32
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń270
  • Odpowiedzi29
  • Ocen na +0
32 ppt ?

Idealna szarlotka (30)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Idealna szarlotka

Napisał(a): Gość -

Ktoś pisał o twardym wierzchu. Najlepszą na świecie szarlotkę robi moja przyjaciółka. Jej sposób na wilgotny wierzch jest następujący: po upieczeniu szarlotkę normalnie wystudzić, następnie położyć na wierzchu drugą blachę (lub dużą deskę, czy tacę) i odwrócić do góry spodem (fikołkiem). Fikołek powrotny dopiero na drugi dzień. Sprawdzone - całe ciacho rozpływa się w ustach.

Re: Idealna szarlotka

Napisał(a): Gość -

Moim gościom serwuję: na środku talerza duża porcja podgrzanej szarlotki (piekarnik lub mikrofala), na wierzch szarlotki (nie z boku!) kładę na całą jej powierzchnię pokrojone w 1cm plasterki lody waniliowe (z kostki), całość przykrywam obficie bitą śmietaną i polewam polewą czekoladową.
Warstwa bitej śmietany tworzy fajną izolację dla lodów.
Efekt zimnych lodów na ciepłej szarlotce pod bitą śmietaną jest przepyszny !!!

Re: Idealna szarlotka

Napisał(a): Gość -

Ja lubię na ciepło i na zimno.
Ale do dziś pamiętam jak kiedyś na Sylwestra podano nam w restauracji szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną - wierzch był chrupiący, jabłuszka słodkie i ciepłe z dodatkiem cynamonu, spód cieplutki i ta bita śmietana hmm... poezja...

Re: Idealna szarlotka

Napisał(a): Gość -

Jestem wielką fanką szarlotki. uwielbiam wszelkiego rodzaju :) Uwielbiam ją jeść na ciepło z lodami waniliowymi. Ostatnio byłam z chłopakiem na tej pyszności w jednej z krakowskich restauracji le scandale. Naprawdę nie ma nic przyjemniejszego niż dzielenie się tym deserem z ukochaną osobą :) mniam :)
« Wróć do tematów
Do góry strony: Idealna szarlotka