13
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń45
  • Odpowiedzi13
  • Ocen na +0
13 ppt ?

Jajecznica (14)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Jajecznica

Napisał(a): Gość -

Jajecznica, niby proste a jednak trudne danie które dało mi wiele do myślenia.
Zastanawiam się czy istnieje przepis który trafia do wszystkich domowników, w końcu jajecznice robi się na 100
sposobów z nieskończoną różnorodnością składników :) Jedni wolą z lejącym żółtkiem, inni ze ściętym, jedni ze
zmąconego uprzednio jajka, drudzy tylko troszeczke przemieszaną z sadzonego, na maśle, oleju, smalcu, z pomidorami,
cebulą, papryką, koprem, serem żółtym, pieczarkami i dziesiątkami różnych mięs, podawaną na talerzu z chlebem, do
grzanki, na bułce w formie kanapki....
Każdy lubi inaczej, przynajmniej u mnie.
Jak jest u was? Macie jakiś sekretny przepis którym dogadzacie swoim rodzinom?
INTERIA.PL

Re: Jajecznica

Napisał(a): Gość -

Ja mam swój wypraktykowany latami przepis.
Kładę pół kostki masła na patelnię i leję 5-6 żółtek i 2-3 białka wymieszane w zmoczonym wodą garnuszku ( żeby zółtka
nie przywierały do scianek garnuszka). Kładę na talerz odrobinę powideł śliwkowych, mieszam jajecznicę, i zanim masło sie
stopi, czasem trochę później jest już ścięta. Do talerza i jem :-). Mieszanie powoduje wchłanianie masła, żeby się nie lało.

Re: Jajecznica

Napisał(a): Gość -

a ja robię jajecznicę na śmietanie. Smaruję trochę nagrzaną patelnię rozkrojonym ząbkiem czosnku, ktory wyrzucam. Odrobina masła, sól, wybijam na to jajka i mieszam na patelni białka aby zaczęły się ścinać, w tym momencie dodają gęstej śmietany najlepiej słodkiej nie kwaśnej. Mieszam aż białka będą ścięte i połączą się ze śmietaną i dopiero wtedy mieszam żółtka. Jajecznica jest pulchna, ścięta ale nie na "kość".

Re: Jajecznica

Napisał(a): Gość -

Odrobina smalcu, świeży boczek (parę plastrów), który należy lekko posoloić i usmażyć na chrupko - złoto, po czym wlewam rozbełtane jajka, posolone i popieprzone. Raczej dość ścięta, ale nie na zelówę. Ma być puszysta ale bez salmonelli w razie czego...

Dla dzieci tylko na maśle.

Re: Jajecznica

Napisał(a): Gość -

Wypadało by żebym i ja napisał jaką robię.
Mam dwa przepisy, jeden dla mnie, drugi gdy jem z rodzinką, dla rodziny robię inną, i nic w tym dziwnego ;) mało kto nazwał by moją jajecznice jajecznicą, ale do rzeczy....
Jajecznica którą robię dla siebie: tłuszczu używam z wytopionego boczku lub olej na którym smażyłem mielone mięso (oczywiście do jajecznicy). do przysmażonego boczku (męską garść krojonego w kostkę lub paski zależnie od nastroju, ok 20dag) lub lekko podsmażonego mięsa mielonego (ilość na 2 solidne kotlety mielone) dodaje dość grubo posiekaną cebule, (na 3 jajka, 1 średnia cebula), cebule smaże aż ,,zwiędnie", nie przysmażam jej na złocisty kolor, tylko do czasu aż stanie się miękka i lekko słodkawa w smaku. Wszystko co znajdowało się na patelni (boczek / mięso mielone i cebula) zgarniam na brzeg patelni robiąc miejsce dla jajek, wbijam jajka delikatnie, staram się żeby żółtko się nie rozlało, szybko sole je i pieprze, po czym mieszam białko tak by się ładnie ścięło i nie przywierało do dna patelni, na koniec zdejmuje z ognia, kroje w kostkę surowego miękkiego dojrzałego pomidora (dużego) , wrzucam na patelnie i mieszam rozbijając przy okazji żółtka, dosalam, dodaje pieprzu i jem. Przepis na tą jajecznice jest zapewne dziwny, ale dwie osoby które odważyły się skosztować bardzo sobie chwalą, jest to szwagier i kuzyn, kobiety raczej omijają ją z daleka.

( jest to danie bardziej obiadowe, które robię najczęściej po całodziennym wędkowaniu, lub gdy jestem zmęczony i nie chce mi się siąść nad czymś ambitniejszym )
ps. Przepis na jajecznice dla rodziny dam innym razem :)

Re: Jajecznica

Napisał(a): Gość -

Tajemnica dobrej jajecznicy tkwi w jej smażeniu.Nie ważne z czym,nie ważne na czym,ważne jak ją smażymy .Sposobu smażenia jajecznicy nauczył mnie mój znajomy mistrz kuchni z bardzo dobrej restauracji.Podzielę się nim z Wami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz/najlepsze masełko/w nie wielkiej ilości.Wbijamy jajka ilość w/g uznania.Jak się zaczną ścinać to i to jest najważniejsze;drewnianą łyżką delikatnie objeżdżamy dookoła rant patelni i odsuwamy do środka akurat to co przy łyżce się ścięło i tak kilkakrotnie az jajecznica nabierze takiej konsystencji jaką najbardziej lubimy.Tak usmażona jest rewelacyjna w smaku i wgląda bardzo apetycznie.Spróbujcie usmażyć ją tym sposobem.Prowadzę pensjonat i moja jajecznica zawsze robi wrażenie,smakowe i estetyczne.

Re: Jajecznica

Napisał(a): Gość -

Prosty przepis na jajecznicę: rozgrzej tłuszcz, otwórz lodówkę, dodaj wszystkie zalegające składniki,podsmaż, na końcu dodaj roztrzepane jajka, trochę śmietany lub kefiru dla uzyskania lepszej konsystencji ,chwilę zasmażaj, posyp zieleniną, podawaj z pieczywkiem, w/g mnie najlepsze pełnoziarniste. SMACZNEGO

Re: Jajecznica

Napisał(a): Gość -

Lubirka coś w tym musi być, ja zawsze drewnianą łyżką objeżdżam białko zostawiając same żółtka nietknięte :) robiłem to nie świadomie ale zawsze wolałem robić jajecznice taką ,,kopyścią" niż np widelcem.
wszystkie przepisy są spoko tylko że nie lubie roztrzepanego jajka przed smażeniem, koniecznie musze rozlać żółtko dopiero na samym końcu.

Ciekawi mnie przepis z kurkami, mógł by ktoś napisać o takiej jajecznicy coś więcej? :)

Re: Jajecznica

Napisał(a): Gość -

na masełko wrzucam kurki, oczyszczone, staram się ich nie płukać, aby nie nasiąkły wodą. Większe kroję i je podsmażam, po czym wbijam jajka i mieszam z kurkami, ale najpierw tylko białko, gdy będzie ścięte to gaszę gas i mieszam z żółtkami.
Można też najpierw na oleju zeszklić cebulkę, dodać i podsmażyć kurki, dodać masełko i jajka. I posolić. Obie wersje są pyszne.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Jajecznica