Reklama

Reklamacja bez paragonu – czy to możliwe? (30)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 948
INTERIA.PL

Re: Reklamacja bez paragonu – czy to możliwe?

Napisał(a): Gość -

bo generalnie deichmann ma dobre podejście do klienta - jezeli cos jest na rzeczy nie bawia sie w utrudnianie - i sciśle stosuja sie do przepisów o gwarancji lub rękojmi - i szanuja klienta - odrzucaja reklamacje tylko w skrajnych przyadkach albo kiedy klient drze morde od drzwi - usmiechniesz sie powiesz wie Pan / Pani jest taki problem - i goscie od razu - prosze sobie wybrac nowe buty w tej samej cenie - i to jest oki niech inne sklepiki tez zaczną w ten sposób dzialac - i prawda jest że wystarczy świadek jak sie nie ma paragonu - jeżeli sklep powie bujaj sie ze świadkiem idź do PIH i zglos sprawe - przyjdą do tego sklepiku i dupa sklepikarzowi zmięknie - GWARANTUJE

Metka to nie problem, ja oddawałam koszule które były kupione na prezent (więc metki odczepiłam - żeby ta osoba nie widziała ceny) i nikt nic nie mówił.
Weź metkę w rękę, jeśli PŁACIŁAŚ KARTĄ to wydrukuj potwierdzenie zakupu i MAJĄ OBOWIĄZEK wymienić ci buty lub przyjąć zwrot. Powiedz, że umawiałaś się ze sprzedającą, że jak będą na dziecko za małe to przyniesiesz.
Jeśli płaciłaś gotówką i nie masz potwierdzenia zakupu, to tylko przed sądem przy pomocy świadków możesz udowodnić zakup. Dopiero na podstawie wyroku będziesz mogła wymienić buciki.

Gość Oświadczenie klienta, iż zgubił paragon oraz przez niego podpisane jest wystarczającym dowodem księgowym pozwalającym dokonać korekty sprzedaży. Żaden przepis tego nie zabrania. Wystarczy tylko dobra wola sprzedawcy i brak strachu przed US.
Tak robię w swoich sklepach i mój US nigdy tego nie kwestionował.
Pozdrawiam

Może twój US nie a inny zrobi problem bo takie mają widzimisię. A karę zapłaci dobrotliwy sprzedawca a nie zadowolony klient.

Reklamacja i zwrot to dwie różne rzeczy. Przy zwrocie lub zamianie paragon jest potrzebny i zadne przepisy prawa nie regulują takich zachowań. Sa to wyłącznie relacje międzyludzkie i wewnętrzne przepisy danego sklepu lub sieci sklepów. Jeżeli chodzi o US to w oim przypadku na pewno wymaga korekty z podpietym paragonem, może to być xero paragonu z rolki, która jest archiwizowana, ale nie każdemu w takim przypadku chce się rozwijać tą rolkę i robić kopie, dobra wola sprzedawcy. W przypadku reklamacji też potrzebny jest jakiś dowód zakupu, bo skąd niby mamy pewność, że towar został zakupiony akurat w tej placówce. Generalnie wiele zależy od sprzedawcy.

Hm fajnie ale nie wszystko od sprzedawców zależy. Ja nie mogę przyjąć toworu do zwrotu bez p[aragonu bo potem firma wyciąga konswkwencje od sprzedawców. Nie dość, że muszę mieć paragon to na dodatek muszę mieć na odwrocie paragonu podpis klienta, który zwraca towar i co miesiąc wysyłać takie paragonu do siedziby firmy wraz z wszystklimi dokumentami z danego miesiąca, więc to nie jest tak, że jak się DOBRY BAJER PUŚCI to się da. takie rzeczy robić.

Moze to Twoj poziom inteligencji odbiega od normy!!
Oczywiscie ze wymiana towaru bez paragonu jest mozliwa, ja osobiscie nie majac paragonu i oderwane metki zglosilam reklamacje spodni, ktorą mi uznano i wymieniono towar na nowy. Wszystko zalezy od Wlasciciela sklepu/sprzedawcy.
Pozdrawiam i zycze wiecej optymizmu

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Reklamacja-bez-paragonu-1597627.html przestańcie się wymądrzać, tylko myślcie. bo utrudniacie sobie życie na siłę.

ktos kto napisal ze podsatwa jest swiadek ma racje wystarczy poczytac troche o prawach konsumenta gratuluje temu co byl na ksiezycu fajnie bylo? a jak sie nudzisz tam poczytaj prawo:)

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Reklamacja bez paragonu – czy to możliwe?