Reklama

Nauczyciele za ciężka pracę dostają grosze! (58)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 31

Nauczyciele za ciężka pracę dostają grosze!

Napisał(a): Gość -

Dzisiaj dzień Nauczyciela. Wiele osób myśli o tym, że to święto darmozjadów, że nauczyciele chcą iść na wcześniejsze emerytury, mimo że ich praca nie jest wcale ciężka. W końcu ile się napracują? Etat to 18 godzin w miesiącu. Niektórzy mają przepracowany ten czas w ciągu półtora dnia. Jestem nauczycielką i wiem, że nasza praca pomimo wielu różnych przywilejów nie jest wcale łatwa. Trzeba męczyć się z dzieciakami, które mają coraz więcej praw i przywilejów, którzy nie widzą w nauczycielach już autorytetów a zło konieczne. Nie można nawet zwrócić dzieciakowi uwagi, ze coś robi źle, bo zaraz poleci na skargę, że jest psychicznie wykorzystywany / męczony / czy nie wiadomo co jeszcze.
Żeby było lepiej... Nauczyciele chcą podwyżek. Chyba nie trzeba się im dziwić, w końcu nie raz przychodzą o wiele bardziej zmęczeni niż pracownicy biurowi czy nawet Ci, którzy pracują na budowach. Chcemy podwyżek, bo nam się należą. Bo nauczyciele też są ludźmi i też potrzebują aby ich praca została doceniona! Zwłaszcza, że śmiało powiem, nie często pracują w bardzo ekstremalnych warunkach....!

INTERIA.PL

Re: Nauczyciele za ciężka pracę dostają grosze!

przede wszystkim: 18 godzin w tygodniu.
Owszem, jestem za tym, by nauczyciele zarabiali dużo, nawet bardzo dużo. Ale pod określonymi warunkami. Niech w końcu zaczną uczyć i wychowywać, przynajmniej tak, jak było uczone i wychowywane moje pokolenie. Mam prawo do opinii, bo byłam nauczycielem przez 7 lat, mam dwie córki, które są teraz na studiach, ale mimo, że niegłupie, to musiały intensywnie korzystac z korepetycji, by osiagnąć wymagany poziom wiedzy. Przykro to mówić, ale brak dziś nauczycieli ( podkreslam: nauczycieli), tak wielu jest pracowników szkolnictwa, którzy w tym ogłupiałym gąszczu przepisów ganiają, by zdobywać kolejne stopnie wtajemniczenia, bo to przekłada sie na kolejne 100,200, 300zł. Najmniej ważny jest w tym wszystkim uczeń. To tak, jak z tym dowcipem o pracownikach na budowie, którzy biegają z pustą taczką, mówiąc, że tyle roboty, że nie mają czasu załadować. Wiem, to nie wina nauczycieli, to nie oni tworzą te kretyńskie przepisy - wiadomo, najważniejszy jest papier, tam sie wszystko musi zgadzać), nauczyciele są oprócz uczniów , kolejnymi ofiarami systemu, ale bilans ogólny jest przerażający.
Dzis, przy Waszym święcie, wołam - szkoło, prawdziwa szkoło, przyjazna szkoło, wróć!
Dzielnym nauczycielon, tym, którzy trwają mimo wszystko - niskie i szczere pokłony.

Po pierwsze szanowni nauczyciele- nie znam zakładu pracy gdzie przełożony w szkole dyrektor nie ma wpływu na prace podwładnego. Pensum 18h na tydzień jest nie do utrzymania i wszyscy to wiemy. Nie wspominam o dodatkowych wolnych dnia których nikt tylu nie ma. Zsumujcie godziny pracy z całego roku i wynagrodzenie za caly roku podzielcie jedno przez drugie i wyjdzie ponad 200 zł netto za 1h kto tyle zarabia? Nie wspominam o innych przywilejach jak roczny płatny urlop dla poratowania zdrowia. Powiedzcie jeszcze jedno który zawód w swoje święto nie wykonuje swojej pracy? Czy dziś odbywają się normalnie lekcje? Czy rekolekcje dla dzieci to dodatkowe wolne dla przepracowanych nauczycieli? W dodatku większość tych praw to tak na dobra sprawę stosunkowo niedawno otrzymało szanowne grono. Jeśli starsi jeszcze pamiętają w latach 70/80 pensum nie wynosiło 18 h a prawie 2x tyle do tego były zajęcia dodatkowe nie płatne dodatkowo. Budżet czyli my płacony podatki nie udźwigniemy większych wydatków i trzeba to sobie jasno powiedzieć, w większości zakładów zarobki zaczęły spadać a zwolnienia są masowe. Miło ze porównujecie się do pracowników biur szkoda tylko ze do urzędników, nie w zakładach prywatnych którzy tak naprawdę wasz utrzymują gdzie 8h dziennie to fikcja- proponuje zmienić pracę choć na 3 miesiące docenicie wtedy jak macie dobrze.

To jeszcze zależy od nauczyciela.
Jestem uczennicą 3 klasy LO. Miałam już do czynienia z wieloma nauczycielami i mogę śmiało powiedzieć, że jak jednym dałabym powiedzmy 3tyś miesięcznie, tak dla drugich i te 1500 to zdecydowanie za dużo. Są nauczyciele, którzy naprawdę przykładają się do swojej pracy i im jestem naprawdę wdzięczna - zbierają dodatkowe materiały, organizują kółka, fakultety, starają się zawyżać poziom nauczania jeśli tylko widzą, że kogoś lub całą klasę stać na coś więcej. A są i tacy, którzy nie robiąc nic dodatkowo nie potrafią nawet dobrze poprowadzić lekcji.

Moim zdaniem nauczyciele powinni (a ile już się tak nie dzieje) dostawać premie za każdym razem, gdy któryś z jego podopiecznych zostanie finalistą lub laureatem jakiegoś konkursu. A gdy już nazbierałby powiedzmy - 5 czy 10 takich laureatów, adekwatnie do tego rosłaby jego stała pensja. Oczywiście do pewnego poziomu. Myślę, że to rozwiązałoby problem wynagradzania nauczycieli, którzy nie robią nic i tych, którzy dają z siebie wszystko.

Pozdrawiam

Ciekawe jaką premię dostaliby nauczyciele w przedszkolach , w klasach młodszych lub np w szkołach specjalnych - skąd wezmą olimpijczyków? Zresztą, uważam że większość z laureatów konkursów i olimpiad to uczniowie zdolni. Nauczyciele tylko ukierunkowują ich pracę. Trzeba chyba jednak wypracować inny system premiowania, bo zgadzam się, że nie wszyscy starają się pracować dobrze.

jelonek12 Dzisiaj dzień Nauczyciela. Wiele osób myśli o tym, że to święto darmozjadów, że nauczyciele chcą iść na wcześniejsze emerytury, mimo że ich praca nie jest wcale ciężka. W końcu ile się napracują? Etat to 18 godzin w miesiącu. Niektórzy mają przepracowany ten czas w ciągu półtora dnia. Jestem nauczycielką i wiem, że nasza praca pomimo wielu różnych przywilejów nie jest wcale łatwa. Trzeba męczyć się z dzieciakami, które mają coraz więcej praw i przywilejów, którzy nie widzą w nauczycielach już autorytetów a zło konieczne. Nie można nawet zwrócić dzieciakowi uwagi, ze coś robi źle, bo zaraz poleci na skargę, że jest psychicznie wykorzystywany / męczony / czy nie wiadomo co jeszcze.
Żeby było lepiej... Nauczyciele chcą podwyżek. Chyba nie trzeba się im dziwić, w końcu nie raz przychodzą o wiele bardziej zmęczeni niż pracownicy biurowi czy nawet Ci, którzy pracują na budowach. Chcemy podwyżek, bo nam się należą. Bo nauczyciele też są ludźmi i też potrzebują aby ich praca została doceniona! Zwłaszcza, że śmiało powiem, nie często pracują w bardzo ekstremalnych warunkach....!

Jesteś przykładem pomyłki zawodu. Jeśli nauczyciel mówi, że MUSI MĘCZYĆ SIĘ Z DZICIAKAMI, to już samo to stwierdzenie dyskwalifikuje cię jako pedagoga. Poza tym idąc tokiem twoich rozważań - to, że jest się nauczycielem, nie uprawnia obligatoryjne do szacunku. Na szacunek trzeba sobie ZAPRACOWAĆ, niezależnie od zawodu. A co do podwyżek - nie narzekaj, Macie bardzo dobre płace. Jest wiele zawodów gdzie osoby po studiach również muszą ciągle się dokształcać, pracują pod presją czasu i otoczenia, o 2tygodniowym urlopie ciągiem mogą tylko poarzyć. Tak jak i o wynagrodzeniu przynajmniej 2 tysiące na rękę. Więc nie pleć bzdur.

Nauczyciele to najbardziej roszczeniowa grupa zawodowa! Wszystko im się należy, a jak mają dużo chcą coraz więcej! I choćby nie wiadomo jak im dogadzał zawsze będą narzekać. A naprawdę nie mają na co. Spore zarobki za tyle wolnego? I tak większość ma czas na to, żeby dorobić na korepetycjach. Inni nie mogą sobie pozwolić na dodatkową pracę pracując 8 godzin dziennie!

Kaziunx .... Pensum 18h na tydzień jest nie do utrzymania i wszyscy to wiemy. Nie wspominam o dodatkowych wolnych dnia których nikt tylu nie ma. Zsumujcie godziny pracy z całego roku i wynagrodzenie za caly roku podzielcie jedno przez drugie i wyjdzie ponad 200 zł netto za 1h kto tyle zarabia?...

Z przykrością muszę stwierdzić, że nie piszesz prawdy o czasie pracy nauczycieli. Popełniasz w wyliczaniu błąd jak wielu innych. Mam w rodzinie nauczycielkę i wiem ile czasu pracuje. Nauczyciel to nie robotnik, który o określonej godzinie odstawia łopatę i ma wszystko w nosie. Nauczycielka z mojej rodziny poświęca drugie tyle czasu na przygotowanie się: zaplanowanie co na każdej lekcji będzie robić, jakimi metodami, żeby było interesujące i skuteczne dla uczniów i jednocześnie kształciło różne umiejętności, zebranie materiałów, wyszukanie nowych w internecie, drukowanie, xerowanie... do tego trzeba dodać dodatkowe godziny spędzone w szkole, takie jak zebrania z rodzicami, dyżury, rady pedagogiczne, wypełnianie dzienników zarówno tych papierowych, jak i e-dziennika (co nie jest proste przy braku wystarczającej liczby komputerów w szkołach)... do tego należy dodać czas spędzony na przygotowanie a potem sprawdzanie kartkówek i klasówek, pisanie w wakacje programów nauczania dla każdej klasy na najbliższy rok, egzaminowanie na egzaminach poprawkowych (jeszcze w wakacje)... do tego trzeba dodać poświęcanie kilka razy do roku "prywatnego" czasu na dodatkowe szkolenia dotyczące metod nauczania, nowego materiału i ciągle nowych podręczników... - to jest praca nauczyciela jaką znam "od kuchni", czasem to wypada więcej niż ustawowe 40 godzin w innych zawodach, ale o tym się nie mówi w mediach. Co do czasu wolnego to owszem wydaje się, że nauczyciele mają go więcej, bo wakacje (jak już pisałem nie zawsze całe), ale z drugiej strony jest to też problem, bo nauczyciel nie może wziąć sobie urlopu w dowolnym czasie, np. we wrześniu czy październiku i pojechać na tańszy (bo po sezonie) wypoczynek w Egipcie. Zapewniam wszystkich, że w Polsce żeby być dobrym nauczycielem trzeba się o wiele więcej napracować niż to się wydaje, a przy kiepskim wynagrodzeniu coraz więcej utrudnień powoduje niesprawny system szkolnictwa.

A te grosze to konkretnie ile? Moja znajoma w liceum zarabia ok. 4000 tys.netto zł plus premia na koniec roku.
Z tego co mi wiadomo podwyżki w tym roku 10% a w przeszłym 7%.Gwarantowane.Osłona socjalna itd.
Punkt widzenia zależy od..no właśnie od czego? Pozdrawiam.

Tak się składa ze nie dość iż moja mama jest nauczycielką to połowa moich znajomych również, czasy gdy nauczyciel pracował i dostawał grosze minęły teraz odpekuje swoje 18 h i chciałby za to zarabiać niewiadomo ile. Jak jesteś tak doskonale zorientowany to powiedz czy dyrektor może zrobić hospitacje? czyli sprawdzić jak uczy nauczyciel w końcu jego podwładny? Tak może ale musi ja miesiąc wcześniej zapowiedzieć i max 2x na rok ja może zrobić, kiedyś wchodził do klasy i siadał w ostatniej ławce i patrzył słuchał, jak to powiedział Sztur w King Size "W dupach wam się poprzewracało"

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Nauczyciele za ciężka pracę dostają grosze!