14
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń235
  • Odpowiedzi12
  • Ocen na +0
14 ppt ?

Ciasta z truskawkami. (13)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Ciasta z truskawkami.

Napisał(a): men -

Hej, w związku z sezonem na truskawki naraiłem mojej żoneczce aby zrobiła ciasteczko z dużą ilością truskawek.
Teraz siedzi i szuka przepisu z mizernym skutkiem.
Chodzi o to żeby przepis był sprawdzony i w miarę łatwy.
Może macie jakieś ciekawe przepisy.
INTERIA.PL

Re: Ciasta z truskawkami.

Napisał(a): gość -

Biszkopt przekładany masą truskawkową a na wierzch galaretka z truskawkami.
Przepis na małą blaszkę (tortownica lub mała kwadratowa)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki mąki krupczatki
5 łyżek oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Przygotować blaszkę(ja smaruje foremkę margaryną i wykładam papierem śniadaniowym) i włączyć piekarnik.
Oddzielić białka od żółtek, mikserem ubić na sztywno pianę z białek, następnie cały czas miksując wsypywać powoli cukier, potem dodawać kolejno żółtka, po żółtkach olej, miksować jeszcze przez chwile.
Odłożyć mikser, proszek do pieczenia wymieszać z mąką, najlepiej przez sitko (żeby nie było grudek) przesiewać powoli do ciasta mąkę tortową cały czas mieszając, potem (już bez sitka) krupczatkę. Po wymieszaniu wyłożyć ciasto na wcześniej przygotowaną formę do pieczenia
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 25-30 minut.
Jak wystygnie przekroić na 3 części.

W międzyczasie 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do wystygnięcia.

Składniki na masę i dekorację:
Mniej więcej1 kilogram truskawek
1 kostka margaryny takiej do wypieków nie jakieś smarowidło (ja używam "Kasię" bo nie jest słona)
około 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki umyć obrać z szypułek, część zostawić do dekoracji a około 2/3 do masy.
Margarynę wcześniej wyciągnąć z lodówki żeby była miękka, miękką margarynę mikserem dokładnie utrzeć na gładką masę, dodać cukier puder, zmiksować, a następnie małymi porcjami dodawać truskawki (najlepiej je wcześniej pokroić w plasterki i dodawać po 1-2 łyżki) cały czas miksując aż do uzyskania w miarę gładkiej masy.

Biszkoptowe blaty przełożyć masą, wierzch posmarować cienko masą (zapobiegnie wchłanianiu galaretki przez biszkopt) następnie wierzchu poukładać truskawki pokrojone w plastry, polać zastygającą się ! (jeśli będzie za rzadka zacznie spływać) galaretką, wstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego!

uwagi:
Truskawki do masy trzeba dodawać powoli bo inaczej masa się skrupi (jeśli truskawki są bardzo soczyste (albo mrożone) i damy ich za dużo to także może nam się masa skrupić)
Jeśli mamy mało truskawek lub uznamy ze masa jest za słodka lub za mało aromatyczna to można wycisnąć do masy kilkanaście kropel soku z cytryny, podbije smak )
I odwrotnie jeśli mamy mało słodkie truskawki lub daliśmy za dużo cytryny to zawsze można dosypać cukru pudru.

Jak zapobiec spływaniu galaretki:
Jeśli mamy szpryce do dekoracji to można ozdobić brzeg ciasta masą co zapobiegnie spływaniu galaretki (masa w temp. pokojowej może być trochę za miękka do dekoracji, wtedy trzeba ją schłodzić - zrobi się twardsza i dopiero ozdabiać, trzeba się też liczyć z tym że szpryce z małymi otworkami mogą nam zatykać kawałki truskawek)

Jeśli nie mamy szprycy to przy brzegach ciasta układamy nie plastry a połówki dużych truskawek ciasno obok siebie. Galaretkę wylewamy partiami na 2 -3 razy, każdorazowo wkładając ciasto do lodówki na 15 minut żeby poprzednia cienka warstwa się zastygła, (ja połowę galaretki po przestudzeniu wkładam do lodówki żeby zrobiła się konsystencja kisielu, i wtedy wylewam na ciasto, a 2 część trzymam w normalnej temp. dzięki temu dłużej jest płynna i wylewam ją dopiero po zastygnięciu pierwszej)

Reklama

Re: Ciasta z truskawkami.

Napisał(a): gość -

gość Zapomniałam dodać że na dużą blaszkę dajemy po prostu dwa razy więcej składników, czyli 10 jaj, 1 kopiata szklanka jednej mąki, drugiej maki itd...
Jeszcze coś - jak do ciasta dodajemy mąkę to najlepiej to mieszać drewnianą łyżką.
Do biszkopta można też wsypać cukier wanilinowy lub dodać wanilię jak ktoś lubi.
No i rzecz jasna każdy może biszkopta piec wg własnego przepisu :)
Ale masę polecam robić tak jak podałam bo inaczej nie ręczę za efekty.
Pozdrawiam JJ.

Reklama

Reklama

Re: Ciasta z truskawkami.

Napisał(a): Gość -

Piaskowiec z truskawkami:
3 jaja
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
5 łyżek mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 dag truskawek
5 dag migdałów w płatkach
ewentualnie odrobina bułki tartej

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do tak utartej masy dodać mleko, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać starannie na gładkie ciasto.
Umyte, osuszone i i obrane z szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto z owocami.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posypać migdałami.
Wychodzi około 12 porcji. Smacznego. :)

Re: Ciasta z truskawkami.

Napisał(a): gość -

Ciasto z pianą i truskawkami

26 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
8dkg cukru
20 dkg margaryny

Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem. ciastem wyłożyć dno blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i upiec 20 min w 180 stopniach.
Ubić białka z 15 dkg cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej na parze, kiedy piana będzie już lśniąca zamieszać do niej dużą ilość obranych i umytych truskawek - większe można pokroić - wyłożyć na podpieczone ciasto i ponownie do pieca, tym razem średnia temperatura żeby beza się podsuszyła ok 150 stopni 30-40 min. Czasem lepiej zrobić to na wyczucie znając swój piekarnik wiesz jak piecze, można zaglądać i regulować temperaturę w trakcie, polecam również termoobieg przy podsuszaniu bezy.

Ciasto jest dość słodkie ale pyszne, czasem sok z truskawek szczególnie krojonych wsiąka w ciasto mmm... dla mnie pycha
« Wróć do tematów
Do góry strony: Ciasta z truskawkami.