chociażby w intersporcie. Buty, wiązania, deska i na stok! Jeśli mogę coś doradzić to ważne, żeby sprzedawca dopasował Ci długość deski do wzrostu, bo np na za długiej można się zabić ;-)
Byłem, widziałem. Faktycznie niezłe ceny, aż żal ściska że w zeszłym roku kupiłem Snowbord za tyle hajsu.
NARTY czy SNOWBOARD?
Zgłoś do usunięcia | Link
Witam. Jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o sporty zimowe. Od tego sezonu przygotowuje się do "dziewiczej" jazdy po zaśnieżonych stokach i mam dylemat. Nie wiem od czego zacząć: NARTY czy raczej SNOWBOARD? Co łatwiejsze? Jakie plusy przemawiają za jednym i drugim?