308
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń19 tys.
  • Odpowiedzi80
  • Ocen na +113
308 ppt ?

Co można zrobić z PIGWY ? (81)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Prever -

W tym roku obrodziła pigwa, słyszałem trochę o jej właściwościach , że pigwa leczy z przeziębień . Działa przeciwzapalnie, jej sokiem można przemywać dziąsła, płukać gardło, przetłuszczające się włosy (kilka łyżek na szklankę wody). A kiedy chcemy mieć świeży oddech, wystarczy żuć plasterek pigwy...

Może znacie co jeszcze można zrobić z pigwy, poradzcie mi?
INTERIA.PL

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Avakesh -

Najprostszy przepis jest na konfiturę z pigwy, którą można dodawać do herbaty (łyżeczka na filiżankę) lub do mięs i serów. Konfiturę przyrządza się z umytych i wypestkowanych owoców. Najlepiej pokroić je kostkę w dużym rondlu dusić z dodatkiem cukru (na 1 kg owoców ok. 0,75 kg cukru) i litra wody. Można dodać imbir, goździki, cynamon, ale niekoniecznie. Gdy owoce zmiękną, miksujemy je na w miarę gładką masę i dalej prażymy, mieszając, by woda wyparowała. Gorącą masę przekładamy do małych, dopiero co wyparzonych słoiczków, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pozostawiamy do ostygnięcia, stawiając je do góry dnem.

Reklama

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Gość -

Oto wspaniała Nalewka z pigwy:

Składniki:
2 kg dojrzałych owoców pigwy,
1 kg cukru,
0,5 litra wódki 40 proc.,
0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie:
Dojrzałe, umyte owoce pigwy razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włoż do słoja, zasyp cukrem i przykryj pergaminem. Pigwa puści sok. Po tygodniu do słoja wlej wolniutko spirytus, zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z wódką i odstaw na co najmniej dwa miesiące. Nalewka im starsza, tym lepsza!

Dobra rada: wytrzymaj choć pół roku, a nie pożałujesz! Na dnie butelki osiada osad z owoców. Choć nie przeszkadza w piciu, ani nie psuje smaku, to jednak nalewkę warto sklarować. Pięknie się wtedy prezentuje w karafce na stole. By sklarować nalewkę, możesz przelać ją przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną. Doskonale nadaje się też płatek kosmetyczny wciśnięty wprost w lejek. Wtedy przefiltrowana nalewka trafia wprost do butelki lub karafki. Uwaga! Płatek trzeba dość często wymieniać, bo inaczej płyn będzie się sączył coraz wolniej.

Reklama

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Gość -

Marmolada z pigwy :)

Przygotowane cząstki pigwy zalewamy niewielką ilością wody, tak, by przykrył je płyn i gotujemy. Gdy owoce zaczną się rozpadać, miksujemy je albo rozgniatamy na jednolitą masę, a następnie dodajemy cukier. Najczęściej łączy się składniki w proporcji 1:1, ale ilość cukru można zmniejszyć. Przecier smaży się na patelni, często mieszając, aż zgęstnieje. Gotowa masa wylana na chłodną powierzchnię blachy czy półmiska ścina się. Marmoladę rozsmarowujemy na grubość dwóch centymetrów, a po wystygnięciu kroimy w kawałki.

Jak przechowywać marmoladę z pigwy?

Obsypaną cukrem pudrem lub przełożoną natłuszczonym pergaminem marmoladę z pigwy można przechowywać przez przynajmniej kilka tygodni w lodówce. Można też wypełnić nią słoiki i pasteryzować. Wydłuży to czas przechowywania o wiele miesięcy.

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Gość -


Łyżkę pestek z pigwy wrzuć do emaliowanego garnuszka, zalej filiżanką letniej wody i odstaw na cztery godziny. Gdy powstanie śluzowaty wyciąg, popijaj go trzy razy dziennie przy kłopotach z trawieniem.
Można nim przemywać oczy. Śluz z ugotowanych pestek goi stany zapalne w organizmie.

Reklama

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Gość -

Wartość odżywcza pigwy.

Pigwa jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajduje się w niej również sporo składników mineralnych jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, sód, miedź. Jest również źródłem beta- karotenu, śluzów, pektyn, tanin, lotnych olejków, kwasów organicznych, a także licznych fitozwiazków w tym kwercetyny, antocyjanów. W nasionach pigwy znajduje się amygdalina, która w organizmie może przechodzić w szkodliwy dla zdrowia cyjanowodór (cyjanek). Mogą być jednak stosowane zewnętrznie.

W 100 g zawierają 15 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego i 0,1 g tłuszczu. Kaloryczność na taką porcję wynosi 60 kcal.

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): gość -

Grandis Oto wspaniała Nalewka z pigwy:

Składniki:
2 kg dojrzałych owoców pigwy,
1 kg cukru,
0,5 litra wódki 40 proc.,
0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie:
Dojrzałe, umyte owoce pigwy razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włoż do słoja, zasyp cukrem i przykryj pergaminem. Pigwa puści sok. Po tygodniu do słoja wlej wolniutko spirytus, zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z wódką i odstaw na co najmniej dwa miesiące. Nalewka im starsza, tym lepsza!

Dobra rada: wytrzymaj choć pół roku, a nie pożałujesz! Na dnie butelki osiada osad z owoców. Choć nie przeszkadza w piciu, ani nie psuje smaku, to jednak nalewkę warto sklarować. Pięknie się wtedy prezentuje w karafce na stole. By sklarować nalewkę, możesz przelać ją przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną. Doskonale nadaje się też płatek kosmetyczny wciśnięty wprost w lejek. Wtedy przefiltrowana nalewka trafia wprost do butelki lub karafki. Uwaga! Płatek trzeba dość często wymieniać, bo inaczej płyn będzie się sączył coraz wolniej.
o takie coś to ja uwielbiam:)

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): waldiwlodawa -

Grandis Oto wspaniała Nalewka z pigwy:

Składniki:
2 kg dojrzałych owoców pigwy,
1 kg cukru,
0,5 litra wódki 40 proc.,
0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie:
Dojrzałe, umyte owoce pigwy razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włoż do słoja, zasyp cukrem i przykryj pergaminem. Pigwa puści sok. Po tygodniu do słoja wlej wolniutko spirytus, zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z wódką i odstaw na co najmniej dwa miesiące. Nalewka im starsza, tym lepsza!

Dobra rada: wytrzymaj choć pół roku, a nie pożałujesz! Na dnie butelki osiada osad z owoców. Choć nie przeszkadza w piciu, ani nie psuje smaku, to jednak nalewkę warto sklarować. Pięknie się wtedy prezentuje w karafce na stole. By sklarować nalewkę, możesz przelać ją przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną. Doskonale nadaje się też płatek kosmetyczny wciśnięty wprost w lejek. Wtedy przefiltrowana nalewka trafia wprost do butelki lub karafki. Uwaga! Płatek trzeba dość często wymieniać, bo inaczej płyn będzie się sączył coraz wolniej.
.....- A ILE TO MA % BO NALEWKA NIE MOZE BYC ZA MOCNA. PRZEPIS CIEKAWY, WARTO SPROBOWAC-DZIEKI...

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Gość -

Pigwówka na zdrowie.

Charakterystyczny dla obu tych roślin jest fakt, że ich owoce nie nadają się do zjedzenia zaraz po zerwaniu i wymagają przetworzenia. Zarówno z pigwy, jak i pigwowca możemy przygotować aromatyczne dżemy, marmolady, kompoty, nalewki, galaretki czy konfitury. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza pigwówka, czyli intensywna w smaku i dość mocna nalewka. Aby ją sporządzić, umyte owoce pigwy lub pigwowca (te drugie sprawią, że nalewka będzie bardziej „klasyczna” – wyrazista w smaku i znacznie kwaśniejsza) należy pokroić w kostkę i umieścić w dużym słoju, przesypując cukrem. Zostawiamy je w ciepłym miejscu, a dla lepszego efektu co pewien czas wstrząsamy. Najlepiej po kilku dniach (można też ten etap wydłużyć do 2 tygodni) zalać je spirytusem. Pamiętajmy, że im dłużej będzie tworzył się syrop, tym bardziej aromatyczna będzie nalewka. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na około miesiąc. Po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek. Potem już tylko czekamy, by dojrzała i nabrała szlachetnego smaku. Pigwówka, oczywiście w umiarkowanych ilościach, wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i wpływa na lepszą kondycję serca - obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Avakesh -

Owocami pigwy i pigwowca wzbogaca się również smak potraw mięsnych, kiszonej kapusty czy ciast. Stosuje się je nie tylko w kuchni – działają także leczniczo, pomagając przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, odmrożeniach, zajadach, hemoroidach czy zapaleniu spojówek. Przy zaburzeniach trawienia zaleca się pić pigwę z miodem i octem (dla pobudzenia apetytu). Owoce obu roślin można przechowywać nawet przez kilka miesięcy; należy trzymać je luźno, w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby nie były poobijane czy stłuczone.

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): waldiwlodawa -

MOZE KTOS ZNA PRZEPIS NA DOBRE WYTRAWNE , CZERWONE WINO, KTORE MOGLBYM SAM ZROBIC W DOMOWYCH WARUNKACH I JAKI JEST MOZLIWY OKRES JEGO PRZECHOWYWANIA. BEDE WDZIECZNY ZA DOBRA RECEPTURE-POZDRAWIAM-WALDI

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Gość -

Grandis Oto wspaniała Nalewka z pigwy:

Składniki:
2 kg dojrzałych owoców pigwy,
1 kg cukru,
0,5 litra wódki 40 proc.,
0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie:
Dojrzałe, umyte owoce pigwy razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włoż do słoja, zasyp cukrem i przykryj pergaminem. Pigwa puści sok. Po tygodniu do słoja wlej wolniutko spirytus, zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z wódką i odstaw na co najmniej dwa miesiące. Nalewka im starsza, tym lepsza!

Dobra rada: wytrzymaj choć pół roku, a nie pożałujesz! Na dnie butelki osiada osad z owoców. Choć nie przeszkadza w piciu, ani nie psuje smaku, to jednak nalewkę warto sklarować. Pięknie się wtedy prezentuje w karafce na stole. By sklarować nalewkę, możesz przelać ją przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną. Doskonale nadaje się też płatek kosmetyczny wciśnięty wprost w lejek. Wtedy przefiltrowana nalewka trafia wprost do butelki lub karafki. Uwaga! Płatek trzeba dość często wymieniać, bo inaczej płyn będzie się sączył coraz wolniej.
zdrowotna jest taTtwoja naleweczka i pewnie smaczna, zrobię na pewno!

Re: Co można zrobić z PIGWY ?

Napisał(a): Gość -

Pigwa na rumie,

ok. 2 kg pigw
0,8 kg cukru
0,4 l wody
0,5 l rumu lub brandy

Dojrzałe pigwy obrać, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki lub w ósemki. W trakcie obierania owoce wrzucać zaraz do zimnej wody, a po całkowitym ich pokrojeniu włożyć do wrzątku i gotować aż zmiękną, nie dopuszczając do ich zdeformowania, następnie odsączyć i włożyć do słoika. Przygotować 0,5 1 syropu cukrowego. dodając do niego pokrojoną skórkę z całej cytryny, 2 ł cynamonu i 8 goździków. Gorący zaromatyzowany syrop przecedzić i zaraz zalać nim owoce, po czym przykryte odstawić na 2 dni. Po tym czasie zlać syrop, przecedzić, lekko zagęścić przez mieszanie i podgrzewanie, a gdy przestygnie, dodać 0,5 1 rumu białego, albo pól na pół rumu białego i złocistego, albo też 0,5 1 brandy. Mniej aromatyczną pigwę uzyska się stosując białą żytniówkę. Po szczelnym zamknięciu słoika odstawić owoce na 2-3 tygodnie.
Moc gotowego produktu ok. 18°.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • co zrobic z pigwy
  • co mona zrobi z pigwy
  • co mozna zrobic z pigwy
  • jak zrobi z pigwy
  • co mona zrobi pigwy
  • pigwa co z niej zrobic
  • co zrobi z pigwy
  • co z pigwy
  • co zrobi z owocami pigwy
  • co można zrobić z owoców pigwy
  • co można zrobić z pigwy
Do góry strony: Co można zrobić z PIGWY ?