Re: Pomnik Chrystusa Króla
Napisał(a): Gość -
Ten pomnik to szczyt kiczu. Kto następny, żeby zbudować jeszcze większy?
Wole oryginal: O Cristo Redentor w Rio de Janeiro.
Moim zdaniem to idiotyzm, lepiej pieniądze przeznaczyliby na głodne dzieci, a nie na kupę betonu...Jezus na pewno nie jest dumny z ludzkiej głupoty.
Nie wiem z czyich pieniędzy była finansowana budowa - jeżeli ze składek wiernych, to cóż - ich decyzja na co chcą przeznaczyć swoje datki. Mimo, że jestem katolikiem, nie odczuwam potrzeby budowy największych na świecie pomników - ale spójrz na to z marketingowego punktu widzenia - będziemy mieli coś największego na świecie w swojej kategorii - to się liczy.
Wczoraj się o tym dowiedziałam, dziś to widzę (na zdjęciach). Szok. Na cóż to ludzie nie wpadną, żeby o nich mówiono? No i mam tylko dylemat - czy będzie to atrakcja turystyczna czy miejsce kultu religijnego???
A może ten wielki pomnik będzie ściągał gromy jak krzyż Giewoncie? Takie foty wielkiej figury z gromem byłyby zarąbiste !! :D
Gość Nie wiem z czyich pieniędzy była finansowana budowa - jeżeli ze składek wiernych, to cóż - ich decyzja na co chcą przeznaczyć swoje datki. Mimo, że jestem katolikiem, nie odczuwam potrzeby budowy największych na świecie pomników - ale spójrz na to z marketingowego punktu widzenia - będziemy mieli coś największego na świecie w swojej kategorii - to się liczy.
Co się liczy? Polska ludowa przaśna katolickość - zakłamana jak mało która (wystarczy popatrzeć na codzienne wiadomości), czy czy polska odwieczna megalomania? Co mamy największego na świecie? Betonowego Chrystusa i głupotę!
Dla mnie to cynizm,podobnie jak jeden z internautów uwarzam,ze oryginal jest o wiele lepszy. W tym przypadku wyszła na jaw próżnośc Polaków, ktorzy przez moment pragną pobić rekord wielkości pomnika, ale to chyba nie o to w tym wszystkim powinno chodzić.. jeszcze niedawno nie potrafili się dogadać odnośnie krzyża staojacego przed palacem prezydenckim a tu proszę..akt wiary wystawili sobie.Moje gratulacje dla pomysłodoawców
To będzie symbol i znak przypominający Jego Obecność. Być może można było go nie budować, ale na tej samej zasadzie można zapytać po co budować np. Świątynię Opaczności Bożej za taką kupę kasy? Można przecież postawić, no nie wiem, blaszany barak, lub po prostu coś tańszego.. Wiecie jaka jest odpowiedź? Jezus jest dla wierzących Królem i Panem Świata (z resztą nie tylko dla wierzących, ale oni Go \\\'uznają\\\' :D). Królom od wieków budowano zamki, pałace, opływali z bogactwa... i nie chodzi o To że Jezus potrzebuje kasy, zaszczytów, czy pałaców, ale żeby pokazać, że jest dla Nas Kimś Najważniejszym. Ten pomnik nawet jest za mały i każdy by był za mały, żeby godnie Go uczcić.
Gość Wole oryginal: O Cristo Redentor w Rio de Janeiro.
I tu się zgadzam. Oryginał jest piękny w swojej niewyszukanej prostocie i skromnej pozie. Ten jest agresywny. W dodatku ta złota korona! Zapytajcie Chrystusa, czy kiedykolwiek chciał takę nosić ?!
Pomnik Chrystusa Króla
Zgłoś do usunięcia | Link
Świebodzin doczekał się największego pomnika Jezusa Chrystusa na świecie. Jedni się z tego powodu cieszą inni jawnie potępiają.
Czy pieniędzy przeznaczonych na jego budowę nie można było wydać na coś innego ? Cele charytatywne albo chociaż prozaiczne ale ciągle aktualne drogi, którym potrzebne są remonty.
Co właściwie ma symbolizować, głęboką religijność Polaków, nasze bogactwo? Ciężko jest mi doszukać się tutaj jakiegokolwiek sensu.