Re: Podatek kościelny
Napisał(a): malwa -
U nas w Kraju nic nie jest proste i łatwe, kler zawsze miał ogromne mozliwości w robieniu kasy, ma i będzie miał. Dobrze wiedzą ze nie opłacilaby im się ustawa podatkowa od katolików bo nie tylko by wyszło że w kraju nie ma 95% katolików ale i kasa ziałaby pustką. A czy kler sam płaci podatki ? i komu? kto by śmiał ich rozliczać ? To że piszę w ten sposob to dla wielu moherów popełniam swiętokradztwo a ja jestem katoliczką tyle tylko że myśląca i wyciągającą wnioski z tego co widzę, niestety kościół to mamy bardzo niedoskonały bo sami go tworzymy. Zupełnie inna sprawa to wiara i życie według wiary katolickiej. Ogladałam mohery od krzyży, nigdy bym nie sadziła że oni wiedzą co to wiara, wykrzywione wściekłoscia twarze i przekleństwa, jestem jak najbardziej za tym aby to oni płacili podatki na kościół. !
Napisał(a): Gość -
malwa U nas w Kraju nic nie jest proste i łatwe, kler zawsze miał ogromne mozliwości w robieniu kasy, ma i będzie miał. Dobrze wiedzą ze nie opłacilaby im się ustawa podatkowa od katolików bo nie tylko by wyszło że w kraju nie ma 95% katolików ale i kasa ziałaby pustką. A czy kler sam płaci podatki ? i komu? kto by śmiał ich rozliczać ? To że piszę w ten sposob to dla wielu moherów popełniam swiętokradztwo a ja jestem katoliczką tyle tylko że myśląca i wyciągającą wnioski z tego co widzę, niestety kościół to mamy bardzo niedoskonały bo sami go tworzymy. Zupełnie inna sprawa to wiara i życie według wiary katolickiej. Ogladałam mohery od krzyży, nigdy bym nie sadziła że oni wiedzą co to wiara, wykrzywione wściekłoscia twarze i przekleństwa, jestem jak najbardziej za tym aby to oni płacili podatki na kościół. !
Oj, biedny człowieczku. Mam wrażenie, że to tobie wściekłość wykrzywia buźkę...
Napisał(a): Gość -
Tak samo jak kosztuje utrzymanie domu, tak również nakładów pieniężnych wymaga utrzymanie kościołów.
pozdrawiam Gloria
Podatek kościelny
Zgłoś do usunięcia | Link
Co o nim sądzicie?
Wydaje się, że to rozwiązanie doskonałe - zniknie podejrzenie, że księża mają niesprawiedliwie wysokie zarobki, państwo zyska dodatkowe pieniądze... Poza tym wreszcie byłoby wiadomo, ilu w Polsce jest katolików. Ale z drugiej strony, czy nie rozdmucha to dodatkowo biurokracji? I co z tymi, którzy nie chcą płacić podatku na żaden kościół - czy nie zostaną zmuszeni do zapłacenia tych pieniędzy na coś innego?
Czekam na wasze opinie...