Reklama

Nauczyciel, jak jest to trudny zawód? (215)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 20329

Nauczyciel, jak jest to trudny zawód?

Napisał(a): usmiechnieta -

Nauczyciele, śmiało powiedzieć o nich można "żołnierze na linii ognia", którzy za wszystko obrywają jako pierwsi.
Jak jest to trudny i powodujący wypalenie wewnętrzne oraz zawodowe, zawód, wiedzą tylko oni... Podnoszą wciąż kwalifikacje, wypełniają dziesiątki bzdurnych papierków, uczą się nowych wytycznych nauczania, które za kilka miesięcy i tak ulegną zmianie. Taki oto mamy bzdurny systemu edukacji i nauczania w Polsce.

Dzisiejsze dzieci są inaczej wychowywane. Myślę że nie czują nad sobą żadnej silnej ręki, która byłaby dla nich wzorem, a jednocześnie której by się bali. Dlatego też dziś opluć nauczyciela, to żaden wstyd, a wręcz przeciwnie wśród rówieśników jest się "bohaterem".

Czy zarzuty które stawiamy nauczycielom są słuszne?
Czy my dalibyśmy radę w tym zawodzie?

INTERIA.PL

Re: Nauczyciel, jak jest to trudny zawód?

Napisał(a): jks06 -

Jestem nauczycielem emerytem i wiem jaki to zawód, a może również powołanie .
Dziś boleją nad tym, jak traktuje się polską szkołe i jej pracowników, a głównie nauczycieli.
Troska o edukację jest oczkiem w głowie narodów, które się szanują i dbają o przyszłe pokolenia. Naszym władzom takie myślenie, jak pokazuje praktyka, jest obce.

Napisał(a): Anuska -

Powiem tak, nauczyciel, który zasługuje na szacunek z pewnością go otrzyma, nawet od "trudnych" uczniów. Wiem z doświadczenia, że osoba, która emanuje pozytywną energią jest bardo dobrze odbierana w otoczeniu. Jeżeli nauczyciel wykazuje choćby ksztę "czynnika tyrana" uczeń potrafi odpłacić mu tym samym. Znam wykładowców, którzy potrafią uczyć, wymagają od swych owieczek naprawdę sporo, są konsekwentni w swoich działaniach, ale są mili, żartobliwi. Wtedy nawet uczeń podchodzi inaczej do swych obowiązków. Postawa nauczyciela udziela się uczniowi.

Napisał(a): modniaczkowa -

Jest takie powiedzenie...obyś cudze dzieci uczył.... nie jestem nauczycielką,ale wiem,że to dość ciężki kawałek chleba.BO co się wyprawia nieraz w szkołach,pokazują nam w telewizji. Niejeden nauczyciel ma kłopoty zdrowotne / tarczyca/ i niejeden nie może sobie poradzić z rozwrzeszczaną dzieciarnią,nawet i młodzieżą.A szkoła niestety nie wychowa dzieci,do rodziców wychowanie należy,a szkoła tylko pomaga w wychowywaniu.

Napisał(a): Gość -

Trudno o pelna odpowiedz. Zmienilo sie wszystko, ale nie zmienil sie system ekukacyjny.
Jest pelne poczucie wolnosci "do ..." bez podstawowego zrozumienia, ze spolecznie biorac nie ma wolnosci "od ...". A najwazniejsze w tym jest wychowanie domowe i przedszkolne!

Nikt ich nie zapraszal do szkol, sami tam polezli. Zreszta maja ferie i wakacje, to moga sobie poleniuchowac. A ze mlodziez jest teraz agresywna??? Jak im jakis nerwowy uczen da po buzi, to nawet dobrze, bo zawsze nienawidzilem belfrow.

gość Nikt ich nie zapraszal do szkol, sami tam polezli. Zreszta maja ferie i wakacje, to moga sobie poleniuchowac. A ze mlodziez jest teraz agresywna??? Jak im jakis nerwowy uczen da po buzi, to nawet dobrze, bo zawsze nienawidzilem belfrow.

Nie wszyscy muszą chodzić do szkoły publicznej. Znam uczniów, którzy porzucili szkołę publiczną na rzecz prywatnych społecznych oraz takich uczniów do których dojeżdżali do domu nauczyciele.Jest mi przykro,że nikt panu/pani nie podpowiedział takiego rozwiązania i musiał się męczyć wśród tak znienawidzonych belfrów.

Zawód jest bardzo trudny, niestety poziom studiów ,kursów szczególnie płatnych doszkalających jest tragiczny!! Niestety niektórzy młodzi nauczyciele myślą że praca w szkole to wczasy lub odpoczynek po pracy i dochodzi do sytuacji z koszem na głowie nauczyciela!!

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Nauczyciel, jak jest to trudny zawód?