110
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń763
  • Odpowiedzi81
  • Ocen na +87
110 ppt ?

Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady? (82)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Prever
Avakesh Myślę, że czekoladę to lubią wszyscy, ale nie zawsze mogą ją jeść!
dla cukrzyków czekolada mleczna nie jest wskazana !
czekolady cukrzycy nie powinni jeść, może tylko czekoladę gorzką :))

Reklama

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Avakesh
Ryczaltowa
Prever
mitomanka -O poprawiających nastrój właściwościach wiemy z własnego doświadczenia. Dzieję się tak dlatego, że czarna tabliczka pobudza nasz organizm do wytwarzania endorfin, zwanych też hormonami szczęścia.
-Osoby będące dawcami krwi wiedzą również, że po zabiegu zaleca się spożywanie czekolady, gdyż dostarcza ona nam tak potrzebnego wówczas żelaza. Ponadto zawarte są w niej spore ilości wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku i witamin z grupy B, a także witaminy A i E.
-Niewiele jednak osób wie, że czekolada również wzmacnia naczynia krwionośne i działa jako przeciwutleniacz. Dlatego też warto wykorzystać ten smakołyk do odżywiania naszej skóry, poprzez zrobienie odpowiedniej maseczki. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z 1-2 łyżkami kakao, i łyżeczką płynnego miodu. Tak przygotowana odżywkę wystarczy nałożyć na skórę (pomijając oczy, uszy, usta) i po 15-20 minutach spłukać.

Czekolada zawiera w swoim składzie kakao, które jest silnie alergizujące, więc niestety, dobroczynne właściwości czekolady nie są dostępne dla każdego. Zaś najczęstszym objawem tego uczulenia są drobne, swędzące krosteczki na przedramionach.

To wszystko prawda, lubię wszystkie czekoladki :)
a ja lubię nie tylko czekoladki!
uwielbiam gorącą i słoneczną :)))
ha ha gorącą to rozumiem, ale dlaczego słoneczną?

Reklama

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Avakesh -

Grandis
Avakesh
Ryczaltowa
Prever
mitomanka -O poprawiających nastrój właściwościach wiemy z własnego doświadczenia. Dzieję się tak dlatego, że czarna tabliczka pobudza nasz organizm do wytwarzania endorfin, zwanych też hormonami szczęścia.
-Osoby będące dawcami krwi wiedzą również, że po zabiegu zaleca się spożywanie czekolady, gdyż dostarcza ona nam tak potrzebnego wówczas żelaza. Ponadto zawarte są w niej spore ilości wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku i witamin z grupy B, a także witaminy A i E.
-Niewiele jednak osób wie, że czekolada również wzmacnia naczynia krwionośne i działa jako przeciwutleniacz. Dlatego też warto wykorzystać ten smakołyk do odżywiania naszej skóry, poprzez zrobienie odpowiedniej maseczki. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z 1-2 łyżkami kakao, i łyżeczką płynnego miodu. Tak przygotowana odżywkę wystarczy nałożyć na skórę (pomijając oczy, uszy, usta) i po 15-20 minutach spłukać.

Czekolada zawiera w swoim składzie kakao, które jest silnie alergizujące, więc niestety, dobroczynne właściwości czekolady nie są dostępne dla każdego. Zaś najczęstszym objawem tego uczulenia są drobne, swędzące krosteczki na przedramionach.

To wszystko prawda, lubię wszystkie czekoladki :)
a ja lubię nie tylko czekoladki!
uwielbiam gorącą i słoneczną :)))
ha ha gorącą to rozumiem, ale dlaczego słoneczną?
ha ha to czekolada wypita na słońcu :)

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

mitomanka Czekolada to nie tylko przysmak, jest także bardzo pożyteczna. Zawiera istotne dla zdrowia człowieka składniki, takie jak: potas, fosfor, magnez, wapno, żelazo, cynk, miedź oraz dużo witamin, m.in. B6, B12, A, E. Czekolada znana jest również z właściwości poprawiających nastrój, wyciszających i odstresowujących, a to wszystko dzięki zawartej w niej fenyloetyloaminie, która odpowiedzialna jest za produkcję endorfin – hormonów szczęścia. W czekoladzie znajdziemy także substancje, które poprawiają pracę naczyń krwionośnych. Również w branży kosmetycznej odnajdziemy cudowne cechy czekolady. Wiele kosmetyków zawiera masło kakaowe, które ma właściwości odmładzające i oczyszczające. Czekolada chroni także przed promieniowaniem UV, stąd zawartość masła kakaowego w wielu mleczkach do opalania. Coraz większą popularnością cieszą się czekoladowe zabiegi kosmetyczne np. masaże za pomocą czekolady. Dzięki nim skóra staje się gładsza i przede wszystkim zdrowsza.

Reklama

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

lilith70 tylko najlepiej jeść gorzką, sa juz wersje gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową i pewnie inne wersje, uwielbiam czekoladę
warto też czytać skład czekolady i kupić czasem tą trochę droższą nie polską http://gorzka(...)da.com/

Tylko gorzka spełnia wszystkie wymogi :))

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

Czekolada, szczególniej płynna i gorąca jest świetnym sposobem na http://www.ps(...)epresja ponieważ sprzyja wydzielaniu endorfin a dodatkowo rozgrzewa organizm. Sposób ten poleciła mi psycholog w Poradni Psychologiczno-Psychiatrycznej Magdaleny Senderowskiej i muszę przyznać, że działa. Dodatkowo na takie jesienno-zimowe spadki form psycholog poleciła aromaterapię (kąpiele z olejkami zapachowymi) oraz ruch na świeżym powietrzu (dzięki temu dotlenimy się, poprawimy krążenie i nie przytyjemy nawet od zwiększonej ilości słodyczy). Istnieje wiele naturalnych sposobów na lekkie stany depresyjne, które pozwolą uniknąć zażywania leków. Dodatkowo udowodniono też, że czekolada spożywana w rozsądnych ilościach (kilka kostek dziennie), zapobiega miażdżycy.

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

pasadoble Czekolada, szczególniej płynna i gorąca jest świetnym sposobem na http://www.ps(...)epresja ponieważ sprzyja wydzielaniu endorfin a dodatkowo rozgrzewa organizm. Sposób ten poleciła mi psycholog w Poradni Psychologiczno-Psychiatrycznej Magdaleny Senderowskiej i muszę przyznać, że działa. Dodatkowo na takie jesienno-zimowe spadki form psycholog poleciła aromaterapię (kąpiele z olejkami zapachowymi) oraz ruch na świeżym powietrzu (dzięki temu dotlenimy się, poprawimy krążenie i nie przytyjemy nawet od zwiększonej ilości słodyczy). Istnieje wiele naturalnych sposobów na lekkie stany depresyjne, które pozwolą uniknąć zażywania leków. Dodatkowo udowodniono też, że czekolada spożywana w rozsądnych ilościach (kilka kostek dziennie), zapobiega miażdżycy.
słyszałem, że zapobiega miażdzycy, to dobrze :)

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Gość -

mitomanka
Prever
mitomanka -O poprawiających nastrój właściwościach wiemy z własnego doświadczenia. Dzieję się tak dlatego, że czarna tabliczka pobudza nasz organizm do wytwarzania endorfin, zwanych też hormonami szczęścia.
-Osoby będące dawcami krwi wiedzą również, że po zabiegu zaleca się spożywanie czekolady, gdyż dostarcza ona nam tak potrzebnego wówczas żelaza. Ponadto zawarte są w niej spore ilości wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku i witamin z grupy B, a także witaminy A i E.
-Niewiele jednak osób wie, że czekolada również wzmacnia naczynia krwionośne i działa jako przeciwutleniacz. Dlatego też warto wykorzystać ten smakołyk do odżywiania naszej skóry, poprzez zrobienie odpowiedniej maseczki. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z 1-2 łyżkami kakao, i łyżeczką płynnego miodu. Tak przygotowana odżywkę wystarczy nałożyć na skórę (pomijając oczy, uszy, usta) i po 15-20 minutach spłukać.

Czekolada zawiera w swoim składzie kakao, które jest silnie alergizujące, więc niestety, dobroczynne właściwości czekolady nie są dostępne dla każdego. Zaś najczęstszym objawem tego uczulenia są drobne, swędzące krosteczki na przedramionach.

To wszystko prawda, lubię wszystkie czekoladki :)
Czekolada na gorąco, polecam pyszna!
też taką lubię:))

Re: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?

Napisał(a): Avakesh -

pasadoble Czekolada, szczególniej płynna i gorąca jest świetnym sposobem na http://www.ps(...)epresja ponieważ sprzyja wydzielaniu endorfin a dodatkowo rozgrzewa organizm. Sposób ten poleciła mi psycholog w Poradni Psychologiczno-Psychiatrycznej Magdaleny Senderowskiej i muszę przyznać, że działa. Dodatkowo na takie jesienno-zimowe spadki form psycholog poleciła aromaterapię (kąpiele z olejkami zapachowymi) oraz ruch na świeżym powietrzu (dzięki temu dotlenimy się, poprawimy krążenie i nie przytyjemy nawet od zwiększonej ilości słodyczy). Istnieje wiele naturalnych sposobów na lekkie stany depresyjne, które pozwolą uniknąć zażywania leków. Dodatkowo udowodniono też, że czekolada spożywana w rozsądnych ilościach (kilka kostek dziennie), zapobiega miażdżycy.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?