Reklama

Tak dbamy o żołnierzy? (83)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 4701

Re: Tak dbamy o żołnierzy?

Napisał(a): Gość -

gość Wojsko jest potrzebne nawet w czasach pokoju co dało się odczuć chociażby podczas ostatniej powodzi. Szwajcarii z Polski nie zrobimy chociażby ze względu na sąsiedztwo od strony wschodniej. Ze względu na specyfikę służby polegającą na odgórnym wyznaczaniu przydziału w danej jednostce i częstej zmianie miejsca zamieszkania, żołnierze muszą często z własnej pensji utrzymywać rodzinę, bo ich żony nie mogą znaleźć pracy. Wyjeżdżają na misje z różnych powodów. Niektórzy ze względu na wyższe wynagrodzenie, inni chcą się szkolić w warunkach bojowych, sprawdzić się. Wyobraźmy sobie co by się stało gdyby jakiś chory człowiek zdobył władzę w jednym z naszych sąsiedzkich krajów - były już takie przypadki w naszej historii. Jak zachowywałoby się nasze wojsko szkolone tylko na poligonach w wypadku wybuchu wojny? Wojny toczą się na naszych oczach i to nie tak daleko. Bez armii i misji zagranicznych nie można byłoby mówić o naszym udziale w NATO. Ja czuję się bezpieczniej wiedząc, że Polska należy do NATO, że żołnierze chcą być profesjonalistami. Mam wrażenie, że robią po prostu to co do nich należy. Ostatnio widzę, że w Polsce wszystko zmienia się na lepsze. Ludzie szanują swoją pracę, szkolą się. Sądzę, że nieliczni, którzy narzekają na obecne czasy, to młodzież, która nie pamięta czasów sprzed 1989 r. lub osoby nie sprawdzające się w pracy prawdopodobnie z własnej winy.

haha.... wszytko się polepsza, szczególnie ceny np. paliwa i gazu, podatki o energii nie wspominając, a ponad to kryzysu nie ma przecież, tak tylko sobie mówię i piszę żeby się podniecać w ogólnej histerii, wszystko jest piękne i POprawione :/ , zarobki przeciętnego zjadacza chleba są wielkie, a życie za symboliczną złotówkę od 1 do pierwszego... I wydaje mi się, że te zmiany są ogromne..., tak ogromne, ze ci co o tym piszą lub mówią jeżdzą swoimi "porszakam" po pokojach bez klamek z miękkimi komfortowymi i POlepszonymi :/ obiciami. Dodatkowo, czemu mam nie wierzyć w coś, czego mimo, iż nie poznałem to znakomicie znam z opowieści ludzi którzy wtedy żyli i zarówno wtedy jak i dziś nie żyło się lekko... Wiec albo życie to constans albo jazda po niekończącej się zjeżdżalni-- czyli tylko z górki. Wnioski pozostawiam dla większości, która jak ufam wybierze pierwszą ocenę życia w Polsce..., bo druga pasuje raczej dla dzieci lub nie "w pełni uświadomionych ludzi".
Wszystkie rządy to gówno... a ten to śmierdzące i wielkie w dodatku. Wojsko jest niepotrzebne Polsce, bo rosomakami nie rozjedziemy innych mocarstw lub najeźdźców, no chyba, że te F16 puścimy--> to może (ocenę pozostawiam czytelnikom ;) ), to studnia bez dna i nieopłacalna w tym czasie dla kraju, a na pewno nie priorytetowa potrzeba... To tyle, dziękuję i pozdrawiam Wszystkich, nawet tych niewtajemniczonych ;P!

INTERIA.PL

gość Bardzo mi smutno kiedy śledzę przypadek żołnierza znalezionego w Tatrach; niewiele brakowało a byłby zamarzł. Taki jeszcze młody.Co się stało z wojskiem?;( myślę, że nie tylko z polskim); dawniej żołnierze walczyli wręcz i nie wracali z wojny złamani psychicznie. Ginęli, to prawda, ale jeśli wrócili żywi, nawet ranni, to byli dumni, że walczyli za ojczyznę, lub "za naszą i waszą wolność". Mam na myśli wojnę obronną. Właściwie po co my się tam pchamy?! Tam nas nie zrozumieją; inna kultura i mentalność; gdyby nie nafta to nie byłoby takiego zainteresowania. A tak w ogóle wojsko jest potrzebne, ale w kraju i należy bardzo zabiegać, aby miało właściwe morale i dbać o tych, którzy już wysłużyli i ponieśli szwank na zdrowiu. Dziękuję za gościnność. Maria

No niestety taka jest prawda

już od początku wiedziałam że tonie jest zwykły turysta który zabłądził w górach ale dodatkowym wstrząsem stało się to kiedy odkryli że jest byłym wojskowym stało się to jeszcze bardziej poruszające że człowiek oddający siebie dla interesów oJCZYZNY(?)przeleciał przez sita i wylądował w kloace.................................................................................................................

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Tak dbamy o żołnierzy?