7
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń21
  • Odpowiedzi7
  • Ocen na +0
7 ppt ?

faszerowane jarzyny. (8)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: faszerowane jarzyny.

Napisał(a): Gość -

Najpyszniejsze - faszerowana cukinia i kalarepki, choć te drugie nieco kłopotliwe. Poza tym faszerowane pomidory. Mniam. Natomiast paprykę robiłam kilka razy i, niestety, choć farsz był smaczny, to sama papryka nieco gorzkawa. Czy jest na to jakiś sposób? Pozdrawiam.

Re: faszerowane jarzyny.

Napisał(a): Gość -

To moze zalezec od rodzaju papryki...
JA robie papryke tak.
Farsz jak do golabkow-wedlug uznania i upodoban rowniez doprawienie.
Papryki odcinamy od lodygi tak by pozniej powstal kapelusz.
Wyciagamy nasiona ja ja skrapiam maga w plynie w srodku,nakladam lyzka farsz,przykrywam kapeluszem i wkladam do garnka duego plaskiego.
Wlewam dwa do trzech przecierow pom.w kartonach dodaje rosolek np.warzywny .Przykrywam pokrywka.JA mam indukcje to nastawiam na 3-4 i gotuje ok godziny.Jak sie ma gaz to doprowadzic do wrzecia,a nastepnie gotowac pod przykryciem na malym ogniu.Gdy przecier w kartonie jest b.gesty dodac cwierc szklanki wody.
Podawac z sosem,ktory pozniej zgestnieje.
BARDZO SMACZNE-moja rodzinka uwielbia i nie ma duzo roboty.
A jak robisz kalarepy-nigdy nie robilam?

Re: faszerowane jarzyny.

Napisał(a): Gość -

Jagienko, pomidory tradycyjnie - mięso i ryż + suszona bazylia, dużo bazylii. Kalarepki też mięso i ryż, choć wydrążenie ich jest czasochłonne i pracochłonne, za to smak wspaniały. Nigdy za to nie jadłam faszerowanych selerów - trzeba spróbować. Pozdrawiam.

Re: faszerowane jarzyny.

Napisał(a): Gość -




Z pomidorów odciąć czapeczkę(kapelusik).Wyciąć szypułkę nożykiem do warzyw. Potem wykroić nożem całą zawartość pomidora, nie uszkadzając go. Wyjmij miąższ z pomidora.
Ugotuj ryż. Mięso mielone przysmaż na oliwie, ciągle mieszając, przez ok. 8 minut.
Wymieszaj ser, mięso, ryż, przyprawy i posiekany szczypior. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Farsz nałóż do pomidorów i nakryj je odciętymi czapeczkami(kapelusikami)
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż ciasno pomidory. Potem zalej je bulionem, lub bulionem z kostki. Zapiekaj ok. 20 minut w piekarniku w temp. 200st. C.
« Wróć do tematów
Do góry strony: faszerowane jarzyny.