Admin
Poziom 11

Admin Moderator

Mężczyzna (116)

  • w temacie Najmniej awaryjne auta

    W: Męskie sprawy
    Ze starszych rzeczy to niezawodna i niezniszczalna Mazda 323F BJ (koniecznie z silnikiem Z5).
  • w temacie Czy Administrację i Moderację obowiązuje Regulamin forum? :-)

    W: Do Admina
    Cześć Berni, dawno nie narzekałeś ;)

    Owszem obowiązują takie same zasady jak wszystkich.

    A co do wypowiedzi Prowincjusza nt. możliwości posiadania tylko jednego nicka na forum, to jestem ciekawy jakim kosmicznym mechanizmem, zostało to osiągnięte :)

    Na dowolnym forum można ZAWSZE założyć DOWOLNĄ ilość kont. Do momentu, gdy te konta nie będą wymagały podania numeru PESEL wraz z osobistym poświadczenie, że "ty to ty", to zawsze można założyć nowego maila lub prefix do maila w 3 sekundy i nowe konto gotowe - nie rozumiem w czym problem? Owszem na forach, gdzie ilość kont czy użytkowników można liczyć w garściach odróżnienie jednego specjalisty od drugiego po tym jak pisze nie stanowi problemu (tak znam setki takich przypadków), ale u nas gdzie samych kont jest 15 tysięcy takie śledztwa nie ma ją po prostu sensu. Blokowanie "bo tak mi się wydaje, ze to on" to chyba nie jest dobry pomysł.
  • w temacie Czy uporczywe pisanie z błędami jest regulaminowe?

    W: Do Admina
    1916 Znalazłeś jakiś nowy punkt regulaminu?

    Punkt 4 Regulaminu wyraźnie mówi o. Zadbaj przynajmniej o podstawy ortografii i interpunkcji w swojej wypowiedzi. Duża ilość znaków zapytania, wykrzykników czy odstępów miedzy wierszami nie wygląda zbyt dobrze. Nie pisz dużymi literami – wpisy złożone w większości lub w całości z dużych liter będą usuwane. http://forum.(...)2313019


    Jak widzisz tylko pisanie z dużych liter łamie regulamin, a pisanie z błędami oraz dużą ilością znaków zapytania lub wykrzykników to jedynie - nie wygląda zbyt dobrze
    Nie będę się powtarzał, całość wyjaśnień w poście powyżej.

    Temat zamykam, bo został wyczerpany.
  • w temacie Piwa: lagery czy ale?

    W: Hydepark
    Jeśli piszesz o piwach tak zwanych rzemieślniczych, to te koncernowe z kilkoma wyjątkami, się do nich nie umywają.

    Piwa rzemieślnicze często warzy się w ogóle bez dodatku cukru, tylko przy użyciu wody, słodu i chmielu.

    Piwa koncernowe, jak to produkt masowy, mają smakować jak największej ilości osób, więc ciężko od nich oczekiwać ciekawych smaków.

    Mimo to fajną rzecz zrobił Żywiec z serią swoich piw gatunkowych, czy Tyskie z "Klasycznym". Nie wszystkie piwa rzemieślnicze to "ejle", bywają wśród nich udane lagery w tym ciekawe pilsy.

    Zresztą taka dominacja przez lagery jest podyktowana tradycją i historią, po prostu w naszym rejonie takie piwa się robiło od zawsze i takie się piło. Ejle to zapewne moda, ale jaka smaczna i ciekawa - szczególnie jeśli trwa "piwa rewolucja" i możesz sobie praktycznie co kilka dni wynajdować nowe okazy do spróbowania :)
  • w temacie Jak Adminka gra w bambuko

    W: Do Admina
    Szanowny Panie,

    1. skoro ostrzeżenie zostało przyznane to był powód. Bez względu na to jaka jest Pana ocena tego zjawiska.
    2. Ciężko nie usuwać treści za które zostały poznane ostrzeżenia, skoro łamią regulamin to są usuwane, a sam zainteresowany może się zawsze do nas zgłosić z prośbą o wskazanie za co dane ostrzeżenie zostało przyznane.
    3. Sugerowanie i oskarżanie nasz o protekcję nad łamiącymi regulamin użytkownikami, nie jest już nawet zabawne. Tłumaczyłem Panu wiele razy, że nie istnej nic takiego.

    A tematy do admina proszę zakładać w odpowiedniej kategorii, czyli "Do Admina". Każdy kolejny temat odnośnie tych sugestii zostanie usunięty. Jeśli ma Pan dodatkowe pytania lub wątpliwości to proszę o kontakt zgodnie z regulaminem forum.

    Temat zamykam.
  • w temacie Wino domowe - przepisy

    W: Porady
    antytroll1

    Wydaje mi się że jak na 10l balon to sporo tych winogron to tak na pierwszy rzut oka.
    Zerknij na http://wino.o(...)/forum/ gdzieś tam były kalkulatory do obliczania nastawu. Ja bym sypał, ale sprawdź na forumWiadro fermentacyjne ma 30 l. Włożyłem do niego 9,4 kg owoców, rozgniotłem, dodałem pozostałe składniki zgodnie z sugerowanymi temperaturami. Ma z tego wyjść 10 l wina (zgodnie z przepisem). Teraz cukru jest już, początkowy 1 kg, i wczoraj dałem 200 g. Pytanie co dalej?
  • w temacie Wino domowe - przepisy

    W: Porady
    antytroll1 Admin
    bez powodu nikt nikogo nie banuje ;)

    Cukru "skąpie" bo to mój pierwszy nastaw więc sprawdzam co i jak.
    Temperatura była na poziomie 20-21 st. i taka jest cały czas (w nocy może 18 stopni).

    Zatem ile sugerujesz, aby dosypać dzisiaj cukru? Proporcje, które podałem, były z przepisu z internetu.

    Wybacz mam odmienne zdanie i wiesz czemu ;P
    Cukru dajesz stanowczo za mało, podałem Ci literaturę ze sprawdzonymi przepisami więc nie wiem skąd ten przepis, ale mi się na nasze owoce nie zdarzało sypać na raz mniej niż 2 kg na dymion 20l. fakt, że moja produkcja jest dość wysoko procentowa ;PPrzepis jest ze strony Winiarze.pl (http://www.wi(...)iemnych).

    Moja wino miało być "średnio mocne", czyli ok 12 procent, taki też wariant zastosowałem i opcja nie na 20, a na 10 litrów. Wszystkie proporcje zachowałem, łącznie z dodaniem pektopolu.

    Pytam co dalej, dosypać dziś cukru i pożywki dla drożdży?