40
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń1 tys.
  • Odpowiedzi23
  • Ocen na +1
40 ppt ?

Co dziś na obiad? (24)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Co dziś na obiad?

Napisał(a): ~pokrzywa -

proponuję zupę z pokrzywy: 3 litry pędów i młodych listków pokrzywy
1 puszka mleka kokosowego
3 litry bulionu warzywnego lub ostatecznie wody
2 cebule
2 zaļki czosnku
olej
sól
czarny pieprz
bułka pszenna grillowana
Przygotowanie:

Oczyścić pędy pokrzyw. Opłukać w sicie
obrać cebule, poszatkować i podsmażyć z pokrojonymi ząbkami czosnku na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju. Cebulę przełożyć do garnka i dodać bulion lub wodę. Zagotować. Na gotujący płyn wrzucić pędy pokrzywy. Gotować około 15-20 minut, by pędy była miękkie
później zupę rozdrobnić blenderem. Doprawić solą, pieprzem i wlać mleko kokosowe.
na patelni podsmażyć na oliwie kawałki bułki pszennej
Gotowe. Smacznego

Reklama

Re: Co dziś na obiad?

Napisał(a): Gość -

~pokrzywa proponuję zupę z pokrzywy: 3 litry pędów i młodych listków pokrzywy
1 puszka mleka kokosowego
3 litry bulionu warzywnego lub ostatecznie wody
2 cebule
2 zaļki czosnku
olej
sól
czarny pieprz
bułka pszenna grillowana
Przygotowanie:

Oczyścić pędy pokrzyw. Opłukać w sicie
obrać cebule, poszatkować i podsmażyć z pokrojonymi ząbkami czosnku na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju. Cebulę przełożyć do garnka i dodać bulion lub wodę. Zagotować. Na gotujący płyn wrzucić pędy pokrzywy. Gotować około 15-20 minut, by pędy była miękkie
później zupę rozdrobnić blenderem. Doprawić solą, pieprzem i wlać mleko kokosowe.
na patelni podsmażyć na oliwie kawałki bułki pszennej
Gotowe. Smacznego
A te młode pędy pokrzywy to skąd ?

Reklama

Re: Co dziś na obiad?

Napisał(a): ~gosc -

Antonia07
~pokrzywa proponuję zupę z pokrzywy: 3 litry pędów i młodych listków pokrzywy
1 puszka mleka kokosowego
3 litry bulionu warzywnego lub ostatecznie wody
2 cebule
2 zaļki czosnku
olej
sól
czarny pieprz
bułka pszenna grillowana
Przygotowanie:

Oczyścić pędy pokrzyw. Opłukać w sicie
obrać cebule, poszatkować i podsmażyć z pokrojonymi ząbkami czosnku na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju. Cebulę przełożyć do garnka i dodać bulion lub wodę. Zagotować. Na gotujący płyn wrzucić pędy pokrzywy. Gotować około 15-20 minut, by pędy była miękkie
później zupę rozdrobnić blenderem. Doprawić solą, pieprzem i wlać mleko kokosowe.
na patelni podsmażyć na oliwie kawałki bułki pszennej
Gotowe. Smacznego
A te młode pędy pokrzywy to skąd ?
Rosną pod płotem. W maju:)

Reklama

Re: Co dziś na obiad?

Napisał(a): Gość -

~gosc
Antonia07
~pokrzywa proponuję zupę z pokrzywy: 3 litry pędów i młodych listków pokrzywy
1 puszka mleka kokosowego
3 litry bulionu warzywnego lub ostatecznie wody
2 cebule
2 zaļki czosnku
olej
sól
czarny pieprz
bułka pszenna grillowana
Przygotowanie:

Oczyścić pędy pokrzyw. Opłukać w sicie
obrać cebule, poszatkować i podsmażyć z pokrojonymi ząbkami czosnku na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju. Cebulę przełożyć do garnka i dodać bulion lub wodę. Zagotować. Na gotujący płyn wrzucić pędy pokrzywy. Gotować około 15-20 minut, by pędy była miękkie
później zupę rozdrobnić blenderem. Doprawić solą, pieprzem i wlać mleko kokosowe.
na patelni podsmażyć na oliwie kawałki bułki pszennej
Gotowe. Smacznego
A te młode pędy pokrzywy to skąd ?
Rosną pod płotem. W maju:)
Zatem jeszcze poczekamy ;-)
Nie jadłam nigdy takiej zupy . Nie wiem , czy się odważę ..;-)

Re: Co dziś na obiad?

Napisał(a): Laila44 -

To już nie na dzisiejszy obiad lecz jutrzejszy.
Składniki
1 kg. karkówki /wieprzowej /
3 ząbki czosnku /lub granulowanego w ostateczności/
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki musztardy miodowej
5 ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
1 i1/2 papryki czerwonej /owoc/
20 dkg. boczku wędzonego
1 szklanka bulionu /może być z kostki /
sól, troszkę wegety
Przygotowanie
1) karkówkę umyć, osuszyć, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i musztardą.Włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki
najlepiej na całą noc.
2)Mięso pokroić na centymetrowe plastry, przełożyć do naczynia żaroodpornego/ naczynie mozna lekko wysmarować tłuszczem /.Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przełożyć do mięsa.Cebulę obrać, pokroić w piórka i też dodać do naczynia z mięsem.Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub paski i ułożyć na wierzchu na warzywach.Boczek pokroić w cienkie paski i ułożyć na wierzchu warzyw.Całość posolić, posypać troszkę vegetą i zalać bulionem.
3)Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1,5 godz.Po tym czasie naczynie odkryć i zrumienić z wierzchu.
-----------------------------------
Zapiekanka jest bardzo smaczna i syta.Ja nie robię z 1 kg. mięsa bo jesteśmy sami już z mężem a i tak wystarcza nam tego na dwa dni.

Re: Co dziś na obiad?

Napisał(a): Gość -

Laila44 To już nie na dzisiejszy obiad lecz jutrzejszy.
Składniki
1 kg. karkówki /wieprzowej /
3 ząbki czosnku /lub granulowanego w ostateczności/
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki musztardy miodowej
5 ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
1 i1/2 papryki czerwonej /owoc/
20 dkg. boczku wędzonego
1 szklanka bulionu /może być z kostki /
sól, troszkę wegety
Przygotowanie
1) karkówkę umyć, osuszyć, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i musztardą.Włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki
najlepiej na całą noc.
2)Mięso pokroić na centymetrowe plastry, przełożyć do naczynia żaroodpornego/ naczynie mozna lekko wysmarować tłuszczem /.Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przełożyć do mięsa.Cebulę obrać, pokroić w piórka i też dodać do naczynia z mięsem.Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub paski i ułożyć na wierzchu na warzywach.Boczek pokroić w cienkie paski i ułożyć na wierzchu warzyw.Całość posolić, posypać troszkę vegetą i zalać bulionem.
3)Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1,5 godz.Po tym czasie naczynie odkryć i zrumienić z wierzchu.
-----------------------------------
Zapiekanka jest bardzo smaczna i syta.Ja nie robię z 1 kg. mięsa bo jesteśmy sami już z mężem a i tak wystarcza nam tego na dwa dni.
Mniam!!!
Mogę się wprosić na obiad?

Re: Co dziś na obiad?

Napisał(a): ~majkakaska -

U mnie dziś kotlety ze schabu marynowanego, tłuczone ziemniaczki z koperkiem, a do tego sałatka chilli ogóreczki z Eterno, bo nie będę miał czasu już skoczyć po jakąś zieleninę do sklepu. Poza tym, te warzywa w marketach teraz nawet nie pachną warzywem, tylko chemią...

Re: Co dziś na obiad?

Napisał(a): ~aefczdvzsc -

~majkakaska U mnie dziś kotlety ze schabu marynowanego, tłuczone ziemniaczki z koperkiem, a do tego sałatka chilli ogóreczki z Eterno, bo nie będę miał czasu już skoczyć po jakąś zieleninę do sklepu. Poza tym, te warzywa w marketach teraz nawet nie pachną warzywem, tylko chemią...
A jakie ogóreczki? Chili? Mój mąż się nimi zajada!
« Wróć do tematów
Do góry strony: Co dziś na obiad?