Admin
Poziom 11

Admin Moderator

Mężczyzna (116)

  • w temacie Wino domowe - przepisy

    W: Porady
    antytroll1

    odpowiem Ci zanim mnie Twoi pomocnicy mnie zbanują ;P
    spokojne ruchy, prawdopodobnie miałeś zbyt wysoką temperaturę i poszła gwałtowna fermentacja, a że dałeś tylko 1kg cukru to drożdże musiały go natychmiast przerobić.
    Czemu tak cukru im skąpisz? Nasze owoce nie maja go dużo więc musisz troszkę go dać jak nie chcesz zrobić kompotu. Przygaszona przez brak cukru fermentacja nie ruszy nagle po wlaniu, a jak za długo nie dodasz to padnie całkiem i będziesz miał ocet.
    Całą porcję cukru dodaje się zwykle w 3 ratach z czego ok 1/2 nastawiając.
    bez powodu nikt nikogo nie banuje ;)

    Cukru "skąpie" bo to mój pierwszy nastaw więc sprawdzam co i jak.
    Temperatura była na poziomie 20-21 st. i taka jest cały czas (w nocy może 18 stopni).

    Zatem ile sugerujesz, aby dosypać dzisiaj cukru? Proporcje, które podałem, były z przepisu z internetu.

  • w temacie Wino domowe - przepisy

    W: Porady
    OK. Pojawiły się pierwsze komplikacje więc proszę o poradę.

    Nastaw zrobiony 31.10. 1 listopada ruszyło pełną parą, kolejnego dnia był już szał - bulgotało non stop. No i wczoraj wszystko padło. Zero bulgotania.

    Cukromierz pokazywał 12 procent w soku, teraz pokazuje zero. Alkoholomierz pokazywał wczoraj zero procent, ale "na smak" coś tam było (pewnie temperatura soku był lekko poniżej 20 stopni, więc pomiar zaburzony).

    Dodałem wieczorem 200g cukru rozmieszanego w soku z nastawu, dodałem, zamieszałem i dziś rano już lekko pracuje.

    Przepis był taki:

    - 9,4k g winogron
    - 2,7 l wody
    - 1 kg cukru

    Drożdże FERMICRU VR5 BROWIN (zgodnie z tym co na opakowani można je dodawać do nastawu bezpośrednio)
    Pożywka do drożdży

    Co dalej? Obserwować i dodawać cukru?
  • w temacie Wino domowe - przepisy

    W: Porady
    spon Proporcje zależą od tego jakie chcesz uzyskać wino. Najlepiej wychodzi półsłodkie/półwytrawne.
    Jeśli dasz od razu za dużo cukru, to fermentacja będzie leniwa.
    Jak robiłem miody pitne, to najlepiej fermentował czwartak, czyli na 1 część miodu (u Ciebie cukru) 4 części wody. Albo trójniak.
    Lepiej użyć moszczu (rozgniecione owoce) ale pestki mogą dawać cierpki smak.
    Niektórzy używają moszczu po raz drugi po odciągnięciu młodego wina ale mnie to wychodziło mętne, trudne potem do sklarowania.
    Na 10 kg ciemnych winogron daj 5 l wody i 3-4 kg cukru. Zależy jak słodkie są winogrona.
    Na początek 2 kg cukru rozpuszczone, po kilku dniach resztę cukru też rozpuszczoną w wodzie.
    Balon wypełnij do 2/3 najwyżej 3/4, bo przy burzliwej fermentacji "wykipi".
    Jeśli nie umyjesz winogron to naturalne drożdże też zafermentują ale ja dawałem kupowane rasowe i pożywkę.
    Jeśli chcesz dać matkę drożdżową (ok 250 ml) to trzeba ją przygotować kilka dni przed napełnieniem balonów.
    I o to chodziło, dziękuję. Prawdopodobnie wstawię w takim razie dwa balony, jeden na moszczu drugi z soku i będę porównywał.
  • w temacie Wino domowe - przepisy

    W: Porady
    spon Jeśli chcesz otrzymać wino z określoną ilością alkoholu, odpowiednio słodkie/wytrawne, to trzeba trochę wiedzy teoretycznej.
    Jeśli to ma być jakieś tam winko własnej roboty do popijania, to zgnieć winogrona, dolej posłodzonej wody na smak, wlej tzw. matkę drożdżową, dosyp pożywki dla drożdży, zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i czekaj i obserwuj jak bulka. ;)
    Matka drożdżowa to wstępnie rozmnożone drożdże w niewielkiej ilości słodkiej wody, czy kompotu.
    Najlepsze wg mnie drożdże to Tokaj albo Bordeaux, bo silnie fermentują. Nie używaj drożdży kuchennych, bo nie pozbędziesz się ich zapachu i smaku.

    Potem za kilka tygodni będziesz się martwić odciąganiem, klarowaniem i kupażowaniem.
    Raczej proste, domowe, pierwsze własne wino, ale proporcje jakieś muszę znać. Pytanie czy przepis na wino z soku (uprzednio wyciśniętego) oraz na to z fermentującego moszczu jest taki sam?
  • w temacie W WYRAZIE SYMPATI I WOLNOŚCI SŁOWA ORAZ DEMOKRACJI

    W: Do Admina
    KMW
    Juz raz mi ktoś taki numer wykręcił i dind się znalazł , ok dobra spróbuje się zresetować
    Ale jaki numer? Tłumacze, że Dinga nie da się zablokować system działa w jedną stronę, więc można z niego korzystać albo nie. Nie ma opcji blokady wysyłania powiadomień do kogoś (w jakim celu miała by być?), można powiadomienia wyłączyć, ale tylko po stronie użytkownika.
  • w temacie W WYRAZIE SYMPATI I WOLNOŚCI SŁOWA ORAZ DEMOKRACJI

    W: Do Admina
    KMW Admminka Nikomu nie blokowaliśmy Dinga, spokojnie ;) Można wiedzieć w czym konkretnie tkwi problem? Zgłosimy to do zespołu Dinga.

    Nie mogę otworzyć dinga i mieć wgladu w to co sie dzieje pod moimi postami , poza tym jestem notorycznie kasowany Ding to system służący do powiadamiania użytkowników o:
    - pojawieniu się bądź usunięciu komentarz
    - o treściach z subskrybowanych kanałów

    System nie ma opcji "blokowania" ponieważ nie ma takiej potrzeby (nie ma w Dingu kanału zwrotnego, zatem po co mielibyśmy blokować komuś dostęp do powiadomień?).

    Wszelkie problemy z korzystaniem z systemu wynikają w większości przypadków z nieprawidłowego działania komputera użytkownika. Proszę o przeprowadzenia następujących czynności:

    - wyczyszczenie danych tymczasowych przeglądarki
    - zmiana przeglądarki

    Jeśli powyższe nie pomogą, proszę o dokładnie opisanie na czym polega problem.
  • w temacie Generowanie - co oznacza ?

    W: Hydepark
    Felicyta5 Admin...z całym szacunkiem do Waszej pracy (możesz mi nie wierzyć, ale tak jest) to na tym forum jedynie uzależnienie od niego mnie trzyma. Ja odbieram, że jest tu coraz gorzej, a ludzie to forum jak Wikipedię traktują. Nie stawiam się, bo nie ma czym, ale wkurzają mnie tematy typu...co na rozwolnienie?. minie godzina.....co na sraczkę? No kuźwa. Idę poganiam się wokół bloku...bo wybuchę:-)Nie ma po co wybuchać ;)

    Ja nie traktuję nigdy żadnego forum jako skarbnicy wiedzy w układzie idealnym. Przeglądając forum o produkcji piwa czy samochodowe z tematów, które mnie nie interesują, odsiewam zazwyczaj tylko kilka, które są warte mojej uwagi - resztę ignoruje. Wydaje mi się, że nie ma innej metody, bo to co dla Pani jest "beznadziejne", "głupie" czy nie interesujące potencjalnie interesuje setki ludzi spoza forum, którzy danej rzeczy szukają (niech będzie ta deglezja). Zapewne istnieje jeszcze setki tematów, które nie zainteresują na forum kompletnie nikogo, bo mamy takich a nie innych użytkowników, ale gromadzą zainteresowanych z Google.

    Bezapelacyjnie forum bez użytkowników istnieć nie może, ale nie może też istnieć jeśli oni go nie budują. Ostatecznie, kto ma zakładać te tematy, kto ma w nich dyskutować?
  • w temacie Generowanie - co oznacza ?

    W: Hydepark
    kiker Zastanawiam się czy nie lepszym było by dodawanie jednego tematu dziennie co zapewne nie generowało kopi,podobnych,bliskoznacznych,powtarzających się przemyśleń pod innym zdaniem?Jednego dziennie ale przez kogo? Per konto? Per IP? Per człowiek? Zmiana konta, IP to sprawa kilku chwil?

    Jak wytłumaczyć pozostałym użytkownikom, że dziś już założyli jeden temat, zapraszamy jutro?