89
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń6 tys.
  • Odpowiedzi20
  • Ocen na +3
89 ppt ?

Czy należy myć drób? (21)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Czy należy myć drób?

Napisał(a): ~Kajka -

Słuchajcie, ostatnio czytałam, że mycie drobiu jest bardziej niebezpieczne niż wrzucenie brudnego kurczaka do garów. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) twierdzi, że płukanie i mycie mięsa przed gotowaniem sprzyja rozprzestrzenianiu się bakterii, która odpowiedzialna jest za zatrucia pokarmowe i rozstroje żołądka. Wszystko przez to, że te bakterie zostają na zlewie i są przenoszone na myte w nim naczynia i inne produkty żywnościowe. Tymczasem wszystkie bakterie i tak zginą podczas obróbki termicznej. I już sama nie wiem, czy drób należy myć, czy to kolejna dziennikarska panika?
INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Re: Czy należy myć drób?

Napisał(a): ~nemezis -

Myć wszystko. Nieważne czy to kurczak, pomidor czy ryba. W tym kraju nie przestrzega się żadnych zasad i norm. Kurczaki myją i szprycują na zapleczu, aż strach pomyśleć co oni mu robią, a później to jemy. Każde mięso powinno być umyte. Robię tak od zawsze i jestem zdrowy. Nie myłem kiedyś to i salomonelle złapałem i ojom był .

Reklama

Re: Czy należy myć drób?

Napisał(a): ~amm -

~kongres Przecież wystarczy umyć ciepłą wodą, a potem wyszorować zlew - co za problem?
Woda - a co gorsza ciepla - sprzyja rozwojowi bakterii, ktore moga przenosic sie nawet w powietrzu. Jesli myc, to tylko zimna, a najlepiej tylko wytrzec sciereczka.

Re: Czy należy myć drób?

Napisał(a): ~schabowy -

~amm
~kongres Przecież wystarczy umyć ciepłą wodą, a potem wyszorować zlew - co za problem?
Woda - a co gorsza ciepla - sprzyja rozwojowi bakterii, ktore moga przenosic sie nawet w powietrzu. Jesli myc, to tylko zimna, a najlepiej tylko wytrzec sciereczka.
Świnia się nie myje a żyje. Ja bym tam moczył w spirytusie o mocy nie mniejszej jak 95 %.

Re: Czy należy myć drób?

Napisał(a): abce -

Nie wyobrażam sobie nie myć piersi kurczaka , które bez skórek leżą w sklepowej ladzie na metalowych formach ,ułożone do sprzedaży przyniesione z tylnego magazynu za sklepem . Następnie ekspedientka przebiera /choć w rękawiczkach / kolejne tuszki na życzenie klienta itp itd.
Dc,- waży ,pakuje . rozlicza ,podaje , kasuje My za to płacimy i pięknie dziękujemy i do domu . A w domu przed gotowaniem niestety ale ja myję piersi z kurczaka .

Re: Czy należy myć drób?

Napisał(a): kwasio -

Tego "kurczaka"frankensztajna najlepiej w ogóle nie jeść to wytwór człowieka pisklę które żyje 30dni karmione 20%białkową paszą z hormonami i tak szybko rosną że naczynia krwionośne nie zdążają się wytworzyć i większość z nich ginie na zawał serca,są tak ciężkie że nie mogą chodzić te które siedzą albo raczej leżą przy korycie jakoś przeżyją te 30dni te co są dalej często padają z głodu większość ma odparzoną pierś,kulawizny stopy od spodu opuchnięte ze strupami ropnymi od dużej ilośći białka dostają dny moczanowej i nie moga ustać na nogach o innych schorzeniach poczytajcie w internecie i zobaczycie co zjadacie smacznego.

Re: Czy należy myć drób?

Napisał(a): abce -

Nie wiem gdzie takie fermy kurczaków istnieją ? Powinny być zamknięte a drób z utylizowany .
Osobiście znam i widziałam fermy kurczaków , które były czyste i b, zadbane . Nawet kontrole weterynaryjne były systematycznie prowadzone a nawet Sanepid .

Jeśli istnieją tak zaniedbane fermy to są prowadzone przez dorobkiewiczów i osoby bez przygotowania do takiej działalności gospodarczej, Gdzie są wyniki kontroli Sanepidu ?
Takie przypadki nie powinny i nie mogą rzutować opinie na wszystkie fermy .!!!
« Wróć do tematów
Do góry strony: Czy należy myć drób?