7
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń12
  • Odpowiedzi7
  • Ocen na +0
7 ppt ?

Biszkopt ... (8)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Biszkopt ...

Napisał(a): Gość -

Ja robie tak i zawsze rowno wyrasta a mianowicie waze 4 jajka i daje tyle samo cukru i maki.Oddzielic bialka od zoltek,Bialka ubic na sztywno potem dodac zoltka,jakis zapach i make.Piec 40min.w 180st.Mi zawsze wychodzi.Pozdrawiam i zycze udanych wypiekow.

Re: Biszkopt ...

Napisał(a): Gość -

Ja zawsze korzystam z przepisu na biszkopt Ewy Wachowicz: 6 jajek, 160 g mąki, 120 g cukru, szczypta soli, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić ze szczyptą zoli na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszać w nią żółtka utarte z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą, wyrównać starannie, piec w 180 stopniach przez 30-35 min., po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Przepis jest na formę 23 x 35 cm, może być też na dużą tortownicę (śr. ok. 30 cm) :)

Reklama

Reklama

Re: Biszkopt ...

Napisał(a): Gość -

Tylko łyżkę, to jest dosłownie odrobina (!) i z całą pewnością mimo to jest to biszkopt :) ale jak ktoś traktuje określone przepisy jak dogmaty, to może nie dodać tej odrobiny i pewnie też się uda:) Ja robiłam ten przepis już nieraz i to "coś" w niczym nie ustępowało biszkoptowi bez tej kropli oliwy, a zawsze się udawało. Pozdrawiam również :)

Reklama

« Wróć do tematów
Do góry strony: Biszkopt ...