Reklama

Oszczędzaj ? Tylko jak ? (65)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 380

Oszczędzaj ? Tylko jak ?

Napisał(a): interMediaMen -

Oszczędzanie to ważna sprawa im wcześniej sobie to uświadomimy tym lepiej dla nas, tylko jak to robić ? na co zwrócić uwagę żeby oszczędzać z głową i na tym nie stracić ? Czy są tu osoby które już w jakiś sposób oszczędzają z zyskiem i zechcą się podzielić z pozostałymi swoimi doświadczeniami, na co zwrócić uwagę ? jak to jest z podatkami w tym przypadku ?

INTERIA.PL

Re: Oszczędzaj ? Tylko jak ?

Napisał(a): Gość -

DObry watek.Tym bardziej ze własnie sama zaczełam sie powazniej przygladac tematowi zwiazanemu z polisami na zycie.
Trzeba zaczac dbac o nasza przyszłosc,bo nigdy nie wiadomo...

Też zaczęłam myśleć poważniej o swojej przyszłości, im szybciej zacznę oszczędzać tym chyba lepiej będzie dla mnie, rozglądam się za jakimś funduszem, jeszcze sama nie wiem jak by tu było najlepiej i od czego zacząć.

Napisał(a): interMediaMen -

Samo oszczędzanie nic nie daje no tylko tyle ze systematycznie dokładamy te 50 - 100 zł ale po za tym nic się właściwie nie dzieje tylko i wyłącznie wkład własny, tak czytam sobie o tych funduszach inwestycyjnych wszystko było by super jak by nie podatek belki... to mi się najbardziej nie podoba

To wszystko zależy od kilku czynników:
1. Czy masz skłonność do ryzyka? - jeżeli nie lubisz ryzykować to masz szansę na 5% na lokacie
Jeżeli godzisz się na pewne ryzyko to weź fundusz inwestycyjny w 2009 najlepsze zarobiły ponad 80% (Aviva, Idea).
Jeżeli masz skłonność do hazardu (i sporą wiedzę) to może forex? - ale to już mocny hazard
2. Horyzont czasowy inwestycji - generalnie im dłużej tym lepiej szczególnie w przypadku funduszy, na lokacie nic się nie zmieni:)
Podatki - są lokaty "antybelkowe" z kapitalizacją dzienną odsetek - do ograniczonej i raczej niewielkiej kwoty.
W innych instrumentach podatek płacisz przy wyjściu z inwestycji.
Pozdr.
E

Zależy czy mówimy o oszczędzaniu dla podmiotów indywidualnych czy tez dla firm. Jeśli chodzi o firmy o najlepiej korzystać z biur które zajmują się takimi właśnie sprawami, np. Hetman - są to biura wyspecjalizowana i tak na prawdę działające bezomyłkowo. Gorzej to wygląda jeśli chodzi o klientów indywidualnych, bo tak na prawdę nie ma do kogo isć, albo też inaczej - jest tych "biur doradczych" zwyczajnie za dużo. Ja jeśli chodzi o oszczędności indywidualne to mam swoje konto oprocentowane 4,05% i co miesiac przelewam tam, 150zł - tak wygląda moje oszczędzanie.

Napisał(a): fiiolka -

interMediaMen Samo oszczędzanie nic nie daje no tylko tyle ze systematycznie dokładamy te 50 - 100 zł ale po za tym nic się właściwie nie dzieje tylko i wyłącznie wkład własny, tak czytam sobie o tych funduszach inwestycyjnych wszystko było by super jak by nie podatek belki... to mi się najbardziej nie podoba

Jak tak się boisz podatków to zainwestuj w Plan na zycie, dodatkowo będziesz miał porządne ubezpieczenie z funduszem kapitałowym

Napisał(a): fiiolka -

Fakt i to nieźle, poza tym jest dobrze skonstruowany aby w pełni sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagającego klienta, no i jest przy tym możliwość swobodnego dopasowywania wszystkich elementów produktu do swoich potrzeb, a to duży plus .

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Oszczędzaj ? Tylko jak ?