Re: Nie czekaj na śnieg. Przygotuj samochód do zimy już dziś!
Napisał(a): lumaxar -
Warto trzymać się tych zasad,a raczej nic nas nie zaskoczy. Dzięki za poradnik.
--
Przedstawiciel Volvo na forum.
Napisał(a): Gość -
zmienić opony, kupić łańcuchy, akumulator
W ZIMIE TIRY NA TORY.MAMY DOSYĆ BLOKOWANIA DRÓG
Ja na pewno zadbam o opony. Zawsze powierzam zmianę opon autoryzowanemu serwisowi. Moje Volvo to auto z klasą i dlatego nie oddałabym go w żadne "garażowe" ręce.
KArlik Baranowo Poznań ma dobre opinie i jest uczciwy. Normalny serwis o którym każdy marzy, nie kantują i nie wciskają żadnych zbędnych wymian, napraw i części. Są okej.
Nie byłem jeszcze w tym twoim KArliku, ale fakt, ktoś mi mówił o dobrej obsłudze u nich.
A ja byłem i potwierdzam pozytywną opinię o Karliku.
A jak stoją z cenami w tym waszym Karliku w porównaniu z konkurencją?
jak zmieniałem opony przed zimą ktora nie przyszła, jakieś trzy? miesiące temu to zrobilem dokladny research internetu i w końcu kupiłem komplet zimówek przez internet na autoopony.eu, te które mnie interesowały mieli tam najtaniej.
Nie czekaj na śnieg. Przygotuj samochód do zimy już dziś!
Zgłoś do usunięcia | Link
Ponoć najwięcej z wszystkich awarii samochodów osobowych zimą, dotyczyło problemów z akumulatorem. Drugie miejsce zajęły kłopoty z silnikiem, a trzecie usterki kół spowodowane poruszaniem się w niesprzyjających zimowych warunkach.
Co sprawdzić przed zimą, by nie mieć niemiłych niespodzianek?
U zaufanego mechanika warto przejrzeć stan kluczowych obwodów odpowiadających za rozruch silnika: akumulatora, układu ładowania.
Gdy temperatura spadnie do 7 st. C, można już wymienić opony na zimowe, ponieważ opony letnie w niskich temperaturach tracą swoje właściwości.
Warto też sprawdzić funkcjonowanie świateł i wycieraczek. Wymienić przepalone żarówki, ustawić prawidłowo reflektory, wyczyścić je.
Konieczne może okazać się też nasmarowanie zamków i uszczelek w drzwiach, w ten sposób unikniemy problemów z porannym otwieraniem drzwi do naszych pojazdów...
A jak Wy przygotowujecie swoje pojazdy na nadejście zimy?