19
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń807
  • Odpowiedzi11
  • Ocen na +0
19 ppt ?

a co z salatkami do potraw z grilla? (12)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: a co z salatkami do potraw z grilla?

Napisał(a): Gość -

Chyba komplikujesz sobie sprawę...Czasami wystarczy przecież tylko kiełbaska, chleb, trochę ketchupu i musztarda...Jeśli już bawię się w jakieś sałatki, to najczęściej kroję pomidory na pół, a potem w plasterki i mieszam z posiekaną cebulką, z pieprzem i solą...proste, a pyszne:)...Czasami dorzucę zielonej sałaty dla urozmaicenia:)

Re: a co z salatkami do potraw z grilla?

Napisał(a): Gość -

Ja serwuje salatke z pomidorów cebuli czosnku i ogórka małosolnego, wszystko pokrojone w pół i ćwerć talarki, czosnek wyciśnięty, troszkę zielonego ( do wyboru co kto lubi np. szczypior, nać lub bazylia) sól, pieprz i wymieszać, mozna kilka kropli oliwy, ale nie koniecznie i tak sałaka puści swój własny sos. Robie też z białej kapusty : bardzo drobno poszatkowana, drobno posiekany koper posolić i wycisnąć , zeby nabrała miękości. Do tego sos poł na pół majonez z jogurtem najlepiej greckim ( można dla ostrości troszkę musztardy jak ktoś lubi) . Zalewamy kapuste , mieszamy i pychota. Oczywiście tztzyki i sos cebulowo-czosnkowo-pomidorowy ( dusimy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek na oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem i curry, po uduszeniu zalewamy ( do przykrycia) przecierem pomidorowym gotujemy 5 min. doprawiamy do smaku i do kazdego mięska zamiast obrzydliwego ketchupu, mozna zmiksować. Polecam.

Re: a co z salatkami do potraw z grilla?

Napisał(a): Gość -

Słuchajcie, a kojarzycie sałatkę z kozim serem? Coś takiego chyba mogłoby pasować do potraw z grilla. Wydaje mi się, ze ser, oczywiście odpowiednio przyprowadzony dobrze pasuje do potraw typu żeberka, czy jakieś inne mięsko grillowane.

Re: a co z salatkami do potraw z grilla?

Napisał(a): Gość -

Witam,
Jestem tu nowa, a konto na smakerze założyłam specjalnie po to, żeby podać przepis na najlepszą na świecie sałatkę do grilla:)
Składniki: ok. 30 dag żółtego sera (o wyraźnym smaku, słony), 6 ząbków czosnku, 2 puszki ananasa w plastrach, majonez kielecki, ew. pieprz.
Połowę sera zetrzeć na tarce grubej, a połowę na drobnej, czosnek pociachać w kosteczkę, ananasy w kostkę (wielkość i ilość wg uznania - proporcje należy dobrać wg smaku. Ja akurat lubię dużo ananasa).
nalezy pamiętać, aby połowę czosnku użyć na początku robienia sałatki, a resztę tuż przed podaniem.
wymieszać składniki, doprawić (pieprz, ew. sól).
Sałatki trzeba zrobić duuuużo, bo cieszy się powodzeniem większym niż samo zgrilowane mięsko:)
Pasuje wyśmienicie do grillowanych mięs, ale niekoniecznie do ryb.
Smacznego
rekams

Re: a co z salatkami do potraw z grilla?

Napisał(a): Gość -

Ten kozi ser faktycznie bardzo dobrze korespondował z żeberkami. Ja ostatnio jadłam w jednej z krakowskich restauracji le Scandale takie zestawienie. Sałatka miała w sobie chrupiący kozi ser, boczek i grzanki z dodatkiem czarnych oliwek oraz pomidor. Jeśli ktoś lubi ten serek o specyficznym smaku to jest to świetny miks sałatkowy.

Re: a co z salatkami do potraw z grilla?

Napisał(a): Gość -

http://potrawynakazdakieszen.blogspot.com/ na tym blogu pod zakladka SALATKi znajdziecie salatki nie tylko do grilla ale takze na rozne inne okazje.Blog jest dopiero w trakcie tworzenia wiec w najblizszym czasie znajdzie sie tam duuuuuuuuuuuzo wiecej przepysznych saklatek.
zapraszam
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • dobra salatka do grila
Do góry strony: a co z salatkami do potraw z grilla?