Reklama

POlski folwark (8)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 126

POlski folwark

Napisał(a): SurMir56 -

No i po raz kolejny zrobiło się głośno wokół tzw. "narodowego". Pani minister ("wszystko jedno, od sportu czy transportu") Mucha w telewizorze opowiada o należnych prezesowi NCS (i znowu to szafowanie "narodowym") profitach wynikających z tajnego kontraktu. W swoim wystąpieniu pani minister wyartykułowała przesłankę przemawiającą za koniecznością wypłaty (z naszych pieniędzy) panu prezesowi ponad pół miliona złotych nagrody. A za co ta nagroda? Za osiąganie celów!!! Mam nadzieję, że to słowny lapsus. "Osiąganie celów" nie niczym wyjątkowym i najczęściej za tego rodzaju działania otrzymuje się wynagrodzenie za pracę. Co innego gdy mamy do czynienia z "osiągnięciem celu", tu jak najbardziej należy się gratyfikacja. Jednakże w przypadku "narodowego" w dalszym ciągu mamy do czynienia wyłącznie z "osiąganiem celów". I końca tego "osiągania" nie widać. Pani minister w ramach tego "osiągania celów" wymieniła, po pierwsze, "dokonanie wszelkich odbiorów" oraz, po drugie", "rozegranie turnieju". Jak zatem, skoro żaden z tych celów nie został osiągnięty, można w ogóle mówić o jakiejkolwiek gratyfikacji!!!??? Mało tego, pan prezes nie jest już prezesem. A skoro prezesem nie jest to dotyczący go kontrakt już nie obowiązuje. Jak zatem można wypłacać nagrodę komuś, kto w czasie wykonywania swoich obowiązków tych obowiązków nie wypełnił? Biorąc pod uwagę wymiar (szczególnie finansowy) tego problemu, zasadnym jest aby Najwyższa Izba Kontroli zajęła się zagadnieniem. Odnoszę wrażenie (zresztą utrwalone od bardzo wielu lat), że Tusk i jego partyjni poplecznicy traktują MÓJ kraj jak folwark, gdzie są i pastuszkowie i bydło.

INTERIA.PL

Re: POlski folwark

Napisał(a): Gość -

Czy zasługą jest to, że ktoś wykonuje solidnie i terminowo pracę do której się zobowiązał i za którą otrzymywał wynagrodzenie ? Może tym celem było spartaczenie roboty i za to genialny nadzorca otrzymał nagrodę ??? To by tłumaczyło sprawę !
Jak długo jeszcze pozwolimy, aby kpiono sobie z nas i drwiono w żywe oczy !!!

Z dyskusji w Jedynce PR dowiedziałem się, że to był menadżerski kontrakt, który gwarantował taką premię oraz 40 tys. zł. miesięcznej pensji w trakcie jego realizacji.
Czy to nie jest dziki kapitalizm w tym polskim folwarku ?

Napisał(a): cihy -

gość Z dyskusji w Jedynce PR dowiedziałem się, że to był menadżerski kontrakt, który gwarantował taką premię oraz 40 tys. zł. miesięcznej pensji w trakcie jego realizacji.

nie jest. to dziki socjalizm. Nawet nie dziki a normalny.

Napisał(a): GrimKenobi -

cihy

gość Z dyskusji w Jedynce PR dowiedziałem się, że to był menadżerski kontrakt, który gwarantował taką premię oraz 40 tys. zł. miesięcznej pensji w trakcie jego realizacji.

Tu się z Cichym zgodzę jest to socjalizm. W Polsce ogólnie kapitalizm nie występuje, bo zbyt wiele mamy regulacji państwa w rynku co nie pozwala mu samoistnie wypierać nie właściwych podmiotów z całości.
Takie zachowania to spuścizna solidarności. Oni wygrali a naród znów przegrał, bo był zbyt szczęśliwy, że pozbyli się zagrożenia. U nas tak zawsze, cieszymy się jak dzieci po zwycięstwie i nie widzimy, że przegrywamy znowu. Choć powiedzcie sobie szczerze oburza was to bo nic nie dostajecie z tego tortu, gdybyście to wy mieli dostać tą nagrodę to, żadne (tak mi się wydaje) obywatel by nie odmówił. Nie oszukujmy się, razi nas to bo szkodzi nam i nie mamy z tego zysku, ale gdyby odwrócić role byli byśmy w niebo wzięci.

Napisał(a): jks06 -

cihy

Socjalizm, jaki był w PRL, starsi pamiętają, trudno go chwalić, ale mimo złych skłonności ludzi nie dopuszczał do takich rażących dysproporcji w poziomie życia jakie mamy obecnie.
Każdy ustrój ma swoje dobre i słabe strony, od ludzi zależy jak będzie realizowany rozwój kraju, jakie prawa i obowiązki będą mieli obywatele. Czy rządzący jako ludzie świadomi i odpowiedzialni będą przestrzegać zasad i norm moralnych, stanowić dobre prawo i je przestrzegać. Dobre prawo powinno być podstawą stabilności państwa i postępowania obywateli. Myślę, że wiele czynników (historycznych i współczesnych) składa się na to, że zarówno rządzący jak i obywatele popadają w prywatę, egoizm, sobiepaństwo, a zapominają o tym, że aby żyło się lepiej trzeba również zadbać o dobro wspólne.

Napisał(a): jks06 -

cihy

No tak w socjaliźmie byli "czerwoni bonzowie i baronowie", ale jednak tym pozostałym pozwalali jako tako żyć. Dziś wmawia sie nam, że trzeba cenić "wybitnych specjalistów" nagradzanych kontraktami biznesowymi, bo bez nich nie było by "zielonej wyspy" ale "urawniłowka" czyli komuna.

to co mam do przekazania!! Cyfra podniosla mi cene abonamentu wiec WYPOWIADAM IM UMOWE I WAM RADZE TO SAMO! CO TO MA ZNACZYC SIE PYTAM, biore abonament w danej kwocie i ma byc taka przez cala umowe a nie jakies podnoszenie cen !! macie prawo wypowiedziec umowe bez kary umownej!! pamietajcie o tym ziomki poziomki!

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: POlski folwark