110
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń763
  • Odpowiedzi81
  • Ocen na +87
110 ppt ?

Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady? (82)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Prever -

Wyróżnia się następujące rodzaje czekolady:

mleczną - wyrób otrzymany z wyrobów kakaowych, cukrów i mleka lub wyrobów mlecznych, który zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej ogółem, 14% suchej masy mlecznej, 2,5% suchej odtłuszczonej masy kakaowe, 3,5 % tłuszczu mlecznego oraz 25% tłuszczu ogółem,
mleczną familijną - wyrób otrzymany z wyrobów kakaowych, cukrów, mleka lub z wyrobów mlecznych, które zawierają nie mniej niż: 20% suchej masy kakaowej ogółem, 20% suchej masy mlecznej, 2,5% suchej odtłuczonej masy kakaowej, 5% tłuszczu mlecznego i 25% tłuszczów ogółem,
białą - wyrób otrzymany z masła kakaowego, mleka lub wyrobów mlecznych i cukru, zawierający nie mniej niż 20% masła kakaowego, 14% suchej masy mlecznej,
nadziewaną, z nadzieniem…, z … w środku - wyrób nadziewany, którego zewnętrzna część zawiera jeden z wyrobów dozwolonych; oznaczenie to nie ma zastosowania do wyrobów, których wewnętrzna część zawiera wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, herbatniki lub jadalne lody; zewnętrzna czekoladowa część wyrobów, które noszą jedna z tych nazw, nie może stanowić mniej niż 25% ogólnej wagi produktu,
a la taza - wyrób z wyrobów kakaowych, cukrów oraz mąki lub skrobi z pszenicy, ryżu lub kukurydzy, zawierający nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 18% masła kakaowego, 14% suchej beztłuszczowej masy kakaowej, 8% maki albo skrobi,
familijną a la taza - wyrób z wyrobów kakaowych, cukru oraz maki lub skrobi z pszenicy, ryżu lub kukurydzy, zawierający nie mniej niż, 30% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż, 18% masła kakaowego, 12% suchej beztłuszczowej masy kakaowej, 18% mąki lub skrobi,
czekoladę lub pralinę - wyrób o wielkości pojedynczego kęsa, składający się z czekolady nadziewanej lub pojedynczej czekoladki bądź kombinacji albo mieszanki czekolad oraz z innych jadalnych substancji, z zastrzeżeniem, że czekolada stanowi nie mniej niż 25% ogólnej wagi produktu.
INTERIA.PL

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Avakesh -

Czekolada poprawia nastrój.

Tak, i to z dwóch powodów. Po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego, np. schizofrenię. Endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu. Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom. Zmniejsza też dolegliwości syndromu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Dlatego właśnie tak wiele kobiet przed menstruacją ma apetyt na czekoladki. Warto jednak wiedzieć, że dobroczynne działanie czekolady odczują jedynie osoby sięgające po nią sporadycznie. Ci, którzy jadają ją bardzo często, uodporniają się na jej działanie, więc nie tylko nie odczuwają korzystnego działania magnezu i serotoniny, ale mogą na dodatek cierpieć na migreny i bóle głowy.

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Avakesh -

Czekolada dodaje energii

ZAwiera bowiem alkaloidy: teobrominę i kofeinę. Substancje te zwiększają naszą czujność i jednocześnie dodają energii. Tabliczka gorzkiej czekolady zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Czekolada zjedzona przed pójściem spać może więc spowodować bezsenność i ból głowy. Ostatnie badania potwierdziły także, że dzięki zawartości pirazyny, związku od dawna znanego z tego, że podnosi sprawność intelektualną człowieka, czekolada korzystnie wpływa na koncentrację i sprawność intelektualną.

Reklama

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -


Komu szkodzi czekolada?

Ze względu na sporą ilość wapnia (szczególnie w czekoladach mlecznych) nie służy ona chorym na kamicę układu moczowego. Czekolada nie jest też wskazana dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze, ponieważ zawiera puryny, sód i kwasy tłuszczowe nasycone. Również chorzy na cukrzycę powinni raczej zapomnieć o czekoladzie. Smakołyk ten może także uczulać. Alergenem bywa kakao, mleko i pszenica oraz orzechy. Czekolada mleczna szkodzi też osobom, które nie tolerują laktozy (cukru mlekowego). Radzimy więc dokładnie czytać informacje podane przez producenta na opakowaniu. Czekolada dobroczynnie wpływa na serce. Czy to prawda? Tak, pod warunkiem jednak, że jest to czekolada gorzka. Wyniki przeprowadzonych ostatnio w USA badań wykazały bowiem, że polifenole zawarte w ziarnie kakaowym niszczą wolne rodniki niebezpieczne dla zdrowych komórek. Pełnią zatem rolę przeciwutleniaczy, a więc przeciwdziałają powstawaniu nowotworów oraz złogów miażdżycowych odkładających się w naczyniach krwionośnych (w efekcie m.in. zapobiegają zawałowi serca i udarowi mózgu). Dzięki swym właściwościom polifenole chronią układ sercowo-naczyniowy przed zgubnym wpływem tłustej diety, obfitującej w cholesterol. Właśnie dlatego po ciężkostrawnym posiłku warto zjeść kawałek gorzkiej czekolady

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Właściwości magnezu.

Dlaczego kobieta w ciąży powinna dostarczać do organizmu magnez? Magnez zapobiega powstaniu zbyt wczesnych skurczy u kobiety w ciąży, wpływa korzystnie na rozwój płodu, chroni przed stanem przedrzucawkowym i zatruciem ciążowym, wpływa na poprawny wzrost dziecka, zapobiega wolnemu przyrostowi masy ciała, chroni przed przedwczesnym porodem.

Poza tym, magnez korzystnie wpływa na tkanki, kości i zęby – jest elementem budulcowym i bierze udział w ich naprawianiu. Pomaga lepiej radzić sobie ze stresem i rozluźniać mięśnie. Magnez może obniżać zbyt wysoki poziom glukozy we krwi lub podwyższać zbyt niski jej poziom. Chroni mięśnie przed skurczami. Współuczestniczy w budowaniu kory mózgowej i tkanek płodu.

Kobiety w ciąży powinny dostarczać do organizmu więcej magnezu niż przed ciążą. U ciężarnych zapotrzebowanie na magnez wynosi 350-400 mg na dobę. Z kolei dorosły człowiek potrzebuje 250-300 mg magnezu na dobę. Dolegliwości w ciąży, np. poranne nudności i wymioty, mogą usuwać wiele składników odżywczych z organizmu, w tym również magnez. Warto o tym pamiętać podczas ustalania diety. Dziewczyny w ciąży mające mniej niż 18 lat i kobiety w ciąży znajdujące się w wieku powyżej 30-35 lat powinny dostarczać do organizmu 450 mg magnezu.

Reklama

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Avakesh Czekolada poprawia nastrój.

Tak, i to z dwóch powodów. Po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego, np. schizofrenię. Endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu. Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom. Zmniejsza też dolegliwości syndromu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Dlatego właśnie tak wiele kobiet przed menstruacją ma apetyt na czekoladki. Warto jednak wiedzieć, że dobroczynne działanie czekolady odczują jedynie osoby sięgające po nią sporadycznie. Ci, którzy jadają ją bardzo często, uodporniają się na jej działanie, więc nie tylko nie odczuwają korzystnego działania magnezu i serotoniny, ale mogą na dodatek cierpieć na migreny i bóle głowy.
straszne wieści, a ja tak ją lubię....

Reklama

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Czekolada to nie tylko przysmak, jest także bardzo pożyteczna. Zawiera istotne dla zdrowia człowieka składniki, takie jak: potas, fosfor, magnez, wapno, żelazo, cynk, miedź oraz dużo witamin, m.in. B6, B12, A, E. Czekolada znana jest również z właściwości poprawiających nastrój, wyciszających i odstresowujących, a to wszystko dzięki zawartej w niej fenyloetyloaminie, która odpowiedzialna jest za produkcję endorfin – hormonów szczęścia. W czekoladzie znajdziemy także substancje, które poprawiają pracę naczyń krwionośnych. Również w branży kosmetycznej odnajdziemy cudowne cechy czekolady. Wiele kosmetyków zawiera masło kakaowe, które ma właściwości odmładzające i oczyszczające. Czekolada chroni także przed promieniowaniem UV, stąd zawartość masła kakaowego w wielu mleczkach do opalania. Coraz większą popularnością cieszą się czekoladowe zabiegi kosmetyczne np. masaże za pomocą czekolady. Dzięki nim skóra staje się gładsza i przede wszystkim zdrowsza.

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Czekolada gorzka – zawiera najwięcej miazgi kakaowej, uznawana jest za najbardziej wartościową dzięki niskiej zawartości cukru. Powiem, że do czekolady nie trzeba zazwyczaj nikogo przekonywać. Praktycznie w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Spożywana z umiarem nie powinna nikomu zaszkodzić, a może okazać się bardzo pożyteczna i wartościowa. A co gorzkie może okazać się naprawdę słodkie


Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Ryczaltowa
mitomanka
gość Najlepsza jest gorzka czekolada 70% i więcej. Możecie jeszcze popytać o to na daymynews.pl, na pewno wiele osób chętnie się wypowie o korzystnych dla nas właściwościach czekolady.
Nie znam nikogo, kto nie lubi czekolady :)
czekolada to wspaniały hormon uśmiechu
:)) pewnie to prawda?

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Grandis Czekolada gorzka – zawiera najwięcej miazgi kakaowej, uznawana jest za najbardziej wartościową dzięki niskiej zawartości cukru. Powiem, że do czekolady nie trzeba zazwyczaj nikogo przekonywać. Praktycznie w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Spożywana z umiarem nie powinna nikomu zaszkodzić, a może okazać się bardzo pożyteczna i wartościowa. A co gorzkie może okazać się naprawdę słodkie


i to prawda, gorzka czekolada jest smaczna :)

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Avakesh -

Ryczaltowa
Prever
mitomanka -O poprawiających nastrój właściwościach wiemy z własnego doświadczenia. Dzieję się tak dlatego, że czarna tabliczka pobudza nasz organizm do wytwarzania endorfin, zwanych też hormonami szczęścia.
-Osoby będące dawcami krwi wiedzą również, że po zabiegu zaleca się spożywanie czekolady, gdyż dostarcza ona nam tak potrzebnego wówczas żelaza. Ponadto zawarte są w niej spore ilości wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku i witamin z grupy B, a także witaminy A i E.
-Niewiele jednak osób wie, że czekolada również wzmacnia naczynia krwionośne i działa jako przeciwutleniacz. Dlatego też warto wykorzystać ten smakołyk do odżywiania naszej skóry, poprzez zrobienie odpowiedniej maseczki. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z 1-2 łyżkami kakao, i łyżeczką płynnego miodu. Tak przygotowana odżywkę wystarczy nałożyć na skórę (pomijając oczy, uszy, usta) i po 15-20 minutach spłukać.

Czekolada zawiera w swoim składzie kakao, które jest silnie alergizujące, więc niestety, dobroczynne właściwości czekolady nie są dostępne dla każdego. Zaś najczęstszym objawem tego uczulenia są drobne, swędzące krosteczki na przedramionach.

To wszystko prawda, lubię wszystkie czekoladki :)
a ja lubię nie tylko czekoladki!
uwielbiam gorącą i słoneczną :)))
« Wróć do tematów
Do góry strony: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?