Re: Reklamacja bez paragonu – czy to możliwe?
Napisał(a): Gość -
nie bedzie to możliwe.sprzedawca musi miec paragon chociązby dlatego aby na podstawie paragonu anulowac transakcję
jezeli kupowałas na karte to wystarczy wyciag z konta ze zakup dokonany zostal w tym sklepie, ostatecznie tez jesli masz swiadka ktory moze zaswiadczyc ze towar pochodzi z tego sklepu.
tak naprawde to jesli sprzedawcy zalezy powinnien wymienic obuwie na wieksze. niestety oderwana metka moze byc problemem.
pozd
Gość jezeli kupowałas na karte to wystarczy wyciag z konta ze zakup dokonany zostal w tym sklepie, ostatecznie tez jesli masz swiadka ktory moze zaswiadczyc ze towar pochodzi z tego sklepu.
tak naprawde to jesli sprzedawcy zalezy powinnien wymienic obuwie na wieksze. niestety oderwana metka moze byc problemem.
pozd
Na pewno nie wymienią.
Przy samej wymianie to jeśli jest metka to raczej nie powinni robić większego problemu. Jeśli metki nie ma to to raczej nie ma wymiany, chyba żeby ktoś (sprzedawca) był na tyle sprytny i zgodziłby się przełożyć metkę z tych nowych butów do tych wymienianych.
Paragon jest wymagany przy zwrocie bo nie da się zwrócić towaru bez paragonu żeby można było anulować zafiskalizowaną sprzedaż.
PARAGON ( LUB FAKTURA) MUSI BYĆ. BEZ DOWODU ZAKUPU NIC NIE ZDZIAŁASZ. ROZBAWIŁA MNIE OSOBA KTÓRA NAPISAŁA ŻE WYSTARCZY METKA CZY ŚWIADEK KTÓRY ZAŚWIADCZY ŻE KUPOWALIŚMY TOWAR W DANYM SKLEPIE. MYŚLICIE ŻE SPRZEDAWCA JEST TAK NAIWNY ŻE UWIERZY "ŚWIADKOWI" ? NIE NO POZIOM INTELIGENCJI NIEKTÓRYCH LUDZI POWALA NA KOLANA.
Dobrze ze Ty jestes tak inteligentny , ciulu bez szkoly :) . Prosta sprawa masz wyciag z karty a nie masz paragonu, to raczej wymienia. Jezeli nie masz paragonu to niby kto ma wiedziec czy kupilas w tym sklepie ? A jezeli chcesz to przyprowadze Ci 10 swiadkow ktorzy poswiadcza ze bylem na ksiezycu :) .
To zależy czy sprzedawca wydał paragon, czy nie wydaje ich w ogóle.
Jeśli nie wydaje, to nie powinno być problemu.
Gorzej z metką, choć można samemu zaproponować , że odda się metkę z wymiany.
P.s. Ludzie, nie kłóćcie się o takie bzdury.
Każdy pisze na swoich przykładach - każda sytuacja jest inna , ale po co sie od razu wyzywac od najgorszych? Bo macie inne zdanie ? Eh...
Pozdrawiam
MUAHAHA HA HA HA. JESTEŚ TAK ŚMIESZNY I ŻAŁOSNY. ŚWIADKA TO SOBIE MOŻESZ DO SĄDU PRZYPROWADZIĆ A NIE DO SKLEPU.
SSIJ .
Paragon jest podstawą zwrotu, wymiany lub reklamacji. Świadek tu nic nie da, bo jeśli ja jako sprzedawca przyjmę zwrot (lub wymianę) bez paragonu to mogę zostać obciążona kosztami lub sugestiami przez firmę, że robię jakieś fałszywe wymiany. Poza tym w niektórych sklepach z odzieżą wymiany można dokonać w ciągu np. 30 dni. Skąd mogę wiedzieć, że klient kupił coś wczoraj jeśli ma tylko wydruk z karty, na której nie jest oznaczone CO kupił. Mógł kupić cokolwiek innego a wciskać mi, że kupił własnie owe buciki. Oderwana metka nie jest takim problemem jak brak paragonu ponieważ można zidentyfikować towar biorąc inny taki sam z półki sklepowej. Ludzie! Sami sobie robicie pod górę wyrzucając lub nie zabierając ze sklepu paragonu a potem przychodzicie i wylewacie swoje pretensje na bogu ducha winnego sprzedawcę. Trochę myślenia nie zaszkodzi....
Reklamacja bez paragonu – czy to możliwe?
Zgłoś do usunięcia | Link
Kupiłam wczoraj synkowi buciki,niestety w domu okazalo sie ze sa za male,czy wymienia mi na wieksze jesli nie mam paragonu,i metke tez urwałam?