Reklama

Nowy wiek emerytalny 67l (256)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 18050

Nowy wiek emerytalny 67l

Napisał(a): mikos -

Co myślicie o podniesieniu wieku emerytalnego do 67 lat dla kobiet i mężczyzn przez rząd .
I czy faktycznie jest to konieczne , a może nas sytuacja zmusza do podniesienia wieku emerytalnego i nie ma innego wyjścia .
Czy nie lepiej by było zlikwidować wcześniejsze emerytury dla poprawy systemu emerytalnego , nie mam tu na myśli górników oraz ciężkie zawody ze szkodliwością zdrowia .

czekam na wasze opinie

INTERIA.PL

Re: Nowy wiek emerytalny 67l

Napisał(a): Gość -

Nowy wiek emerytalny to totalny idiotyzm, i jest stanowczo za krótki,,Najlepszy wiek przyszłego emeryta i emerytki to-99 lat , bo według statystyk żyjemy coraz dłużej.Państwo zaoszczędzi kolosalna kwotę i bedzie miało problem z głowy.

W USA (i nie tylko) wiek emerytalny 67 lat to norma. Ja ciągle pracuje i nie mogę zrozumieć, ze moje koleżanki w Polsce w sile wieku (fizycznie i umysłowo) poszyły na emerytury w wieku 50-55 lat. To uważam, za chore i nienormalne.

Uważam że jest to totalny idiotyzm człowiek który ciężko pracuje całe życie jest już w wieku 60 lat zmęczony i schorowany a co dopiero 67, no ale ta ustawa jest dla tych co siedzą na stołkach nic nie robią i jeszcze ciężką kasę za to dostają,skoro już przedłużono ten wiek emerytalny to jeszcze powinno się wprowadzić alternatywę dla tych którzy chcieliby przejść na wcześniejszą emeryturę,szczególnie kobiety które przecież nie tylko pracują zawodowo ale i wychowują dzieci maja na głowie cały dom i sto innych problemów również zdrowotnych .To jest blokowanie stanowisk pracy dla młodych

Jak ktoś chce pracować, aż do śmierci, to może i nikt mu nie żałuje i nie zabrania!
Uważam,iż jeśli ktoś ma wiek 65 lat mężczyźni i 60 lat kobiety i pełne okresy składkowe to im bez żadnej łaski należy się emerytura. Oni sobie na nią uskładali i zapracowali. A jeżeli chcą nadal pracować to ich jest wybór. Ale nigdy nie zmuszać w większości takich ludzi do pracy do 67 lat. bez względu czy ktoś pracował fizycznie czy też umysłowo!

Problem polega na tym,że reformę emerytalną przeprowadza się tylko w systemie ZUS, a emerytury mundurowe się nie rusza.Mamy w Polsce 45 letnich emerytów ale powiedzmy szczerze tylko mudurowych bo zaden ZUS nie przyznaje emerytury 45 latkowi. Ponadto pracownik służb mundurowych nie płaci składek emerytalno-rentowych a emeryturę dostaje z całkiem innego przelicznika niż ZUS. Dlatego jestem za tym żeby brane były pod uwagę lata pracy i emerytura po 35 lat pracy kobiety / 40 lat pracy mężczyżni bez względu na wiek. Wydłużanie wieku jest to blokowanie etatów dla młodych, którzy uciekają do pracy za granicę i tam płacą składki ,podatki a nasz kraj przez to ubożeje.

TUREPS

gość W USA (i nie tylko) wiek emerytalny 67 lat to norma. Ja ciągle pracuje i nie mogę zrozumieć, ze moje koleżanki w Polsce w sile wieku (fizycznie i umysłowo) poszyły na emerytury w wieku 50-55 lat. To uważam, za chore i nienormalne.

Nie jest istotne ile masz lat-ale GDZIE I JAK pracujesz.Uważam się za normalną,zdrową na umyśle mimo,że poszłam na emeryturę w wieku 55 lat.Po 33 latach pracy w szkole,na pełny regulator,z nadwątlonym zdrowiem (nie było czasu na leczenie i wypoczywanie),z zaawansowaną nerwicą uznałam,że to dosyc.Pewnie gdybym" urzędniczyła",to dalej bym "pracowała",ale świadoma odpowiedzialności za to co robię-zrezygnowałam.
Bo odpowiedzialność 1)za życie i zdrowie
2)za poziom wiedzy uczniów
3)za możliwe do uzyskania efekty wychowawcze
wymagają "końskiego "zdrowia ,oczu dookoła głowy,i wielu innych przymiotów,które z wiekiem są coraz trudniej osiągalne.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Nowy wiek emerytalny 67l