Re: Szkołę powinno się rozpoczynać w wieku 6 czy 7 lat?
Napisał(a): Gość -
Moje dziecko poszło do pierwszej klasy w wieku 6 lat i nie było narazone na żaden stres,oczywiscie było trochę tratowane inaczej niż 7latki.Co więcej takich dzieci jest 6cioro.
Teraz jest w drugiej klasie,nigdy nie narzekała na to ze poszła wcześniej i musi się uczyć,chodzi do szkoły z ochotą i uwielbia swoją wychowawczynie.
Taka ciekawoska,moja córka poszła sama do dyrektora szkoły i powiedziała ze chce iść do 1wszej klasy,wcześniej chodziła do przedszkola w tej samej szkole.
Nie wiem jak jest w innych szkołach,ale życzyła bym wszystkim takich nauczycieli i dyrektora jak jest u nas.
Szkołę powinno rozpoczynać w wieku 8 lat by załapać się naprawdziwą emeryturę..
Moim zdaniem 6 lat to jest za pozno. Dzieci najszybciej sie ucza w wieku 3 lat, mieszkam we Francji i w takim wieku tu posylaja dzieci do szkoly. Oczywiscie nie musi dziecko siedziec caly dzien mozna je zabrac po kilku godzinach. Ale dzieci ucza sie tam juz liczyc pisac czytac w formie zabawy, bezstresowo moje dzieci nie chca z tamtad wracac do domu. Na poczatku przez pierwsze dni mozna byc z dzieckiem dopoki sie nie oswoi.
No, najlepiej od 4 lat, szybciej szkoły skończy a do 67-mio letniej emerytury dodatkowo dopracuje 3 lata, państwo będzie bogatsze w podatki i zus, ta reforma dla sześciolatków to po to by sprzedawać przedszkola i szybciej łupić młodych podatników.
my szlismy od 7 lat i nie jestesmy głupsi,po co zabierac maluchom rok dzieciństwa,widze takie maluszki uginające sie pod naładowanym plecakiem
jak tak dalej bedzie i tak zasilą grono bezrobotnych,starzy bedą tyrać ,a młodzi ??????
Moje dziecko tez poszło wcześniej do zerówki.
Nauczyciele za dużo wymagają za cieżkie teczki mnóstwo lekcji nie patrza ile to dziecko może a gdzie dzieciństwo.Wszystkie dzieci traktowane sa równo to samo sie wymaga mimo ze są młodsze o rok.
A rodzice oczywiście niech tyrają od rana do nocy bo przeciez szkoła ma tylko uczyć.
Tylko ile godzin pracuja teraz rodzice zeby utrzymać tylko 1 dziecko
BEZ KOMENTARZA POZDRAWIAM
Przez tyle lat naukę zaczynało się w wiek 7 lat i było dobrze. Tak samo z gimnazjami - tyle roczników obyło się bez tego, i wprowadzili gimnazja czym zniszczyli już całkiem i nauczanie i wychowanie. Podobnie ze zmieniającymi się co rok maturami. Czy ktoś w tym państwie jeszcze myśli?
A poza tym tak się zastanawiam, że taki 6 latek powiedzmy z grudnia, idzie do szkoły, kończy szkołę i nie ma jeszcze ukończonych 18 lat? Trochę bezsensu, bo co będzie robił dalej niepełnoletni.
TAAAK NAPEWNO WCZEŚNIE LEDWO JAK SIĘ URODZI ŻEBY PRZYPADKIEM RODZICE NIE MIELI NA NIE WPŁYWU BO JESZCZE ZACZNIE MYŚLEŚĆ INACZEJ NIŻ PANI CZUBASZEK.
Szanowni Rodzice! Poświęćcie chwilę na przeczytanie tego tekstu.Ma on związek z dzisiejszym wypadkiem. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo władze samorządowe narażają zdrowie i zycie Waszych dzieci a naszych uczniów. Przez siedem lat pracowałem w Gimnazjum oraz pełniłem funkcję opiekuna uczniów w autobusie. Ponieważ domagałem się ciągle właściwych zgodnych z przepisami warunków dla Waszych dzieci zostałem pod pozorem likwidacji etatu zwolniony. Nie ma tu miejsca na opisanie wszystkiego, chcę tylko opisać najważniejsze rzeczy.
Po pierwsze, Wasze dzieci powinny być przewożone specjalnie dostosowanym Gimbusem (jaskrawopomarańczowy ostrzegawczy kolor karoserii, miejsca siedzące dla wszystkich uczniów, fotele wyposażone w pasy bezpieczeństwa, tablice informujące o przewozie dzieci z przodu i z tyłu) . Tak oznakowanego Gimbusa, stojącego na przystanku z włączonymi światłami awaryjnymi zaden pojazd nie ma prawa wyprzedzać.
Po drugie, w Gimbusie powinien znajdować się odpowiednio przeszkolony kierowca oraz na każdych 25 uczniów jeden opiekun po specjalistycznym przeszkoleniu (nie musi być nauczycielem ale tak byłoby najlepiej).
Po trzecie, miejcie świadomość, że za bezpieczne dowożenie Waszych dzieci nie odpowiada szkoła a Wasz samorząd (tak stanowią przepisy). Zatem nie oczekujcie tego od Dyrektora , który jest podwładnym Waszego wójta czy burmistrza. Po czwarte, po piąte itd mógłbym jeszce więcej ale najlepiej wypytajcie swoje pociech jak wygląda ich bezpieczeństwo.
Bardzo często gmina zadowala się wykupieniem biletów dla Waszych uczniów w kursowych autobusach np. PKS co jest najtańsze a co nie powinno mieć miejsca. Taki zresztą autobus widzać na zdjęciach wypadku. Ja może już nie znajdę pracy w szkole bo opinia upierdliwego idzie za mną ale może te kilka zdań pomoże wam w upominaniu się o prawa dla Waszych dzieci.
Szkołę powinno się rozpoczynać w wieku 6 czy 7 lat?
Zgłoś do usunięcia | Link
Jak myślicie? W jakim wieku dzieci powinny zaczynać swoją edukację? 6 czy 7 lat? Nie uważacie że 6 latek w szkole narażony na stres, nerwy i niepotrzebne upokorzenia ze strony rówieśników to lekka przesada?
Osobiście uważam, że nie powinno zmieniać się reformy nauczania i pierwszoklasistą powinien być uczeń w wieku min. 7 lat ..
A jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Czy warto odbierać dzieciom rok dzieciństwa?