8
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń244
  • Odpowiedzi6
  • Ocen na +0
8 ppt ?

Co zrobić z pestką z awokado? (7)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Co zrobić z pestką z awokado?

Napisał(a): ~niewiem -

Ostatnio jem bardzo dużo awokado i sporą jego część czyli pestkę do tej pory wyrzucałam, ale w pracy koleżanka powiedziała mi, że pestka z awokado też może być bardzo cenna, więc zastanawiam się jakie mają właściwości i jak je jeść?
INTERIA.PL

Re: Co zrobić z pestką z awokado?

Napisał(a): ~kama -

Ja zawsze robię z pestek domowe maseczki lub peelingi.

-1 awokado
-cytryna
Miąższ awokado zmieszaj z kilkoma kroplami soku z cytryny na jednolitą papkę. Nałóż na twarz, szyję i dekolt. Pozostawić na 15 minut, a następnie zmyj letnią wodą. Awokado regeneruje skórę, pobudza syntezę kolagenu, opóźnia procesy starzenia. Delikatnie natłuszcza, wygładza i chroni przez utratą wody. Wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzi podrażnienia.

Reklama

Re: Co zrobić z pestką z awokado?

Napisał(a): ~daria -

o maseczce nigdy nie pomyślałam, na pewno zrobię, ale z pestki z awokado można zrobić nawet herbatę! wystarczy zmielić ususzoną pestkę, zalać wrzącą wodą i gotowę, taka herbata może być super zamiennikiem zielonej herbaty, ponieważ bardzo dobrze wspomaga swoją gospodarkę trawienną.

Reklama

Re: Co zrobić z pestką z awokado?

Napisał(a): ~galaanonim -

co jest bardzo ciekawe? że pestka z awokado ma bardzo antyutlaniające własciwości przez co można nią zabezpieczać żywność. np jeśli chcemy żeby nas sos guacamole był dłużej świeży wystarczy, że w jego środek włożymy pestkę z awokado.

Re: Co zrobić z pestką z awokado?

Napisał(a): ~kalka -

Możesz wyhodować z niej drzewko. Wystarczy, że wbijesz w pestkę trzy wykałaczki (po przekątnych, na jej wierzchołku) i zanurzysz ją do 3/4 wysokości w napełnionej świeżą wodą niewielkiej filiżance. Jeśli codziennie rano będziesz zmieniać płyn znajdujący się w naczyniu, już po kilku tygodniach możesz spodziewać się pierwszych efektów. Pestka awokado pęknie i zacznie kiełkować, w niedługim czasie na jej koniuszku ujrzysz łodygę i liście. Kiedy drzewko wyrośnie należy przesiać je do doniczki. Niestety, jest mało prawdopodobne, że roślina wyda na świat owoce, za to z pewnością sprawdzi się jako efektowna ozdoba na kuchennym parapecie.

Domowa maska z awokado należy do ulubionych zabiegów upiększających większości z nas. Z powodzeniem można stosować ją na włosy, ciało i twarz, w celu przywrócenia skórze nawilżenia i dawnej sprężystości. Ale czy z tego cudownego, zielonego owocu można zrobić również...peeling? Okazuje się, że tak, a jego właściwości porównywalne są do tych wykonanych na bazie esencjonalnych ziaren kawy, cukru i kryształków soli. Peeling z awokado jest bogaty w przyjazne naszej skórze przeciwutleniacze (odpowiedzialne za opóźnianie procesu starzenia się), świetnie sprawdzi się w kosmetyczce alergików i osób o suchej, szorstkiej cerze. Wykonasz go metodą diy, susząc pestki przez kilka dni, następnie mieląc je na puder w młynku do kawy i mieszając na gładką masę z olejem kokosowym. Podczas kąpieli wmasuj go w ciało i twarz okrężnymi ruchami, zostaw na 10 minut i spłucz.

Tej wiosny planujesz sama przerobić swoje T-shirty na styl boho? Pomogą Ci w tym naturalne barwniki zawarte w przyprawach i owocach, choć o istnieniu jednego z nich na pewno nie miałaś zielonego pojęcia! Bowiem to właśnie pestka awokado po wejściu w reakcję z wrzącą wodą wytwarza żywą barwę - ostry róż! Wykonanie go wymaga tylko kilku pestek, które gotuje się w stalowym garnku od 20-60 minut (aż płyn osiągnie odpowiedni kolor). Gdy to się stanie, namaczaj bawełnianą tkaninę do momentu, w którym uzyskasz upragniony odcień.

Pestki awokado są bardzo odżywcze - w ich składzie poza antyoksydantami znajdują się takie pierwiastki, jak wapń, magnez, luteina i potas. Te składniki mineralne wzmacniają serce, regulują poziom cukru we krwi (spowalniając wchłanianie się glukozy) i polepszają wzrok. Badania naukowe wykazały również, że spożywanie pestek awokado działa rozkurczająco, dzięki czemu w naturalny sposób łagodzą one bóle menstruacyjne. Potraktuj je więc, jak kolejny super food i nie ograniczaj się w dodawaniu ich do dań, czy koktajli. Wystarczy, że ususzysz pestkę awokado, zmielisz ją na proszek i zamkniesz w słoiczku, by dosypywać jej łyżeczkę do posiłków każdego dnia.

Z pestki awokado zrobisz nawet herbatę! Zawarte w niej składniki odżywcze są porównywalne do tych, które możemy znaleźć w zielonej herbacie (dzięki związkom fenolowym), warto więc spożywać ją, by przeciwdziałać tworzeniu się nowotworów oraz wspomóc swoją gospodarkę trawienną. Wystarczy, że zmielisz ususzoną pestkę lub pokroisz ją w drobne kawałki, by następnie zalać ją wrzątkiem i zaparzać przez 10 minut. Pestka awokado ma posmak goryczki, dlatego do naparu warto dodać inne zioła (np. kwiat róży) i dosłodzić ją łyżeczką syropu lub miodu.

Kolejnym kulinarnym zastosowaniem pestek z awokado jest...Zabezpieczanie żywności przez fermentacją. Wszystko za sprawą ich mocno antyutleniających właściwości, mających aż 50 razy większą siłę, niż witamina E. Chcesz, żeby Twój meksykański sos guacamole przez dłuższy czas posiadał soczysty, zielonkawy kolor? Włóż pestkę awokado do środka miseczki napełnionej dipem - spełni swoje zadanie.

Reklama

« Wróć do tematów
Do góry strony: Co zrobić z pestką z awokado?