6
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń34
  • Odpowiedzi6
  • Ocen na +0
6 ppt ?

Białe szparagi (7)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Białe szparagi

Napisał(a): Gość -

Możesz je obgotować - ok. 10 min w lekko osolonej wodzie. Następnie polać zasmażką z bułki tartej - jak kalafiora.

Szparagi można przed gotowaniem obrać - wtedy gotujesz tylko chwilkę, bądź bez obierania - na talerzu przecinasz wzdłuż nożem i "skrobiesz" w kierunku od grubego końca do cienkiego.

Szparagi powinno się gotować w specjalnym garnku w pionie (jak spaghetti). Ja jednak gotuję "na leżąco". Jak mi się nie mieszczą w garnku to przecinam na pół.

Smacznego!

Re: Białe szparagi

Napisał(a): Gość -

Obierasz szparagi, odcinasz ich konce tak z 2 -3 cm)( musisz bo konce sa bardzo lykowane i nieda ich sie zjesc, i krotko gotujesz. Maja byc chrupiace , a NIE rozgotowane i miekkie
Najlepsze sa polane maslem i posypane prazownymi orzechochami, prazonymi cietymi w paski migdalami, prazonymi orzechami z sosny, sezamem, badz serem pamezanem. To czym posypiesz zalezy od twojej inwencjii, tego co masz pod reka i smaku.

Re: Białe szparagi

Napisał(a): Gość -

Mam w swoich przepisach 2 na szparagi: zupę szparagową i sałatkę ze szparagów- zajrzyj może Cię zainteresują.
Ostatnio, jako, że jestem szparagpożercą i jak się tylko pojawią jem je na potęgę zrobiłam je następująco: obgotowałam, owinęłam w szynkę parmeńską, zalałam beszamelem, posypałam parmezanem i zapiekła- pycha:)

Re: Białe szparagi

Napisał(a): Gość -

Dziękuję wszystkim za rady, kilka wypróbowałam (szczególnie tych "technicznych" dot. gotowania, obierania itp. Z reszty pewnie też skorzystam, bo uwielbiam smak szparagów pod każdą postacią ;) Chociaż do tej pory próbowałam tylko gotowane ze zrumienioną bułką na masełku, zapiekane pod beszamelem i dzisiejsza moja wariacja z sosem serowym . Za kilka dni zrobię może krem. Pozdrawiam serdecznie :))
« Wróć do tematów
Do góry strony: Białe szparagi