Reklama

Pijani kierowcy w Polsce (10)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 560

Pijani kierowcy w Polsce

Napisał(a): Baratheon -

Coraz więcej jest przypadków, gdzie występują pijani kierowcy. Nasuwa mi się tutaj myśl: Stop pijanym kierowcom. Często kończą się śmiercią niewinnych osób
Pijani kierowcy na polskich drogach to już norma. Czy aby nie warto by było zwiększyć kar dla takich "morderców"? Przecież giną niewinni ludzie, ktoś traci ojca, matkę, bliską osobę!!!
Dla mnie to jest po prostu żałosne co się w Polsce dzieje!!!

A Wy co o tym sądzicie?

INTERIA.PL

Re: Pijani kierowcy w Polsce

Napisał(a): Gość -

Sądze, że kary dla pijanych, którzy kierują pojazdem są zbyt niskie. Przeważnie odbiera im się
prawojazdy i dostają wyrok w zawieszeniu. A poszkodowany często nie ma żadnego wyboru, oprócz śmierci lub inwalidztwa, ponieważ ktoś okazał sie głupcem który ledwo trzyma się na nogach a włazi do samochodu i jedzie!
Niedawno mój mąż jadąc z córką i bratem mieli kolizję. Mężczyzna nie zatrzymał się na stopie, a mąż jadąc główną trasą miał pierszeństwo, trzask prask, samochód do kasacji, tamtego kierowcy również. Oprócz tego kierowca, który spowodował wypadek miał 2,5 promila.
Gdyby mąż jechał szybko pewnie cała ta sytuacja nie skończyła by się jedynie na siniakach i otarciach. Wtedy sobie pomyślałam, że w jednej chwili mogłam stracić całą rodzinę....
Przeważnie myślimy, że innym się wypadki przydarzają, ale nia nam...Los jest przewrotny.

Kierowcy łamiący przepisy ruchu drogowego w drastyczny sposób TAKIE JAK WYPRZEDZANIE NA LINI CIĄGŁEJ, WYMUSZANIE PIERSZEŃSTWA ,PRZEKRACZANIE PRĘDKOŚCI powinni być pozbzwiani prawa jazdy na okres np. trzech miesięcy i grzywnę adekwatną do wykroczenia ,taka kara byłaby uciążliwa dla łamiącego przepisy , natomiast mandat niczego nie uczy , zapłaci i jedzie dalej i ma to w głębokim poważaniu .

Problem też jest w tym, że jak pojedzie się gdzieś w gości, na wesele, chrzciny czy inną imprezę to zaraz pojawia się butelka i co mnie najbardziej wkurza, że ludzie częstujący alkoholem nie potrafią przyjąć do wiadomości, że ktoś nie pije, nie ma ochoty dziś akurat wypić, bierze leki i nie może pić itd. Naprawdę znam bardzo mało osób, które jak zaproponują alkohol a się odmówi to potrafią zrozumieć i więcej nie namawiają. Zazwyczaj jest tak, że mówisz nie piję a zaraz rozpoczyna się namawianie i komantarze: no wypij jednego albo dwa, nic ci się nie stanie, po jednym to zaraz wywietrzeje i zaczem bedziesz jechać to już nie bedzie czuć, to co tak słabo. I cały czas kręcą się z butelką koło twojeko kieliszka. Ja jak żadne argumenty nie trafiają to po prostu chowam kieliszek.

A tam kary, ale jak wysokie? Ja sam w moim życiu miałem odebrane prawo jazdy 5 razy , i nie piszę aby się chwalić poprostu strasznie ciągnęło mnie właśnie do jeżdzenia po alkocholu albo do picia i jeżdzenia wiele setek kilometrów zrobiłem na "bani" na szczęście nic nikomu nie zrobiłem, raz tylko wziąłem rowerzystę na dach ale poza otarciami na rękach i nogach nic mu się nie stało, pierwszy raz prawko zrobiłem w 1987 roku i miałem je może rok , zabrali na pół roku po raz pierwszy i kara finansowa, po roku zabrali na rok i znów kara, następne zatrzymania to dwa lata kara finansowa póżniej trzy lata i kara a w wrześniu kończy mi się kolejny zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych trzy letni za jazdę 1,8 promila na skuterku i znów była kara finansowa od jakichś kilku lat w większości pracowałem na kary i nowe prawka i tak w " kółko Wojtek" ale ja nie czekam na większe kary tylko wymianę mózgu bo kto wie czy nie będzie szóstego razu.

Szanowni forumowicze,nie pomogą żadne kary,nawet te najsroższe jeśli będzie w Polskim społeczeństwie przyzwolenie dla pijaków za kółkiem.Ostatnio byłem świadkiem w wypadku w którym pijak(1,5 promila) najechał na tył poprzedzającego samochodu,ale co ciekawe obok siedziała żona,całkowicie trzeźwa i mająca prawo jazdy przy sobie a z tyłu 2 dzieci,po prostu ręce opadają

Napisał(a): Edmund -

Bardzo proste. Jadac po pijaku zabija czlowieka , to w najblizszej miejscowosci pod magistratem powiesic. Na poczatek byloby paru delikwentow, ale po paru takich egzekucjach nastapilo by narodowe otrzezwienie.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Pijani kierowcy w Polsce