Re: Ryba miruna
Napisał(a): Gość -
Nie wiem jak miruna, ale spróbuj tilapię, jest pyszna, smakiem przypomina pangę, ale w przeciwieństwie do niej ma zachowane wszystkie właściwości .Na pewno będziesz zadowolona, tilapia jest do kupienia prawie w każdym supermarkecie i jest niewiele droższa od pangi, a naprawdę super. Polecam !!!
Tilapia jedzie z Panga na jednym wózku, nie wiem jaki sens jest jedzenia takiej ryby, walory smakowe raczej bardzo przeciętne, a wartości odżywczych 0.
Miruna to również hodowlany gniot, poszukaj czegoś naszego w sklepie lub hurtowni:
czy nie można kupić ryby znanej, która w Polsce jest popularna, tylko kombinować z jakimiś azjatyckimi badziewiami?
kasadora, na jakiej podstawie twierdzisz że tilapia ma zachowane wszelkie wartości, i o jakich wartościach mówisz?
Też słyszałam że z tilapią jest podobnie jak z pangą. Więc nie polecam. A mirunę jadłam i mi osobiście smakuje, ale rzecz gustu. Pozdrawiam.
Zazwyczaj kupuję mintaja lub dorsza, ale nam się już znudziły. Obiecałam sobie, że zaczniemy jeśc więcej ryb w związku z tym dlatego potrzebuję rady. Nie za bardzo znam się na rybach :(
Panek Tilapia jedzie z Panga na jednym wózku, nie wiem jaki sens jest jedzenia takiej ryby, walory smakowe raczej bardzo przeciętne, a wartości odżywczych 0.
Miruna to również hodowlany gniot, poszukaj czegoś naszego w sklepie lub hurtowni:
czy nie można kupić ryby znanej, która w Polsce jest popularna, tylko kombinować z jakimiś azjatyckimi badziewiami?
Nadal się z Tobą zgadzam.Ryby rodzime to jest to.Wg mnie dorsz jest wspaniałą rybą,alternatywą między rybami tanimi a drogimi.Kawał ścisłego mięsa.Z ryb morskich również śledzie są kapitalne,tłuste,białe ryby,niestety przez Polaków widziane generalnie pod postacią marynowanych śledzików.Łosoś bałtycki to inna historia,rzadko spotykany ,ale bardzo pyszny,tylko 2 razy miałam przyjemność delektować się tą wspaniałą rybą.W niczym nie przypomina tzw.łososia norweskiego,jest jasny,żółtawy ( dzika ryba),norweski zyskuje kolor dzięki karotenowi....Ten jednak też spożywam,wolę niż świńskie mięso.A szproty i sardyny świeże.....mniam....:)
Osobiście nie pogardzę też karmazynem,całkiem niezła rybka.O tuńczykach i halibutach nie wspomnę-inna półka.
Istnieje też taka ryba jak kergulena,kupuje się ją w całości,zawsze dziwiło mnie,że tak niesamowicie biała.... teraz doczytałam,że jest pozbawiona hemoglobiny,więc nadaje się dla ludzi (dzieci) ze skazą białkową.Osobiście polecam,naprawdę smaczna.
witam.ja bardzo czesto robie rozne rybki.bardzo smaczna jest kargulena ja wole te male niz te wieksze ma ona pyszne zwarte mieso i nie ma prawie osci.nastepna rybka jaka lubie to halibut pitem pstrag losos ale i nie pogardze karpikiem za ktorym tez przepadam i tez musi byc maly. jesli chodzi o tilapie to jest to ta ryba co jej filety mrozone sa czerwonawe??hmm chyba dobrze pamietam.raz ja jadlam i smakowo nawet ok.ale szczerze mowiac wole kupowaqc ryby swieze w malym osiedlowym sklepiku i mam pewnosc ze sa naprawde swieze niz te mrozone pokryte kilogramami lodu.pozdrawiam
Kilka razy kupowałam mirune,jest diość dobra tylko po usmazeniu taka bardziej sucha.Dobra jest z sosem koperkowym,pieczarkowym i sosem greckim Jednak najbardziej mi smakuja ryby slodkowodne.
Jadłam mirunę nad morzem i z tego co pamiętam to bardzo mi smakowała. Choć głównie jadałam dorsze, ale nie polskie, bo u nas jakoś od czerwca jest zakaz połowu tej ryby ze względu na tarło.
Ryba miruna
Zgłoś do usunięcia | Link
Czy ktoś zna tę rybę? Nigdy nic z niej nie robiłam, pierwszy raz o niej usłyszałam niedawno. Napiszcie proszę czy warto ją kupic. Po ujawnionej rewelacji o pandze boję się by nie trafic na jakiś syf. Z góry dzięki za wszelkie informacje.