Reklama

Ślązak- Niemiec, Polak czy ani jedno ani drugie? (102)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 517

Re: Ślązak- Niemiec, Polak czy ani jedno ani drugie?

Napisał(a): Gość -

Gość Jestem ślązakiem i mam całą resztę tam gdzie słońce nie dociera

A ja jestem małopolaninem i też mam całą resztę wraz ze śląskiem tam, gdzie ty.

INTERIA.PL

Bracia Kaczyńscy jak sięgam pamięcią dzielili Polskę i Polaków na tych dobrych prawych, patriotów z PIS i tą całą złą resztę. Po śmierci Lecha Kaczyńskiego jego brat dobitnie powiedział, że będzie kontynuował dzieło brata. I to właśnie robi dzieląc Polskę i Polaków w dalszym ciągu. Powoduje to niezdrowe napięcia i taką to sytuację (wystarczy poczytać wypowiedzi na forach). A żyjemy w jednym wspólnym domu zwanym Polską. Wystarczy trzeźwiej ze spokojem spojrzeć na otaczających nas sąsiadów by to dostrzec. Jesteśmy Polakami w granicach naszego kraju, wszyscy bez wyjątku. Ludzie, Polacy olejcie złośliwych stetryczałych konusów zajmujących się szczuciem i podjudzaniem. Nie dajcie się prowokować. Bądźcie ponad podziałami głupawych partii politycznych i nie bierzcie udziału w ich rozgrywkach. ONI są na scenie politycznej już od 80 roku. Zmieniają tylko nazwy partii, a sami trwają i ciągną z tego zyski. Pora odsunąć ich w polityczny niebyt i o nich na zawsze zapomnieć. Oni nie mają monopolu na politykę, to od was zależy kto będzie rządził. Najwyższa pora zmienić te powtarzające się od lat nazwiska.

Mam 23 lata i nie tylko sie czuję Ślązaczką ale nią jestem
I tu nie chodzi o dzielenie społeczeństwa na Polaków i nie-Polaków, problem polaga na tym, że ten kto się nie czuje Polakiem jest uważany za gorszego.
Jestem bardzo zadowolona z promowania Śląskości i mam nadzieje, ze Ci którzy do tej pory wstydzili się swojego śląskiego pochodzenia przestaną je uważać za gąńbę! I że niechęć do mówienia po śląsku (zwłaszcza wśród młodych ludzi) w końcu minie.

Pozdrawiam zwszystkich niezorieltowanych i zbulwersowanych Goroli!

Mam rodzinę i na Śląsku i na Podhalu, w Wielkopolsce na Kaszubach i Pomorzu. Wszyscy potrafią się bawić przy biesiadnym wspólnym stole. Śpiewamy piosenki z różnych rejonów Polski, bez wyjątku na akcent i mowę wszyscy jesteśmy Polakami. Tylko bezmyślni politycy chcący podzielić Polaków i Polskę mogą wymyślać takie niedorzeczne bzdury.

Jestem dumny z tego, że jestem śląskim Polakiem, zawsze się u nas w domu godało po polsku, a to, że moi dziadkowie walczyli w Wermachcie to nie był ich wybór,a przymus.Ciekawe co byscie dzisiaj zrobili jesli dano by wam wybór Wermacht albo pobyt w Auschwitz? Oczywiście zawsze można być bohaterem, tylko, że oni nie żyją. Ironią jest to, że dziadek walczył w 39 w wojsku polskim, później między 42-44 w wermahcie, a 44-45 w wojsku polskim na zachodzie. Teraz się okazuje,że był niemcem.Dla pana Jarosława Polakiem jest tylko ten, kto walczył w powstaniu warszawskim-niepotrzebnym zrywem, który kosztował setki tysięcy istnień ludzkich.Jan Paweł II łączył, Jarosław Kaczyński dzieli.

Gość Ja się uważam za Polaka ,
urodziłem się w Polsce , mam obywatelstwo Polskie
i tyle w temacie .

Ludzie nie dajcie się sprowokować to pewien polityk nas dzieli .
Na Polaków i nie Polaków

Każdy obywatel który ma obywatelstwo Polskie jest Polakiem

Czegos to ty nie zrzumiales , obywatelstwo mozesz dostac jakie chcesz z wszystkich krajow swiata , ale narodowosc mozna miec tylko jedna dla mnie rodowici SLAZACY to niemicy i kropka , kto jakie powstania prowadzil , czy krakow poslal zolnierzykow i buntowal SLAZAKOW do powstan to polski problem dla mnie ziemie SLASKA to DEUTSCHLAND TAK BYLO I TAK JEST I BEDZIE AMEN !!!!! Ja jestem rodowitym SLAZAKIEM ale mam narodowosc etniczna SLASKA ale narodowosc DEUTSCH wszystko na ten temat !!! Upolszczyznianie i okupacja polska na SLASKU przez ponad 70lat zrobila swoje , ale jest nas na tylu zeby zasze naszej autonomi bronic i tez tak bedzie !!

Nawet Jan Dlugosz w XV wieku postrzegal SLAZAKOW za odrebny narod.
Wiesz madralo ze Slask byl chrzczony 104 lata wczesniej niz POLANIE?
A w 1202 roku Slask panowal nad ziemiami od Berlina do Lublina i majac
pod soba Krakow a nawet Gniezno to stolica byl Wroclaw?
Troche historii i przestanie Cie bolec nasza narodowosc.

Za komuny to by było nie do pomyślenia aby podważać swoje obywatelstwo. Wtedy Polska była jak skałą jednolita i koniec kropka. A teraz pełno dziadostwa się porobiło, w d..pach się już i poprzewracało, za duże tej wolności.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Ślązak- Niemiec, Polak czy ani jedno ani drugie?