Reklama

uniwersalna lampa błyskowa (6)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 42

uniwersalna lampa błyskowa

Napisał(a): Gość -

Witajcie,
Zastanawiam sie ostatnio nad kupnem taniej lampy błyskowej do lustrzanki cyfrowej. Nie chcę wydawać dużej sumy pieniędzy stad pomysł na jedną z lamp Tumax. Są podobno uniwersalne i nie drogie. Dokładnie zastanawiam się nad tym modelem: http://www.foto-tip.pl/sklep/tumax_da880z-p-893.html
Doradzacie tę lampę czy odradzacie? Będę wdzięczna za podpowiedzi :)

INTERIA.PL

Re: uniwersalna lampa błyskowa

Napisał(a): viruzz -

A jaką masz tę lustrzankę cyfrową? Canon, Nikon? Bo szczerze ci powiem, że w foto-tipie całkiem niedrogo możesz znaleźć Nissiny, któe stoją w hierarchii i klasę wyżej niż Tumaxy i to z nich możesz być pewna, że będziesz zadowolona.
Podaj markę aparatu a coś pomyślimy :)

Z tańszych modeli możesz jeszcze poszukać jakiejś lampy Sunpaka - są zarówno do canona jak i nikona. Rozejrzyj się za modelem RD2000. Nie potrzebujesz chyba jakiejś profesjonalnej? Co prawda sunpak trochę droższy (na winmar.pl kosztuje ok 300 złotych), ale warto się zastanowić.

Ok, w końcu zamówiłam Nissina. Powiedziano mi, że najlepiej kupować lampę pod konkretną markę aparatu.
Padło dokładnie na ten model http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di466_canon-p-1382.html
Wiem, że późno, ale co sądzicie o tym flashu? Ma przyjść na dniach.

Napisał(a): dolceandvita -

celiksta, ta lampa, do której linka podajesz faktycznie jest bardzo porządna, ja bym ją polecała. A w foto-tipie faktycznie dobre są Nissiny. Jak już się decydujesz na kupno sprzętu to nie ma sensu kupować najtańszego, w końcu to inwestycja na lata! Lepiej zainwestowac w dobrą, sprawdzoną markę.

Napisał(a): Doloreesa -

Chyba nie ma czegoś takiego, jak uniwersalna lampa błyskowa. Poza lampą ważny jest też sposób w jaki modelujemy światło, czasami mały wbudowany w lampę dyfuzor to zdecydowanie za mało. Fajnie sprawdzają się parasolki albo softboxy, to nie jest taki duży wydatek, szczególnie gdy kupujemy przez quantuum.pl (strona producenta sprzętu), a efekty są bardzo zadowalające :)

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: uniwersalna lampa błyskowa