Reklama

Uzdrowienie edukacji w Polsce - wasze propozycje (38)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 2147
INTERIA.PL

Re: Uzdrowienie edukacji w Polsce - wasze propozycje

Napisał(a): jks06 -

Czy po okresie władania oświatą przez min.Hall i w obliczu tego co dzieje sie dalej ze szkołami, są jakiekolwiek szanse na normalność w polskiej oświacie ?
Często myślę, czy nie jest to celowe, destrukcyjne działanie, o zgrozo ! ?

Napisał(a): Gość -

ci, którzy mają wpływ na kształt państwowej edukacji, wysyłają dzieci do prywatnych szkół...Mam porównanie - prywatnej szkoły w dużym mieście i wiejskiego zbiorczego gimnazjum. Zresztą nie tylko na wsiach- w większości państwowych szkół psycholog czy logopeda to zbędna fanaberia.A spróbujcie uczyć w 36- osobowej klasie... mnie kazano

1. Likwidacja gimnazjów - wrócić do systemu 8lat podstawówki + 3lata zawodówki/4lata średniej szkoły
2. Nauka od 7lat, zerówka obowiązkowa od 6lat
3. Liczebność klasy do 25osób
4. Wprowadzić większą ilość zajęć praktycznych czy kół zainteresowań, czego w tym kraju praktycznie nie ma
5. Nie zmieniać programu nauczania co rok
6. Wprowadzić lekcje wychowania seksualnego (nie mylić z pseudo zajęciami o seksie czyli wychowanie do życia w rodzinie)
7. Nauczać ortografii i gramatyki w szkołach, bo z tym jest tragicznie

gość 1. Likwidacja gimnazjów - wrócić do systemu 8lat podstawówki + 3lata zawodówki/4lata średniej szkoły
2. Nauka od 7lat, zerówka obowiązkowa od 6lat
3. Liczebność klasy do 25osób
4. Wprowadzić większą ilość zajęć praktycznych czy kół zainteresowań, czego w tym kraju praktycznie nie ma
5. Nie zmieniać programu nauczania co rok
6. Wprowadzić lekcje wychowania seksualnego (nie mylić z pseudo zajęciami o seksie czyli wychowanie do życia w rodzinie)
7. Nauczać ortografii i gramatyki w szkołach, bo z tym jest tragicznie

Ja bym dodał
8 Wyprowadzić religię ze szkół z powrotem do salek katechetycznych

wziąć się za nauczycieli ; za wysokie pensje, za dużo wakacji ,zabrać przywileje-m.in.roczne urlopy zdrowotne płatne -mogą z nich korzystać kilka razy ,w tym czasie wielu z nich dorabia albo wychowuje dziecko ,po co brać wychowawczy urlop mniej płatny

gość wziąć się za nauczycieli ; za wysokie pensje, za dużo wakacji ,zabrać przywileje-m.in.roczne urlopy zdrowotne płatne -mogą z nich korzystać kilka razy ,w tym czasie wielu z nich dorabia albo wychowuje dziecko ,po co brać wychowawczy urlop mniej płatny

Trzeba było kamieniami na szkołę nie rzucać i zostać nauczycielem.Bluzgać to każdy pajac potrafi,a jest takie przysłowie"obyś cudze dzieci uczył" Mając takich geniuszy jak ty to faktycznie pi,,,,,ca można dostać.Nadmieniam że nie jestem nauczycielem

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Uzdrowienie edukacji w Polsce - wasze propozycje