Reklama

Profesjonalna Lustrzanka cyfrowa - Doradźcie mi najlepszą ?? (8)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 868
INTERIA.PL

Re: Profesjonalna Lustrzanka cyfrowa - Doradźcie mi najlepszą ??

Napisał(a): Gość -

Musze Cię kolego rozczarować, ponieważ bardzo ciężko kupić profesjonalne lustro za 2900 zł - jeżeli oczywiście interesuje Cie sprzęt nowy i nieużywany. Profesjonalne "używki" na aukcji można dostać w cenie 3000-4000zł, ale ze sporym przebiegiem, często tylko body, czyli szkła musisz znowu dokupić nowe lub używane i tak koszty zaczynają rosnąć i rosnąć. Wiadomo, jeszcze trzeba dokupić torbę i pewnie nową baterię, bo ta oryginalna ma już skróconą żywotność. Jednym słowem - dużo przeciw. Nowa lustrzanka do 2900 to mógłby być Nikon D5000, w jednym ze znanych, profesjonalnych sklepów, winmar.pl zestaw body plus szkła 18-105 kosztuje 2803 zł z możliwością zakupu w dogodnych ratach. Nie będę Cię oszukiwał - nie jest to PROFESJONALNA lustrzanka, ale bardzo dobry, solidny aparat, którym można z powodzeniem robić zdjęcia bardzo zbliżone do poziomu profesjonalnego.
Bo tak na prawdę, najtańszy, wręcz "masowy", profesjonalny aparat, to i tak wydatek rzędu 7-8tys. zł.
Witam w gronie fotografów i powodzenia! ;)

Faktycznie - mój przedmówca ma sporo racji. Zwłaszcza z tym winmarem, biorąc pod uwagę fakt, że oni mają naprawdę specjalistyczny sprzęt. więc jak tam sobie coś kupisz, to się na pewno nie natniesz. A jak miałbym Ci polecać, to polecałbym Ci po prostu jakąś bardziej markę, niż konkretny model - np. możesz zainteresować się caononem, czy nikonem...

Gość Reklamówka winmar.pl??

Najlepsze lustrzanki cyfrowe są dość drogie :(
http://www.ikarart.pl zakupił dobrą już za prawie 6 tysięcy !!!
Zatem szukajcie a znajdziecie - trzeba być cierpliwym :)

pozdro C

Tak naprawdę jakość zdjęcia w ograniczony sposób zależy od jakości aparatu - to co liczy się najbardziej, to obiektywy, którymi fotografujemy. Jeśli ktoś zaczyna przygodę z fotografią, najlepiej żeby wybrał określony system (Canon, Nikon, Pentax - wszystko zależy od zasobności porfela), a potem zbierał do niego obiektywy, bo nie ma jednego uniwersalnego.

"Najlepsze lustrzanki cyfrowe są dość drogie :("

Ale tak naprawdę nie trzeba najlepszych - podpisuję się pod tym, co wyżej, korpus i wielkość matrycy to i tak rzecz drugorzędna przy odpowiednim obiektywie. Kto fotografuje, to z pewnością to wie - obiektywy to jedna z ważniejszych rzeczy, w które warto inwestować. A z dobrych body dla początkującego, to na pewno sprawdzi się Pentax K-x: http://www.winmar.pl/p16737,Pentax_K-X_body.html - ja już od dawna mam go na oku :)

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Profesjonalna Lustrzanka cyfrowa - Doradźcie mi najlepszą ??