Re: Zgłoszenie przestępstw na forum
Napisał(a): Gość -
Informuję, że osobiście zgłosiłem administratorce I360, p. Magdzie Głowali-Habel, powyższy link. Oczekuję, że do zgłoszenia dołączona będzie dokumentacja z archiwum Interia360, potwierdzająca, że użytkownik Rollins od ok. 2 lat systematycznie obraża w podobny sposób autorów, czytelników i komentujących. Oczekuję również informacji o postępie w sprawie.
Kopię strony zgłoszenia wykonałem na swoim HD.
AnonimowyKoment
http://blog.onet.pl/41124,archiwum_goracy.html od kogoś warto zacząć...
To bardzo ciekawe co Pan/Pani pisze, bo nie otrzymaliśmy ani zgłoszenia, ani maila do mnie osobiście. Z reguły nie dyskutuję z osobami, które nie podpisują się imieniem i nazwiskiem, proszę zatem o kontakt na mail redakcyjny w celu wyjasnienia tej sprawy. Proszę o przesłanie ponownie wysłanych zgłoszeń i maili. Post został usunięty.
Oboywatelskim obowiązkiem jest sprawę zgłosić, jak sam Pan/Pani cytuje przepisy prawa - czyżby odnoszą się one tylko do Interii, bo w powszechnym rozumieniu odnoszą się chyba również do Pana/Pani? A dodatkowe rozpowszechnianie i powielanie linku na forum, to jak współudział w przestępstwie. Odnoszę wrażenie, że zostało to opublikowane tutaj, dlatego, że do redakcji zgłoszenie nie zostało wysłane w ogóle. Kiepska prowokacja. Jeszcze raz proszę o kontakt z redakcją. Forum nie jest miejscem dla takich zgłoszeń. Do tego są odpowiednie narzędzia.
M. Głowala
Gość To bardzo ciekawe co Pan/Pani pisze, bo nie otrzymaliśmy ani zgłoszenia, ani maila do mnie osobiście. Z reguły nie dyskutuję z osobami, które nie podpisują się imieniem i nazwiskiem, proszę zatem o kontakt na mail redakcyjny w celu wyjasnienia tej sprawy. Proszę o przesłanie ponownie wysłanych zgłoszeń i maili.
M. Głowala
Osobiście, w nocy (czasu polskiego) zgłosiłem link do tej strony z zakładki [Zgłoś naruszenie prawa] pod Pani artykułem "Zgłoszeniem w trolla". Nie napisałem, że wysłałem maila i proszę mi tego nie sugerować.
A zgłosiłem sprawę Pani, jako Administratorce Interia360 wraz z linkami. Pierwszy, z ewidentnym obrażaniem Premiera Tuska, i drugi, z podstawą prawną. To Interia, jako administrator dysponuje danymi jakie wymagane są w celu zgłoszenia przestępstwa. Ja mogą, ale nie muszę bezpośrednio zgłaszać., Swój obowiązek spełniłem zawiadamiając i podając linki.
Brak mojego zgłoszenia bezpośrednio do Prokuratury lub kogokolwiek innego, nie zwalnia Administracji Interii360 od odstąpienia od OBOWIĄZKOWEGO zgłoszenia naruszenia prawa. Moje działania nie mogą i prawnie nie wykluczają, prawem zobowiązanych działań Administracji portalu. Nie ma Pani podstaw, żeby wymuszać na mnie zgłoszenie lub też posądzać o brak takiego zgłoszenia.
Proszę jeszcze raz dokładnie przeczytać drugi link z zapisem prawnym. Wyraźnie napisane jest, że zgłoszenie może być anonimowe. Proszę więc wypełnić swój obowiązek gdyż tak przewiduje prawo. Moja anonimowość (lub jej brak) nie zwalnia Administracji od podjęcia działań prawnych. Proszę jeszcze raz sprawdzić [Zgłoszenie naruszenia prawa] w artykule http://interia360.pl/z-zycia-interia360_pl/artykul/zgloszeniem-w-trolla,43490
Po pierwsze prosiłam o kontakt mailowy.
Po drugie rozumiem, że napisał Pan komentarz? To nie jest zgłoszenie - nie mam obowiązku przeglądać każdego komentarza. Po to jest mail redakcyjny i przycisk zgłoszenia naruszenia prawa, aby w taki sposób się z nami kontaktować. Wszystkie inne drogi nie dają gwarancji rzeczywistego kotaktu z redakcją.
To co Interia zgłasza do prokuratury, to już sprawa naszego działu prawnego. Jeżeli chce Pan znać postęp sprawy to proszę zgłosić ją samodzielnie do odpowiedniej prokuratury. W świetle cytowanych przez Pana przepisów Pan również ma obowiązek dokonać takiej interwencji. Mail do redakcji to redakcja@interia360.pl jeżeli chce Pan uzyskać jeszcze jakieś informacje proszę o kontakt tą drogą.
Gość Po pierwsze prosiłam o kontakt mailowy.
Po drugie rozumiem, że napisał Pan komentarz? To nie jest zgłoszenie - nie mam obowiązku przeglądać każdego komentarza. Po to jest mail redakcyjny i przycisk zgłoszenia naruszenia prawa, aby w taki sposób się z nami kontaktować. Wszystkie inne drogi nie dają gwarancji rzeczywistego kotaktu z redakcją.
To co Interia zgłasza do prokuratury, to już sprawa naszego działu prawnego. Jeżeli chce Pan znać postęp sprawy to proszę zgłosić ją samodzielnie do odpowiedniej prokuratury. W świetle cytowanych przez Pana przepisów Pan również ma obowiązek dokonać takiej interwencji. Mail do redakcji to redakcja@interia360.pl jeżeli chce Pan uzyskać jeszcze jakieś informacje proszę o kontakt tą drogą.
Ja nie chcę prowadzić żadnej korespondencji mailowej, bo nie odczuwam takiej potrzeby. Zgłosiłem Pani jako naruszenie prawa tak jak podałem wyżej. Owszem, mam też obowiązek zgłoszenia, co nie zwalnia Administracji portalu od osobnego zgłoszenia, tym bardziej, że administracja ma możliwość (w przeciwieństwie do użytkowników) uzupełnić zgłoszenie posiadanym IP osoby naruszającej prawo. To znacznie przyspiesza i ułatwia ustalenia danych personalnych.
Ja nie chcę otrzymywać innych informacji. Poprosiłem jedynie o taką możliwość. Administracja może ale nie musi spełniać mojej prośby.
Podany link http://interia360.pl/artykul/yluj-polaka-jak-blizniego-swego/komentarze,44076,,35895102 w całości wyczerpuje znamiona przestępstwa i obowiązkiem administracji jest zgłoszenie tego policji lub prokuraturze niezależnie od działań (lub ich zaniechania) przez innych użytkowników portalu Interia360.
Czy można prościej niż teraz to przedstawić?
Anonimowykoment
Żeby była jasność, bo tym razem nie mam zamiaru odpuścić.
To jedno z paru miejsc http://anonimowykomentator.bloog.pl/
Nie mam też zamiaru prowadzić tajnej wymiany maili w sytuacji, gdy do naruszenia praw dochodzi w miejscu publicznym.
Zarówno ja, jak pozostali obrażani, mamy prawo oczekiwać jawnej informacji o podjętych krokach.
AK
Ciągnięcie korzyści materialnych z cudzego przestępstwa przez portal Interia.
Mógłbyś sprawdzić, czy nie ma na to jakiegoś paragrafu?
Byłoby to przestępstwo popełniane uporczywie w sposób ciągły i z premedytacją.
Coś w rodzaju SUTENERSTWA.
SUTENERSTWO jest, o ile się orientuję, karalne.
Czy działalność I360 jest sutenerstwem? Mam nadzieję, że żartujesz? Czy I360 ma jakieś korzyści z cudzego przestępstwa?
Nawet gdyby, to musiałby być jakiś super prokurator, który potrafiłby to udowodnić. A to nie takie proste. Dowodem nie do podważenia byłby podobny portal prawidłowo działający. A o to trudno. Jak udowodnić, że z wulgaryzmami I360 zarabia więcej, niż bez nich? Internet do dynamicznie zmieniająca się społeczność. Nie ma dwóch identycznych zdarzeń. Zresztą, w obecnej sytuacji, jest to drugorzędne.
Żadne umowy o pracę, wewnętrzne regulaminy itp, nie mogą zwalniać pracownika/obywatela, z nałożonego przez prawo obowiązku zawiadomienia prokuratury lub policji o popełnieniu przestępstwa.
W tym konkretnym przypadku, bezpośrednio powiadomiona została Pani Magda jako Administrator. Mam potwierdzenie, że [Zgłoś naruszenie prawa] zostało prawidłowo przyjęte.
Jeżeli w jakiejkolwiek społeczności dochodzi do systematycznego łamania prawa a kierownictwo jest o tym na bierząco informowane, to brak reakcji lub działań przeciwdziałających, jest również przestępstwem, polegającym na zaniechaniu.
Taką społecznością są m.in. szkoły, uczelnie, kluby, zakłądy pracy, ale też portale jakim jest Interia.
Dosyć często słyszy się np., że dyrekcja szkoły została pociągnięta do odpowiedzialności za brak działania, w sytuacji gdy dochodzi do szkolnych patologii.
Tu również, administracja wielokrotnie była informowana o narastającej fali chamskich ataków, powszechnym wulgaryzmom itp.
Jeżeli administracja, mimo zgłoszeń, nie jest w stanie wyeliminować istniejących nieprawidłowości, powinna zawiesić działalność w takim zakresie, w jakim te nieprawidłowości występują.
Mnie bardziej w tej chili interesuje mina przełożonego "osobnika", bo do niego najpierw dotrze policja po IP. Potem przełożony ustali kto-jest-kto. Jak dostanie namiary ile czasu, od jak dawna i w jaki sposób jego "pracownik" wykorzystuje firmowy komputer. :D:D:D
Swoją drogą, nie wiem czy wiesz, że sądy mają prawo zakazać używania internetu w takich sytuacjach a za złamanie zakazu grozi odwieszenie wyroku, bo najczęściej pierwszy wyrok jest w zawieszeniu.
W każdym bądź razie, piłeczka po stronie Magdy oraz I360. Poczekamy:)))
Ps. Koziorożce to pamiętliwe i mściwe ludki. Obrazy nigdy nie zapominają. Jak słonie. Nie warto z nimi zaczynać wojen. Zawsze są tymi, którzy na pogrzebie poklepują nagrobek. Z uśmiechem:)
AnonimowyKoment
Zgłoszenie przestępstw na forum
Zgłoś do usunięcia | Link
A więc na początek - http://interia360.pl/artykul/yluj-polaka-jak-blizniego-swego/komentarze,44076,,35895102
A szczególnie fragment:
"Pierdolony Tusk jeszcze nie tak dawno mówił, że Polskę kryzys światowy ominął.
Teraz nagle trzeba podnieść podatki, bo kryzys. Nie tak dawno ten hochsztapler mówił, że jesteśmy zieloną wyspą w Europie. Teraz ryja zamknął, bo wie, że ludzi tylko wkurwia takie gadanie i nikt chujowi w to nie uwierzy.
Tego zdrajcę powinno się podać przed trybunał stanu, za zdradę i działania na szkodę narodu."
Podstawa prawna: http://forumprawne.org/prawo-karne/198-zniewaga-funkcjonariusza-publicznego.html
w tym: "W rozumieniu prawa karnego funkcjonariusz publiczny to: prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, poseł, senator, radny, poseł do Parlamentu Europejskiego, sędzia, ławnik, prokurator, notariusz, komornik, kurator sądowy, osoba orzekająca w sprawach o wykroczenia lub w organach dyscyplinarnych działających na podstawie ustawy, osoba będąca pracownikiem administracji rządowej, innego organu państwowego lub samorządu terytorialnego, chyba że pełni wyłącznie czynności usługowe, a także inna osoba w zakresie, w którym uprawniona jest do wydawania decyzji administracyjnych, osoba będąca pracownikiem organu kontroli państwowej lub organu kontroli samorządu terytorialnego, chyba że pełni wyłącznie czynności usługowe, osoba zajmująca kierownicze stanowisko w innej instytucji państwowej, funkcjonariusz organu powołanego do ochrony bezpieczeństwa publicznego albo funkcjonariusz Służby Więziennej i osoba pełniąca czynną służbę wojskową [art. 115 § 13 kk"
oraz: "ściganie o przestępstwo znieważenia funkcjonariusza publicznego następuje z urzędu, a więc organ ścigania, np. prokurator ma obowiązek wszczęcia postępowania niezwłocznie po wpłynięciu zawiadomienia i bez oczekiwania na wniosek osoby zainteresowanej."
Zgłoszenie powinna złożyć Interia, gdyż:
"Zgodnie z artykułem 304 paragraf 1 kodeksu postępowania karnego każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję. Zawiadamiając o popełnieniu przestępstwa należy podać wszystko, co wie się na temat przestępstwa i osoby przestępcy. Jeżeli jest to np. tylko nazwisko, wystarczy podać tylko nazwisko. Nie ma jakiś obowiązkowych wzorów pism, które należy wypełnić, aby zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa było ważne. Jeżeli zawiadomienie ma mieć charakter pisemny, należy: - podać adres prokuratury lub policji - podać (niekoniecznie) własne dane. Podanie własnych danych jest konieczne jeżeli chcemy w sprawie być przesłuchiwani w roli świadka - podać datę, miejsce - podać posiadane informacje." I dalej:
"Wyraźnie przy tej okazji należy podkreślić, że czym innym jest prawo do wyrażania opinii oraz do krytyki osoby publicznej i jej publicznej działalności, a czym innym niedopuszczalne przez prawo znieważanie godności. Uwłaczające godności epitety nie mają nic wspólnego z wypowiadaniem krytycznych opinii."
Prawdopodobnie właściwą będzie prokuratura Kraków, na terenie której znajduje się portal Interia.
Zwrócę uwagę, że w tym przypadku nie ma znaczenia zastrzeżenie, że Interia nie odpowiada za treść postów. Rzeczywiście, nie odpowiada, ale ma obowiązek zgłosić popełnienie przestępstwa na swoim portalu.
Oczekuję, że w tym przypadku Interia.pl wywiąże się z OBOWIĄZKU zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa przez stałego użytkownika wobec wysokiego rangą Urzędnika Państwowego.