18
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń330
  • Odpowiedzi15
  • Ocen na +0
18 ppt ?

dekoracja ciastek (16)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

dekoracja ciastek

Napisał(a): Gość -

Witam, jestem młodą kucharką, to bedą pierwsze moje samodzielne święta i chciałam Was zapytać, czym można udekorować upieczone przez siebie ciasteczka i pierniczki. Oglądam zdjęcia i widzę, że robicie na nich wzorki, nawet kolorowe, czy to się robi lukier i barwi go, mój lukier szybko zastyga i nie da się nim pisać tak precyzyjnie po ciastkach, co najwyżej mogę posmarować ciastko i posypać posypką. Ja chciałabym jednak porobić coś fajniejszego, czy możecie podać mi przepis na taki lukier , dziękuję
INTERIA.PL

Re: dekoracja ciastek

Napisał(a): Gość -

Cześć.
Gotowy, kolorowy lukier można kupić w tubkach - nazywa się to chyba pisakami, nie pamiętam, jakiej są firmy, ale zdobię nimi ciasteczka świąteczne od kilku lat. Poza tym można pobawić się w szablony - wyciąć ze sztywnego papieru jakieś wzorki i przykładając do ciasteczek posypywać cukrem lub kakao lub robić wzorki cukrem na kakao i odwrotnie. Oprócz posypek, o których wspomniałaś, można wykorzystać jeszcze kawałki orzechów, owoce kandyzowane, wiórki kokosowe, rodzynki, roztopiona czekolada. Jest z tym dużo zabawy, a efekty zależą tylko od wyobraźni (i cierpliwości). :) Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.

Re: dekoracja ciastek

Napisał(a): Gość -

tak, ten "cudowny" lukier to tzw. jadalne pisaki do dekoracji ciast, można je kupić w hipermarketach :) można też kupić srebrne i złote kuleczki cukrowe (także jadalne) i nimi ozdabiać ciasta, ślicznie wyglądają i kolorystyką pasują do świąt :)

Reklama

Reklama

Reklama

Re: dekoracja ciastek

Napisał(a): Gość -

W kauflandzie jest pełno tych słodkich dekoracji z oetkera od pisaków cukrowych, lukrów, polew czekoladowych, po posypki, perełki i inne cudeńka. Kupiłam tam nawet ostatnio taki fajny nowy krem do dekoracji ciasteczek w białym kolorze z różnymi końcówkami do dekoracji.

Re: dekoracja ciastek

Napisał(a): Gość -

Dekoracja klasyczna



Tort posmarować po bokach i wierzchu masą (przy przekładaniu trzeba zostawić część masy do dekoracji). Należy wykonać to bardzo starannie, wygładzając powierzchnię. Boki tortu najlepiej obsypać bardzo drobno rozkruszonymi herbatnikami lub orzechami. Do obsypywania boków można wykorzystać również kokos, białe lub uprażone płatki migdałów, posiekane migdały, wiórki czekoladowe, croccant. Wierzch tortu udekorować pozostałą masą wyciskaną ze specjalnej szprycy lub papierowego rożka. Dodatkowymi elementami dekoracji tortu mogą być:


orzechy, połówki lub drobno posiekane do posypywania
obrane migdały
suszone owoce
gotowe ozdoby czekoladowe (listki, kwiatuszki, ziarenka kawowe, literki, posypka)
gotowe ozdoby cukrowe (kwiaty, listki)
różne kolorowe posypki
owoce kandyzowane
kokos
płatki migdałowe
czekoladowe ruloniki (Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – mały garnek z pokruszoną czekoladą włożyć do większego z gorąca wodą, rozsmarować cieniutko czekoladę na marmurowej deseczce ewentualnie na dużym płaskim talerzu i ostudzić. Jak czekolada zastygnie, zdzierać ją płaską packą albo tępym nożem, trzymając ją prawie płasko. W ten sposób powstają ruloniki.)
groszek ptysiowy
małe bezy
Kakaowa dekoracja



Wierzch tortu można również posypać kakao, tworząc w ten sposób dowolne wzory a nawet napisy. Potrzebny jest do tego szablon, najlepiej wycięty z tektury.



Galaretka



Ładną dekoracje tortu można wykonać wykorzystując świeże owoce i galaretki owocowe. W tym przypadku warto skorzystać z metalowych obręczy do tortów, które pozwolą na utrzymanie galaretki na wierzchu. W celu wykonania takiej dekoracji należy założyć obręcz na udekorowany po bokach dowolna posypką tort, ułożyć owoce i zalać je tężejąca galaretką.



Polewa lub lukier



Przełożony masą tort połać dowolną polewą lub lukrem. Wykorzystując lukier najpierw polać tort lukrem i rozprowadzić go po wierzchu i bokach szerokim nożem. Po zastygnięciu powinno się polukrować tort drugi raz rzadszym lukrem, aby sam spłynął. Lukier rozprowadza się wtedy przez poruszanie tortu. Korzystając z lukru w różnych kolorach można wykonać na wierzchu tortu napisy lub dowolne wzory.


Re: dekoracja ciastek

Napisał(a): Gość -

ja lukier robię z cukru pudru i soku z cytryny (ewentualnie łyżka ciepłej wody jeśli jest zbyt tępy).

Ostatnio czytałam fajny artykuł który zainspirował mnie do porzucenia w kont sztucznych barwionych posypek i teraz moje ciastka dekoruje tylko naturalnymi i zdrowymi składnikami ;)
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • jadalne pisaki gdzie kupic
  • w jakim sklepie można kupić pisak do ciast
  • dlaczego lukier nie zastyga
Do góry strony: dekoracja ciastek