19
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń210
  • Odpowiedzi17
  • Ocen na +0
19 ppt ?

domowy chleb (18)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

domowy chleb

Napisał(a): Gość -

Pieczecie chleb w domu? Ja dobrze pamiętam smak chlebka który piekła czasami moja mama. Z dynią, makiem, sezamem. Pyszny był, na jeszcze gorących kawałkach można było topić masełko. Czy w zwykłym piekarniku można by było zrobić coś tak dobrego? Mama piekła w prodiżu, ale teraz dużo jest wypiekaczy różnego rodzaju. Czy używacie czegoś takiego? Jak zdaje egzamin?
INTERIA.PL

Reklama

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

Wszystko co zrobimy sami lepiej smakuje. I z domowym chlebem jest podobnie. Pamiętam jeszcze jak moja babcia robiła czasem taki chleb - pyszny. No a teraz to już tylko kupny jem :-( W sumie zajrzałem sobie na stronkę electro.pl i mają tam takie wypiekacze do chleba i to całkiem niedrogie.

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

no tak może backspace ma rację, że wszystko co zrobimy własnoręcznie smakuje lepiej, ale ja wcale nie obraziłabym się gdyby, ktoś za mnie robiłby chleb domowy. Wiadomo może i z piekani też jest samczny, ale na pewno to nie to samo, co zrobiony własnręcznie. Sokro pojawił się już temat wypiekacza do chleba to jak myślicie, co jest najważniejszą cechą takiego sprzętu??

Reklama

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

No pewnie, że fajnie jest piec samemu chleb w domu. Tylko oczywiście trzeba mieć po pierwsze dobry przepis a po drugie odpowiedni sprzęt. Kiedyś próbowałam swoich sił z pieczeniem w zwykłym piekarniku, ale efekt nie był taki, jakiego oczekiwałam, żeby nie powiedzieć, że wyszedł mi zakalec. Chleb upieczony własnoręcznie na pewno smakuje lepiej.
A co do sprzętów, które mogą nam w tym pomóc to mnie się rzucił w oczy taki wypiekacz do chlebahttp://www.me(...)=106841 czy ktoś z was może miał do czynienia z takim sprzętem i może mi coś więcej na ten temat powiedzieć ??

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

Nie miałam, dlatego założyłam wątek;) Ale ten model który podajesz najbardziej mi się podoba i chyba właśnie jego zamówię. Nie jest to drogi sprzęt, a samodzielne pieczenie chleba da mi sporo frajdy mam nadzieję. Znalazłam już przepis na smakerze, więc zamówię wypiekacz i za niedługo jadę z pierwszym chlebem;)

Reklama

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

No całkiem całkiem. Ale na electro.pl widziałem tańsze wypiekacze. Nie znam się na tym sprzęcie za bardzo więc nie wiem czym się różnią. Ale najważniejsze żeby ładnie nam wypiekał chlebek. choć widziałem też takie, który ma funkcję robienia dżemu :D Nie wiem czy to komuś potrzebne, ale podaję jako ciekawostkę :-)

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

Jej, a ja jeszcze pamietam jak kiedys - kiedy byłam mała - moja babcia robiła chleb i to w takim starym piecu - był przepyszny a teraz taka "moda" na pieczenie chleba w domu nadeszła więc bardzo mnie to cieszy bo wielka radość z takiego samodzielnie upieczonego chleba :)

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

No pewnie :) I fakt, że samemu można nadać takiemu pieczywu smak, jaki się nam tylko podoba też jest kuszący. Ja też jeszcze pamiętam takie urządzenie jak prodiż (o którym pisała autorka wątku) ale moja babcia już od jakiegoś czasu go nie stosuje. A w sumie szkoda ;)

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

U mnie mama czasami jeszcze piecze chleb, i za każdym razem jak jestem zwinę bochenek czy dwa, taki chleb jest najlepszy i niestety bardzo ciężko coś takiego spotkać w sklepach, a jak już jest to jest bardzo drogi. Raz się spotkałem i kosztował 20 zł za kilogram, co jest lekką przesadą.

Re: domowy chleb

Napisał(a): Gość -

Domowy chleb i jego zapach rozchodzący się po domu faktycznie nie ma sobie równych i te sklepowe pełne spulchniaczy nie mogą z nimi konkurować.
W opiekaczach natomiast bardzo przydatna jest funkcja nieprzegrzewania oraz okienko kontrolne pozwalające na lepszą ocenę gotowości chleba do jedzenia.

Re: domowy chleb

Napisał(a): Arielka -

jak już chcesz piec chleb w domu, to najlepiej będzie jak zainwestujesz właśnie w wypiekacz do chleba bo to jest najszybszy sposób, poza tym, masz dostosowane naczynie do wypiekania chleba, regulacja przyrumienienia skórki, czy wielkości bochenka, np Fajny jest wypiekacz z MOULINEXU, który można kupić w internecie za jakieś 250zł, np w sklepie magiczna planeta

Re: domowy chleb

Napisał(a): ~ASKA -

Pieke swoj chleb od okolo 10 lat...metoda prob i bledow doszlam do kilku wnioskow
1. Wypiekacz do chleba ew. TAK, ale TYLKO do zrobienia ciasta i jego wyrosniecia...
2. Piec nie w zadnych blaszkach, a na tzw. Pizzasteine, czyli kamieniu do pizzy, ktory najpierw kupilam w ebay za duze pieniadze, a potem okazalo sie, ze to zwykla plyta szamotowa .... ale wlasnie ta plyta: TO JEST TO, w zaden inny sposob nie otrzymamy takiej chrupiacej skorki...marzenie:-).. ok, moje pierwsze chleby pieklam na blasze i byly dobre, ale z kamieniem sa super... zeby nie wyrzucac pieniedzy w bloto: najpierw probujemy z blaszka, jak bedziemy mogli i chcieli isc dalej , kupujemy Pizzastein
3. W zeszlym tygodniu pieklam 2 ryzy : raz chleb cebulowy, raz z kminkiem: trzeba sie nastawic na czestrze pieczenie, bo te chleby sa tak dobre, pachna na 2 km,,, i znajomi zneceni zapachem zagladaja, tylko na sekunde...a jak ich nie poczestowac...dlatego ja pieke chleb z 1 kg lub troche wiecej maki
4. Zasada... chleb udaje sie najlepiej przy pelni ksiezyca... nie bedziemy dyskutowac, dlaczego,...ale tak juz jest...wtedy jest najlepszy, wysoki, pulchny..... w czasie nowiu tez mozna piec, ale idzie ciezej
5. zeby ciasto bylo byrdziej elastyczne dodaje za kazdym razem do niego oliwe z oliwek, lub olej rzepakowy
6. co do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do 230 stopni (plyta szamotowa w srodku), , wstawiamy pojemnik zaroodporny z woda, zeby ciasto pieklo sie, a nie wysychalo, po osiagnieciu wymaganej temp. otwieramy piekarnik, szybko, ale ostroznie wykladamy chleb na kamien, szybko zamykamy drzwiczki, po ok. 10 min. redukujemy temp. do ca. 180 stopni....i czekamy jakas godzine.....mniej wiecej... po upieczeniu wyciagamy chleb...przy stukaniu w niego powinnysmy slyszec gluchy dzwiek..... smacznego:-) a na rozgrzanym kamieniu mozna jeszcze szybko przygotowac cos, co w niemczech nazywa sie Flamkuchn, Zwiebelkuchen lub zwykla pizze, bo szkoda nie wykorzy<stac ciepla, ktore jest jeszcze w kamieniu....Pozdrawiam... DZIS JEST DOBRY DZIEN NA PIECZENIE CHLEBA:::: moj juz sie robi:-)
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • CHLEB DOMOWY FORUM
  • chlebek forum
  • wypiekacz do chleba forum dyskusyjne
Do góry strony: domowy chleb