Re: notebook czy netbook?
Napisał(a): Gość -
Naprawdę nie ma tutaj nikogo kto by używał netbooków? nie chce mi się w to wierzyć. Może chociaż polecicie mi jakies marki? Czy w ogóle opłaca się kupować ten sprzęcik? Wygodnie przegląda się strony internetowe na 10 calowym ekraniku?
Gdybym miał pisać pracę magisterską na netbooku, to pewnie za szczęśliwy bym nie był. Co innego notatki, posty,artykuły, maile. Jeżeli to twój drugi komputer, to na pewno nie będziesz żałować, bo frajda z takiego przenośnego maleństwa jest duża. Który kupić ? Odradzam Aspire One D150/D250, bo oba mają malutką klawiaturę jeszcze z 9" Aspire One. Poza tym mały touch pad ze sztywnymi przyciskami.
Tutaj możesz sprawdzić co można kupić do 1000zł
http://www.e-netbook.info/top-1o
Jeżeli zależy ci na wydajności baterii, to warto zwrócić uwagę na Eee PC 1005P z 2GB pamięci RAM
http://www.allegro.pl/item1053604556_asus_eee_pc_1005p_n450_250gb_2gb_niebieski_do_11h.html
a jak możesz zaszaleć to sprawdź to
http://www.allegro.pl/item1038078839_asus_1201n_330_2gb_320gb_9400m_led_hdmi_czarny.html
dwurdzeniowy atom i grafika NVIDII + pełnowymiarowa klawiatura
Pozdrawiam
Hubert
Ooo wielkie dzięki za odpowiedź.
Tak to ma być drugi komputer. W domu stoi Pc i na nim cały czas pracuje, ale ostatnio jestem dużo w ruchu i właśnie potrzebuję czegoś przenośnego i małego. Dlatego raczej nastawiałem się na netbooka, tyle że naczytałem się że są mało wydajne itd. Pracy magisterskiej nie będę na nim pisał. Ale artykuły się pewnie zdarzą ;-)
Jeszcze raz dzięki za opinię i linki.
Pozdrawiam.
backspace1
Jeszcze raz dzięki za opinię i linki.
Pozdrawiam.
Fajnie, że się przydały (linki). Gdybyś miał ochotę podzielić się wrażeniami z użytkowania netbooka zapraszam do formularza kontaktowego e-netbook.info
Pozdrawiam
Hubert
Napisał(a): pyzate -
ja od roku działam na moim hp mini :) do klawiatury nie mam naprawdę żadnych zastrzeżeń, zupełnie nie czuję, że jest mniejsza. co do wydajności... no na tym nie pograsz, ale wiadomo, netbook do zabawy nie służy, grunt żeby się mieścił do torebki (na upartego w kieszeni bojówek już spokojnie może sobie leżeć :D)
Hehe no nawet nie zamierzam na nim grać, chyba że w gry facebookowe :D :D
To sprzęcik tylko i wyłącznie do pracy (no muzyczkę też sobie puszczę). Zastanawiałem się (a nawet byłem niemal zdecydowany) na najtańszy model taki za 900 złotych, ale po zobaczeniu linków od Huberta zapaliłem się na tego superwydajnego Asusa :-) sprzęcik zrobił na mnie duże wrażenie. No i film się już w miarę komfortowo obejrzy. Tylko ta cena 1500 - chyba już można by wyrwać jakiegoś laptopa - tyle że to większy sprzęt.
No to kupuj netbooka :) Tym bardziej, że w domu masz peceta, który zawsze może Ci posłużyc do jakichś gier i większych przedsięwzięć ;-) Ja mam np laptopa i to całkiem sporego bo 17" i jak muszę go gdzieś ze sobą wziąć to jest to uciążliwe. Często jeżdżę pociągiem i wtedy też mi to nie jest na rękę bo jest duży ciężki i nieporęczny
No tak zrobię. Jeszcze się nie zdecydowałem na konkretny model, bo dużo czytam na ten temat i co chwila wpada mi coś innego w oko. Każdy model, marka ma coś co mi się w nim podoba i nie mogę się zdecydować :D :D Ale chyba raczej kupie asusa. Podobno najlepsza parka.
Według mnie net-booka nie opłaca się kupować, lepiej kupić sobie tablet, jeśli szukamy małego mobilnego urządzenia. Teraz tablety niczym nie ustępują netbookom, zobacz sobie na tego http://www.humanmedia.pl/SmartQv7.html
według mnie jest bardzo dobry, będzie się świetnie spisywał, a do tego jest znacznie tańszy niż netbook.
notebook czy netbook?
Zgłoś do usunięcia | Link
Hej
Planuję kupić sobie przenośny sprzęcik do pracy. Nie wiem czy kupic laptopa czy netbooka w sumie cenowo bardziej mi odpowiada ten drugi bo widzialem juz takie za 800 złotych, a na mocy mi nie zależy bo to ma być sprzęcik do pracy (internet, pisanie tekstów,gadu gadu, no może czasem jakiś film obejrzeć w podróży) I tyle. I tu pytanie do Was. Ktoś używa tych małych komputerków? Jak jest z wygodą pisania na takiej małej klawiaturze?