Re: Ślązak- Niemiec, Polak czy ani jedno ani drugie?
Napisał(a): Gość -
Heimat ist für viele seit Jahrhunderten dort, wohin die Not, der Krieg, die Liebe oder die Deporttation sie treibt.
Für die einen bedeutet es ein ewig blutendes Herz, für die anderen ist es der Beginn einer sehr glücklichen Zeit.
Ich finde schade, dass heute viele Ihre Heimat auch noch wegen des Geldes suchen, weil man besser sein will. Dabei ist, wenn man ganz genau auf alles schaut, die Welt doch so gleich geworden. Mc Donald's steht überall, TESCO, REal Lidl und so sind unsere Heimat. Alles ist austauschbar, schade...
Bewahrt die Tradition, aber seid auch sicher, dass es manchmal neue Gesichter in Euren Reihen gibt, ebenso wie manche auch gehen werden, aber bewahrt den Zusammenhalt.
Gość a wy gorole to mozecie nam do d.......... nadmuchac
typowe wychowanie prosto z familoka ,większośc slązaków to takie przymuły ,debile niedouczone po szkole specjalnej ,będą gdakać jedno i to samo ,tak jak ten plew.....j... bo mają ograniczenia umysłowe wpajane od dzieciństwa, żałośni biedacy
Moim skromnym zdaniem liczy sie tylko jedno: wola Ślązaków.
GośćGość Słyszałem, że Korfanty chciał aby Śląsk był dla Ślązaków, jako autonomiczny region, nie będący pod wpływami ani Niemców ani Polaków. Efektem późniejszych działań było, że to co wywalczono w czasie ostatniego Powstania Śląskiego skutkowało tym że na " stołkach" wcale nie zasiedli Ślązacy tylko zgoła całkiem ktoś inny, popierany przez Piłsudskiego. W moim rodzinnym domu na Śląsku dużo się na ten temat mówiło, może dlatego, że w nim zbierał się sztab III powstania. Smutne to, że osoba, piastująca w Polsce kiedyś jedno z najważniejszych stanowisk, ( kiedyś organizował rząd Korfanty) miał takie żałosne wypowiedzi......trzeba zrobic 4 powstanie i pogonic goroli
Ja chodzilem do szkoly kiedy juz uczyli normalnej historii ale takich rewelacji nie slyszalem, zeby Korfanty chcial zrobic ze Slaska autonomiczny region.
Gość my Slazacy to przeciez Polacy. Politycy robia pieniadze na tej zadymie i robia z nas glupkow.
dokładnie,
najwazniejsze jest to zeby ten region sie obudził kazdy wie gdzie mieszka , kazdy wie co z tym regionem robi warszawka,kazdy wie kim jest , a jedynym kluczem zeby odbic sie od innych jest autonomiaa ..
Ślązak bedzie Niemcem , druga sprawa jest taka ze gdy niemcy wjezdzali na slask podczas wojny to nikt tu niemiał problemów zeby mówic po niemiecku a wszyscy wiwatowali i wywieszali flagi z sfastami czuli sie uratowani ,, chociaz znalezli sie powstancy ale jak wszedzie ..
W listopadzie NFZ dziel rezerwę na poszczególne województwa Warszawa dostaje ok 550 miliony Śląskie 15
to jesteśmy chyba "kolonią" ciemnych Hanysów. Najdziwniejsze jest to że w województwie żyje ok 4,5 miliona
ludzi z czego autochtonów tylko 1,5 czyli 3 miliony
A ja ciebie mam tam gdzie ty innych .Trzeba byc dobrym człowiekiem a kto uważa że ważne jest co ma w papierach to sam jest wart tych papierów i powinien je wykorzystac tam gdzie słonce nie dociera
Zgłoś do usunięcia | Link
A czy Galicyjski Ślązak to Galileusz czy Ślązak,Góral ze śląska czy Ślązak z gór,oczywiście jestem zdania że demokracja mi też się należy i jak się określę to powinien każdy to uszanowac.Pan K.niestety zapędy ma nacjonalistyczne,a wypowiedzi myślę jego są traumatyczne,burakowate.Ślązacy którzy czują się Ślązakami są Ślązakami,Polacy Polakami,Niemcy Niemcami,Kaszub jest Kaszubem i wara od tego do czyjej narodowości lub mniejszości ja się zaliczam.Chyba że jesteś burak jak K. Kartofel.....