68
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń36
  • Odpowiedzi68
  • Ocen na +0
68 ppt ?

co z mielomego? (69)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Reklama

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

I ROLADY
Mięso przygotować metodą tradycyjna jak na kotleta mielonego lecz dodać jeszcze pokrojony w kostkę wędzony boczek i ogórek kiszony też w kostkę. Układać wałek tego mięsa na rozbitym plastrze mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki, zwinąć w roladę, owinąć nitką układać na zeszklonej cebulce posypać wegetą i papryką, zalać ciepłą wodą. Dusić pól godziny. Wyjąć , odwinąć nitkę z rolad , sos zakłócić. Podawać z ziemniakami lub kluskami .

II PARÓWKA W MIELONYM
Mięso mielone przygotować metodą tradycyjną jak na kotleta mielonego. Parówkę cienką owinąć ciasno surowym liściem kapusty włoskiej /ja daję 2 liście/ , całość obłożyć masą mięsną, powstanie taka większa rolada którą trzeba w koło obsmażyć na gorącym tłuszczu. Następnie ułożyć w rondlu na świeżym tłuszczu , dolać trochę wody i dusić około 30 minut , Odparować zostawić troszkę tego sosu i zakłócić. Sos doprawić wg uznania .
60 dkg mięsa wystarczy na 4 parówki. Taki dostałam przepis.
Ja robie te roladki z połówek parówki jest to wygodniejsze do wykonania a poza tym z całej parówki jest duża porcja i domownicy nie mogą całego zjeść. Smacznego

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

Mielonym przyprawionym podobnie jak na kotlety mielone ( Mielone najlepiej samodzielnie zrobione. Boczek + łopatka. Przyprawy: drobno posiekana cebula,sól, pieprz, czosnek, inne przyprawy w.g. uznania, jaja, bułka i bułka tarta jeżeli mielone bedzie rzadkie ) smaruję dość mocno przyciskajac ale równo skibki zwyklego chleba (najlepiej trochę czerstwy albo przesuszony na słońcu przez kilka minut). Stronę z mielonym zwilżam lekko olejem i tą stroną układam na rozgrzany grill. Jak się mielone przypiecze można jeszcze przyrumienić druga stronę skibki chleba. Rewelacja od kilku lat na plenerowych imprezach. Jadłem takie coś w Bułgarii ok. 25 lat temu i stąd inspiracja ale do dzisiaj nie ustaliłem jak sie to danie nazywa. Jeżeli ktoś zna nazwę to bede wdzięczny bo po wielu latach dowiem się co jadam.

Reklama

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

cześć,wiem,że nie chcesz klopsów ale coś ci podpowiem i możesz to zrobić w różnoraki sposób, łatwo i szybko
Ostatnio zrobiłam eksperyment i poczęstowałam tym moich znajomych, byli zaskoczeni pomysłem
ostatnio robię dużo potraw w garnku do gotowania na parze ale możesz to też dać na gorący tłuszcz i też jest pyszne
a teraz do rzeczy:
paczka mielonego mięsa,ok 0,5 kg+paczka rozmrożonego szpinaku i najlepiej odcedzony z wody,możesz to dać na sitko i zostawić na jakiś czas to się odsączy lub jak się śpieszysz to odciśnij przez ściereczkę lub gazę
dodaj do tego 2 małe jajka,podduszoną cebulę na margarynie,wystudzić
majeranek,może być więcej bo dodaje wspaniałego aromatu i smaku
dużo czosnku chyba że nie lubisz
pieprz
trochę wegety ale bez soli bo w gotowym paczkowanym mięsie już jest sól
dodać bułkę tartą, nie aż tak mało bo nadmiar soków musi do czegoś wsiąknąć
można dodać trochę ale niedużo mąki ziemniaczanej, ja zrobiłam bez mąki
odstawić aby to nieco stwardło
potem uformować klopsy lub nieco spłaszczyć jak kotlety i dać na gorący tłuszcz lub dać do garnka do gotowania na parze
można też do tej masy dodać w dowolnej proporcji ryż, wszystko razem wymieszać i piec na gorącym oleju lub też na parze
takie klopsy można też zawinąć w podgotowane liście kapusty najlepiej włoskiej
można też urozmaicić to danie
,ugotuj wcześniej jajka na twardo i pokrój na połówki a potem każdą połówkę włożyć do środka takiego klopsa
polecam bo pyszne! pozdrawiam serdecznie, Krysia

Reklama

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

Smaze 200gr.mielonego na lyzce margaryny z dodatkiem soli pieprzu i lyzki przyprawy chinskiej do kruchosci .Dodaje 250 gr papryki ( zolta,zielona ,czerwona)pokrojonej w plasterki,gdy papryka jest miekka dodaje 200gr pory pokrojonej w plasterki i smaze jeszcze ok.10 minut .Do tego daje 100gr ryzu ugotowanego i to wszystko wymieszam Smacznego

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

Kotleciki w sosie cebulowym.Kszałt kotleta ale nie spłaszczaj tylko okrągły,obtaczam w mące-nie w bułce .Smażę na smalcu,wyjmuję na talerz ,w tłuszczu podsmażam cebulę pokrojoną w piórka.Do zeszklonej cebuli wkładam pulpeciki dolewam wody dodaję listek laurowy,ziele angielskie.troszkę soli,pieprzu i duszę aż cebula będzie miękka, jeśli sos jest za wodnisty trzeba go ździebło zagęścić mąką lub zagęszczaczem .Podawać najlepiej z kaszą gryczaną lub jęczmienną i obowiązkowo kiszony ogórek. Smacznego

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

znam fajny przepis nazywa sie to jajka po szkocku;mielone mieso przypraw tak jak na kotlety i dodaj z dwie lyzeczki musztardy,ugotuj jajka na twardo i tym przyprawionym miesem te jajka otocz,nastepnie zrob panuerke z maki,bulki tartej i jajka,otocz w niej jajak w miesie i usmaz w frytownicy,na cieplo czy na zimno-pyyyycha!

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

Zupę serowo-porową z kuleczkami miesno-bazyliowymi - RARYTAS!

Na klasycznym rosole rozpuść kostkę sera topionego np, złoty ementaler. A na patelni podsmaż na oliwie pokrojonego w krążki pora i kulki miesa mielonego ugniecione razem z drobno posiekana drobno świeżą bazylią i pierzem i solą. Do rosołu z serem dodaj to co na patelni i zupeczka gotowa. Na górę siekana natka i już. (kulki mięsne można też rzuca na gotująca się zupę, ale wtedy będą gotowane, anie smażone i mniej aromatyczne).
Wykwintne danie i wyszukane, polecam!

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

zapiekanka z ziemniakami i serem żółtym
ziemniaki ugotować, mięso podsmażyć z cebulką dodać przecier lub pomidory pokrojone w kostkę i przecier. Doprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki lekko twarde pokroić w plastry i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Na warstwę ziemniaków nałożyć mięso z pomidorami można posypać starty, serem.Znów ziemniaki i mięso oraz ser. Na wierz ziemniaki i sos.
Sos-zasmażka 2 łyżki mąki i 2 łyżki margaryny zrumienić. Dolać 1 szklankę mleka, surowe jajo i ostry tarty ser. Zalać wierzch zapiekanki. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem 20-30 minut. Temp 170-180 stopni.
Zamiast mielonego lub oprócz niego daję resztki wędlin. Często robię tą zapiekankę w sobotę po przeglądzie lokówki

Re: co z mielomego?

Napisał(a): Gość -

Kiedyś kupiłam mielone, ale nie miałam zbytnio ochoty na kotlet, a w lodówce leżało kupione surowe ciasto francuskie...
zrobiłam farsz , ale bez bułki tartej , zawinęłam w to ciasto francuskie i upiekłam w piekarniku - no czegoś tak smacznego
dawno nie jadłam.Polecam- smacznego .Proszę o ocenę!!!
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • co zrobic z makaronu mielomego oliwek papryki i sera
Do góry strony: co z mielomego?