Re: sernik
Napisał(a): Gość -
ja piekę sernik zawsze bez termoobiegu bo wydaje mi się że za szybko wtedy"łapie"wierzch piekę w 180st minimum godzinę
Ja również do ciast nie używam termoobiegu, gdyż za szybko spieka się wtedy wierzch. Piekę ok. 50 min w 175-180 st. (czas pieczenia zależy od rodzaju sernika) Wykładanie masy bezowej w trakcie pieczenia wydaje mi się trochę trudne i niewygodne, ryzyko opadnięcia sernika jest duże. Może od razu wyłóż na masę serową bezę i przykryj folią aluminiową (?) (choć wtedy beza kokosowa opadnie trochę w ciasto)
Ja piekę na grzaniu góra-dół i nie używam termoobiegu. A korzystam z tego przepisu http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/sernik,45028
sernik piekę na grzaniu góra-dół bez termoobiegu, na środkowym poziomie. Piekę sernik z rosą i po 50 min. pieczenia nakładam bezę i piekę 15 min, gdzie cały czas piekę na 175 st.C a ostatnie 5 mni. daję nawet 150 st.C. Wychodzi świetny sernik i nie opada nawet po tym jak wyciągam blachę aby nałożyć białko. Jest to popularny sernik i jest kilka wersji na smakerze.
Witam właśnie dziś piekłam podobny sernik tylko bez kokosu.Czas pieczenia 40 min.po tym czasie nakładam ubite białka i dopiekam ok.5 min.a pieke na tzw. wiatraczku w temp.180 właśnie się studzi w piekarniku.Pozdrawiam
Baardzo Wszystkim Serdecznie Dziękuję
Postaram się skorzystać z porad.
Dam znać i przepis w niedzielę
Pozdrowienia
Napisał(a): IzaWiosenna -
Z kokosem nie piekłam ale zawsze w 175-180 stopni i piekarnik nastawiony na "góra i dół", ciasto stawiam na środkowym ruszcie. Nie przepadam za sernikami na spodzie no może poza królewskim oetkera, zawsze piekę tradycyjny sernik bez dodatków tylko z rodzynkami.
Sernik to moje najulubieńsze ciasto od lat.Nie ma żadnych świąt bez sernika.Ten z rosą to niebo w gębie.Piekę oczywiście bez termoobiegu w 180stopniach.Hmm już czuję ten zapach.
ostatnio pieklam sernik o smaku tiramisu. 15 minut w temperaturze 175 st C a potem 90 min w temp 120 st C.
I byl to najlepszy sernik jaki do tej pory jadlam
sernik
Zgłoś do usunięcia | Link
Proszę poradźcie jak upiec sernik, w jakiej temperaturze i na jakim ustawieniu w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem.
Sernik na kruchum spodzie a pod koniec pieczenia dodaje się na wierz kokos z bialkiem i cukrem.