Reklama

Umowa o Timesharing (Holiday Travel Center) (156)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 919
INTERIA.PL

Re: Umowa o Timesharing (Holiday Travel Center)

Napisał(a): Gość -

Timesharing jest angielską nazwą sposobu korzystania z budynków lub pomieszczeń mieszkalnych w tzw. celach turystycznych (time oznacza czas, sharing zaś to dzielenie się czymś z kimś). Tak więc umowa timesharingowa (nazywana rwnież umową o długoterminowy produkt wakacyjny) prowadzi do nabycia prawa do nieruchomości, którą dzieli się z innymi użytkownikami. Wskutek jej zawarcia nabywca nie uzyskuje własności nieruchomości, a jedynie prawo użytkowania obiektu przez określony czas w każdym roku, przez określoną liczbę lat (w Polsce co najmniej na trzy lata). Jest to przeważnie umowa adhezyjna (tzn. zawierana przez przystąpienie, co polega na tym, że konsument składając podpis akceptuje warunki oferowane przez przedsiębiorcę). Bywa również powiązana z innymi kontraktami – np. kredytu na sfinansowanie udziału w prawie do nieruchomości, albo z usługami turystycznymi, z których ma korzystać konsument wchodzący do systemu.

Definicja z gazety prawnej. Moim zdaniem całkiem ciekawa propozycja.

Firma dość znana na rynku. Jako pierwsi chyba w Polsce coś takiego wprowadzili, albo są najwięksi w Polsce, nie wiem dokładnie jak to wygląda. W każdym razie Znajomy z Niemiec z czegoś takiego korzysta i zadowolony, może coś w tym jest.

No to jak już wiesz na czym to polega to słówko o kosztach. Wygląda to tak, że są one bardzo zróżnicowane, ponieważ cena zależy oczywiście od miejsca w którym chcesz wykupić swój tydzień ale również to w jakim będzie on sezonie. Rozstrzał cen jest więc ogromny. Kolejną zmienna jest termin na jaki podpiszesz umowę. Z tego co pamiętam to można podpisać umowę na 3 lata najmniej a 25 lat najwięcej. Tak czy inaczej czego byś nie wybrał to i tak będzie to na przestrzeni lat tańsza propozycja niż zwykłe wakacyjne wyjazdy a do tego w bardzo luksusowych warunkach.

"W ostatnich latach umowy timesharingu zyskują coraz większą popularność, głównie dlatego, iż dają nabywcy prawo do korzystania z konkretnego obiektu turystycznego w następujących po sobie okresach i to bez ponoszenia znacznych kosztów związanych z nabyciem takiego obiektu na własność."
Polecam przeczytać artykuł o timesharingu: http://www.nportal.pl/porady/1210p3pos58/Timesharing,_jako_forma_korzystania_z.html

Dla mnie bardzo przyjemnym rozwiązaniem jest to, że firma HTC o wszystko dba i pomaga klientowi zorganizować sobie wyjazd. Mam jednego swojego opiekuna, którego znam od lat i który organizuje mi cały wyjazd. Mam wykupiony tydzien w Regency Resorts na Teneryfie i zawsze jak tam jadę, dzwonie i proszę o kupienie biletów i zorganizowanie wyżywienia na miejscu. Wszystko jest elegancko zrobione, bilety często ze zniżkami a jedzenie zawsze pyszne. Do tego dochodzą oczywiście różne atrakcje na miejscu. Fajna sprawa bo żeby samemu to wszystko zorganizować to trzeba by było się nieźle namęczyć.

Znalazłem w internecie artykuł w którym specjaliści radzą:
1. Nie podejmuj decyzji pochopnie - obietnice i ceny mogą brzmieć kusząco, ale to są tylko zapewnienia agenta, co innego może znaleźć się w treści prospektu czy końcowej umowy.
2. Przed podpisaniem umowy zdobądź jak najwięcej informacji o produkcie albo usłudze. Warto zapytać organizatora timesharingu, czy możliwe jest zabranie umowy (i wszystkich towarzyszących jej dokumentów) do domu, aby ją spokojnie przeczytać i się zastanowić. Jeżeli nie ma on nic do ukrycia, nie będzie miał nic przeciwko temu.
3. Ostrożnie podchodź do promocji, które uzależniają znaczne obniżenie ceny od natychmiastowej decyzji (często przybierają one postać - "Today Only").
4. Pamiętaj, że jeżeli w danym roku okaże się, że z przyczyn od nas niezależnych nie mamy czasu albo możliwości skorzystania z wakacji, i tak będziemy zobowiązani zapłacić przedsiębiorcy wynagrodzenie za swój udział.
5. W ciągu 10 dni kalendarzowych możliwe jest odstąpienie od umowy bez ponoszenia kosztów i podawania wyjaśnień.

Myśle, że pamiętając o tych radach można spokojnie podpisać umowę i cieszyć się ze wspaniałych wakacji.

Dzięki za odpowiedzi, temat jak się wydaje godny sprawdzenia prawda? A jeszcze mam pytanie co do możliwości zmiany/wymiany swojego "turnusu" - okresu użytkowania na jakieś w innym miejscu. Jak coś takiego się odbywa? Czy to jest na podstawie umowy biura z innym biurem czy normalnie na zasadzie własności tak jak w Polsce? To jest dość ciekawa sprawa a mało się o tym słyszy

Jak donosi Gazeta Prawna.
W niedługim czasie nastąpi nowelizacja umowy timesharre.
Okres wypowiedzenia wydłuży się do 14dni.
a najniższa umowa będzie opiewać na okres 3 lat.
Jestem ciekaw czy przełoży się to na zwiększoną sprzedaż???
Będąc na spotkaniu w HTC zapytałem się o taką możliwość. NIestety mieli tylko 3 i 25 letnie modele umów.
jak to się zmieni. to postaram się to wykorzystać.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Umowa o Timesharing (Holiday Travel Center)