Re: Uzaleznienie o grach - prawdziwy problem
Napisał(a): Kekan -
Przyznam, że takie ośrodki by się nie sprawdziły :) mogę ze stuprocentową pewnością napisać, że ponad 25% polskich nastolatków spędza przed komputerem więcej niż 3,5h dziennie, co jest ponad dwukrotnym przekroczeniem "normy" ;x Mi na przykład sprawdzenie maila, najnowszych wiadomości na np. Interii i kilu for internetowych zajmuje przynajmniej 2h ;F Do tego trochę gier dla rozrywki i oglądnięcie czegoś na YT spokojnie wychodzi 4-5h na dzień, a mam 14 lat :P
PS. do tego jeszcze kilka godzin przed telewizorem. Lekcje to góra godzinka, a na dworze nic teraz nie ma do roboty, bo zimno i mokro.
Napisał(a): Gość -
Ja spędzam dziennie przy kompie około 7 godzin ... i wcale nie gram , słucham muzyki , oglądam telewizje (nie korzystam z telewizora) filmy , Mam dziewczynę , kolegów , imprezuje i jakoś się nie czuje uzależniony.
Nalogowi gracze to ludzie chorzy i jako ludzi chorych powinno sie ich leczyc, a czasem nawet izolowac.
gość Ja spędzam dziennie przy kompie około 7 godzin ... i wcale nie gram , słucham muzyki , oglądam telewizje (nie korzystam z telewizora) filmy , Mam dziewczynę , kolegów , imprezuje i jakoś się nie czuje uzależniony.
Bo zualezniny nigdy sier nie czuje uzalezniony, to tak jak z palczame papierowsow zaraz uslysz przeciez ja moge zuczic w kazdej chwili juz to widze, łatwo sprawdzic czy jestes uzalezniony pozbadz sie kompa i internetu na 1 mi3siac jezeli nie zaczniesz walic glowa w sciane w tym okresie to bedzie luzki, no chyba ze sie uzaleznisz odczegos innego..
To jak się kompa pozbędę to co bd robił ? Telewizora nie mam . wieży nie mam , komp spełnia te rolę , to mi powiedz ile dziennie siedzisz przed telewizorem ile słuchasz muzyki ? to co może to nie jest uzależnienie? komputer mam jako centrum multimedialne a nie jako "salon gier"
i jakoś mam czas na wszystko i wiele więcej . a uzależniony nie jestem od niczego bo nie mam nałogów.
Ja spędzam przy kompie i konsoli ok 10h dziennie.
8h w pracy i gdzieś 2h już w domu dla przyjemności.
Czyli jestem chory i uzależniony? Chyba tak samo jak od prądu i wody w kranie. To jest medium i narzedzie pracy jak i rozrywki od którego nie uciekniemy.
Wszystko zależy od proporcji i efektów. Jak ktoś 10h dziennie gra lub siedzi na facesrukach to fakt powinien się leczyć, ale jak ktoś pracuje i trochę rozrywki zarzywa to moim zdaniem jest OK.
Te 10 h przy kompie rekompensuje sobie tym , że telewizji w domu nie mam, a radio w pracy do komputera
gość Ja spędzam dziennie przy kompie około 7 godzin ... i wcale nie gram , słucham muzyki , oglądam telewizje (nie korzystam z telewizora) filmy , Mam dziewczynę , kolegów , imprezuje i jakoś się nie czuje uzależniony.
A z czego żyjesz?
Lepej zwalic konia i zyc w spokoju niz sluchac ciaglych narzekan rozchisteryzwanych kobiet!
heeeee cos dlamnie ja gram w mw3 po 17 godzin dziennie i to jest to
Uzaleznienie o grach - prawdziwy problem
Zgłoś do usunięcia | Link
Jak tak patrzę na niektórych moich kolegów to stwierdzam, że przydało by im się leczenie na uzależnienie od gier. Potrafią całymi dniami siedzieć przed kompem lub konsolą z padem w rękach i klepać. Liczy się tylko przejście na kolejny level...
No, a co z życiem poza kompem, wcale się nie dziwie, ze nie mają dziewczyn, skoro wolą gry i siedzenie całymi dniami przed monitorem. Słyszałam, ze w Japonii i USA ( tam dzieciaki spędzają na grach najwięcej czasu) powstały już takie ośrodki leczenia uzależnienia od gier, a przyznam, że i w Polsce powinni je otworzyć, bo takich maniaków komputerowych przybywa w zastraszającym tempie. :/
A Wasi bliscy są uzależnieni od gier albo komputera?
Ile czasu spędzacie grając w gry albo inne aplikacje internetowe?
Czy ośrodki leczenia uzależnień od gier przydałby się w Polsce?