Re: Smakołyki lubelszczyzny
Napisał(a): Gość -
Szczerze mówiąc nic mi nie wiadomo o jakiś regionalnych smakołykach z tego rejonu Polski.
Ale na temat regionalnych potraw z innych województw mogłabym coś tam powiedzieć.
Nina
Ania.
W Bigoraju mają swoje regionalne i bardzo dobre potrawy.
Napisał(a): patryk225 -
Mieszam w Zamościu, to bardzo blisko Biłgoraja i często tam jestem,ale nie słyszałem o żadnej restauracji z regionalnymi potrawami tak jak pisze Ania. Mogłabyś powiedzieć o jakie miejsce dokładnie chodzi? Bo sam bym tam wpadł przy okazji podczas pobytu w Biłgoraju.
Napisał(a): Vivienne7 -
Znam takie miejsce. Będąc niedawno w Biłgoraju miałam okazję gościć w Hotelu Sitarska. Restauracja w tym hotelu serwuje takie danie regionalne. Z tego co pamiętam, to zamawialiśmy wtedy pstrąga z pieca, bigos Sitarski i pieróg biłgorajski, a na deser braliśmy racuchy z konfiturą z płatków róży. Szukałam potem przepisu na podobną konfiturę:)
a smalec to mają najlepszy, jaki w życiu jadłam w tej Sitarskiej!!
A mnie najbardziej smakowała JUMPA w Wojciechowie.Ciekawie czy jeszcze ją mają,jeśli zgadniecie co to jest
Napisał(a): proost -
Forszmak ! Najlepsze danie lubelszczyzny, Szkoda, że nie mam okazji jadać go codziennie.
Napisał(a): wiki -
Ania.
Dla mnie najlepsze regionalne potrawy mają w hotelu Sitarska.Warto tam zajrzeć jeśli będziesz w okolicy,do tego miła obsługa.Racuchy palce lizać.
Napisał(a): patryk225 -
A ja nadrobiłem i byłem w restauracji Sitarska, skusiłem się na kaczkę po staropolsku, no i na pewno wrócę tam jeszcze nieraz. Sam nie wiem jak wcześniej mogłem tam nie wstąpić będąc w Biłgoraj ;)
Smakołyki lubelszczyzny
Zgłoś do usunięcia | Link
jako, że mam jeszcze w pamięci świąteczne smakołyki, mam pytanie. Do województwa lubelskiego mam niedaleko, można skosztować tam jakichś specjalnych, tylko lubelskich dań? studiowałam 5 lat w Lublinie i nigdy o niczym takim nie słyszałam, jakieś inne miasta lubelszczyzny mogą się czymś poszczycić?