17
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń77
  • Odpowiedzi10
  • Ocen na +23
17 ppt ?

Piwo niefiltrowane - co to znaczy? (11)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): ~buhaj -

kupiłem ostatnio piwo i znalazłem tam napis "piwo niefiltrowane i niepasteryzowane" - co to znaczy, ze piwo jest niefiltrowane bo ze jest niepasteryzowane to wiem ze jest naturalne ale w necie jak znalazlem o piwie niefiltrowanym to pierwsze co mi wyskoczylo to o naturalnym piwie wiec nie wiem w koncu??
INTERIA.PL

Re: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): Admin -

Oznacza to, że po zakończeniu fermentacji, a przed leżakowaniem piwa nie zostało oni przefiltrowane.

Piwo filtruje się, aby usunąć z niego pozostałości drożdży, które zakończyły już swoją pracę. Niestety filtrując piwo, zabieramy mu też pewne charakterystyczne smaki. Do filtracje są mechaniczne i chemiczne (substancje wiążące). Nie odfiltrowane piwo ma inny smak, i czasem potrafi jeszcze dojrzewać z racji tego, że nie zawsze wszystkie drożdże zakończyły już pracę - więc jeszcze pracują nawet podczas leżakowania.

Piwo niefiltrowane nie jest gorsze jeśli chodzi o "czystość" - po prostu inaczej smakuje - koneserzy od razu powiedzą, że lepiej.

Re: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): Blandare51 -

Admin Oznacza to, że po zakończeniu fermentacji, a przed leżakowaniem piwa nie zostało oni przefiltrowane.

Piwo filtruje się, aby usunąć z niego pozostałości drożdży, które zakończyły już swoją pracę. Niestety filtrując piwo, zabieramy mu też pewne charakterystyczne smaki. Do filtracje są mechaniczne i chemiczne (substancje wiążące). Nie odfiltrowane piwo ma inny smak, i czasem potrafi jeszcze dojrzewać z racji tego, że nie zawsze wszystkie drożdże zakończyły już pracę - więc jeszcze pracują nawet podczas leżakowania.

Piwo niefiltrowane nie jest gorsze jeśli chodzi o "czystość" - po prostu inaczej smakuje - koneserzy od razu powiedzą, że lepiej.
Brawo Adminie! Widzę, że Admin to spec od filtrowania piwa, stąd te niedomagania w filtrowaniu forum? Inny fach?

Re: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): Chmielnicky -

Admin Oznacza to, że po zakończeniu fermentacji, a przed leżakowaniem piwa nie zostało oni przefiltrowane.

Piwo filtruje się, aby usunąć z niego pozostałości drożdży, które zakończyły już swoją pracę. Niestety filtrując piwo, zabieramy mu też pewne charakterystyczne smaki. Do filtracje są mechaniczne i chemiczne (substancje wiążące). Nie odfiltrowane piwo ma inny smak, i czasem potrafi jeszcze dojrzewać z racji tego, że nie zawsze wszystkie drożdże zakończyły już pracę - więc jeszcze pracują nawet podczas leżakowania.

Piwo niefiltrowane nie jest gorsze jeśli chodzi o "czystość" - po prostu inaczej smakuje - koneserzy od razu powiedzą, że lepiej.
Ja tam, drogi adminie, jestem zwolennikiem teorii, że filtracja to kastracja i powinno się tego absolutnie zabronić, jeśli piwo naprawdę nie jest mętne ;)

Re: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): ~jinn -

Chmielnicky
Admin Oznacza to, że po zakończeniu fermentacji, a przed leżakowaniem piwa nie zostało oni przefiltrowane.

Piwo filtruje się, aby usunąć z niego pozostałości drożdży, które zakończyły już swoją pracę. Niestety filtrując piwo, zabieramy mu też pewne charakterystyczne smaki. Do filtracje są mechaniczne i chemiczne (substancje wiążące). Nie odfiltrowane piwo ma inny smak, i czasem potrafi jeszcze dojrzewać z racji tego, że nie zawsze wszystkie drożdże zakończyły już pracę - więc jeszcze pracują nawet podczas leżakowania.

Piwo niefiltrowane nie jest gorsze jeśli chodzi o "czystość" - po prostu inaczej smakuje - koneserzy od razu powiedzą, że lepiej.
Ja tam, drogi adminie, jestem zwolennikiem teorii, że filtracja to kastracja i powinno się tego absolutnie zabronić, jeśli piwo naprawdę nie jest mętne ;)
ale czemu niby? Wiele osób nie chce zwyczajnie pić mętnych piw, bo im źle kojarzy - nic z tym nie zrobisz

Re: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): ~xdragonx -

z pasteryzowanych tylko hoppy queen - jest niefiltrowane, kupiłem kiedyś w tesco i byłem strasznie zdziwiony, że to tam sprzedają, szczególnie że tesco szczyci się niby swoją ofertą piw kraftowychj a pod tym względem jest tak no słabo

Re: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): ~robzombi -

~xdragonx z pasteryzowanych tylko hoppy queen - jest niefiltrowane, kupiłem kiedyś w tesco i byłem strasznie zdziwiony, że to tam sprzedają, szczególnie że tesco szczyci się niby swoją ofertą piw kraftowychj a pod tym względem jest tak no słabo
niestety nawet w carrefourze masz tylko jakieś najsłynniejsze firmy - prawdziwe krafty są w takich sklepach z piwami wyłącznie ;)

Re: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): ~itaka97 -

~jinn
Chmielnicky
Admin Oznacza to, że po zakończeniu fermentacji, a przed leżakowaniem piwa nie zostało oni przefiltrowane.

Piwo filtruje się, aby usunąć z niego pozostałości drożdży, które zakończyły już swoją pracę. Niestety filtrując piwo, zabieramy mu też pewne charakterystyczne smaki. Do filtracje są mechaniczne i chemiczne (substancje wiążące). Nie odfiltrowane piwo ma inny smak, i czasem potrafi jeszcze dojrzewać z racji tego, że nie zawsze wszystkie drożdże zakończyły już pracę - więc jeszcze pracują nawet podczas leżakowania.

Piwo niefiltrowane nie jest gorsze jeśli chodzi o "czystość" - po prostu inaczej smakuje - koneserzy od razu powiedzą, że lepiej.
Ja tam, drogi adminie, jestem zwolennikiem teorii, że filtracja to kastracja i powinno się tego absolutnie zabronić, jeśli piwo naprawdę nie jest mętne ;)
ale czemu niby? Wiele osób nie chce zwyczajnie pić mętnych piw, bo im źle kojarzy - nic z tym nie zrobisz
nie mógłbym patrzeć, że w piwie coś mi pływa

Re: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?

Napisał(a): ~wielkopolanindum -

~itaka97
~jinn
Chmielnicky
Admin Oznacza to, że po zakończeniu fermentacji, a przed leżakowaniem piwa nie zostało oni przefiltrowane.

Piwo filtruje się, aby usunąć z niego pozostałości drożdży, które zakończyły już swoją pracę. Niestety filtrując piwo, zabieramy mu też pewne charakterystyczne smaki. Do filtracje są mechaniczne i chemiczne (substancje wiążące). Nie odfiltrowane piwo ma inny smak, i czasem potrafi jeszcze dojrzewać z racji tego, że nie zawsze wszystkie drożdże zakończyły już pracę - więc jeszcze pracują nawet podczas leżakowania.

Piwo niefiltrowane nie jest gorsze jeśli chodzi o "czystość" - po prostu inaczej smakuje - koneserzy od razu powiedzą, że lepiej.
Ja tam, drogi adminie, jestem zwolennikiem teorii, że filtracja to kastracja i powinno się tego absolutnie zabronić, jeśli piwo naprawdę nie jest mętne ;)
ale czemu niby? Wiele osób nie chce zwyczajnie pić mętnych piw, bo im źle kojarzy - nic z tym nie zrobisz
nie mógłbym patrzeć, że w piwie coś mi pływa
Ale to świadczy właśnie o tym, że piwo jest zrobione naturalnie. z czasem się klaruje
« Wróć do tematów
Do góry strony: Piwo niefiltrowane - co to znaczy?