112
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń7 tys.
  • Odpowiedzi39
  • Ocen na +0
112 ppt ?

Jak rozpoznać trujące grzyby? (40)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Gość -

gość
grzybobranie44 Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest grzyb, którego nazywa się "szatan" i wygląda na jadalnego a kiedy czubkiem języka dotkniemy spodniej warstwy kapelusza ma gorzki smak, co oznacza, że jest trujący.
Od tamtej pory zaczyęłam sprawdzać w ten sposób wszystkie grzyby i teraz wydaje mi się, że wszystkie są gorzkie!
Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie szatana?
O w mordę jeża...

1) NIGDY nie liżemy na surowo żadnych grzybów (mogą być obsikane/obsrane przez zwierzęta, więc można się czymś zarazić - pasożyty, bakterie) - nawet, jeśli jesteśmy pewni w 100%, że to grzyb jadalny. Natomiast grzybów, których nie jestem pewna, nie dotykam nawet gołą ręką (ewentualnie podważam końcem noża) - ale na bank NIE LIŻĘ!!! W ten sposób można się też nieźle przytruć - odbiło Ci?!?

2) Akurat szatan - czyli borowik szatański - jest - cytując Wikipedię - "trujący, SZCZEGÓLNIE w stanie surowym". Po obgotowaniu zjedzenie też może spowodować niezłe zatrucie pokarmowe, ale lizanie go na surowo to już zdecydowanie idiotyczny i niebezpieczny pomysł.

3) Grzyby generalnie dzielą się na jadalne, niejadalne i trujące. Jadalne - wiadomo. Niejadalne mogą być trujące, ale przede wszystkim są tak gorzkie, że i tak się ich nie zje, więc nie są aż tak niebezpieczne. Natomiast grzyby najbardziej trujące wcale nie są gorzkie - przeciwnie, na smak nie poznasz, że coś jest nie tak, dopiero po objawach zatrucia...

I, co najważniejsze, 4) Jeśli nie umiesz rozpoznawać grzybów jadalnych / trujących "na oko" - NIGDY nie zbieraj ŻADNYCH grzybów, bo może dojść do tragedii. Jeśli jesteś pewna jakiegoś grzyba TYLKO na 99,9% - to ten grzyb zostaje w lesie - zbiera się tylko, te, co do których ma się 100,0% pewności. Lepiej grzybów nie zjeść w ogóle albo zebrać pół wiaderka, niż przytachać do domu całe wiadra wątpliwych i zatruć siebie i rodzinę.

I po namyśle jeszcze 5) "Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej"... Wiesz, cały Twój post (pomysły z lizaniem, pytanie o szatana) świadczy o tym, że na zbieraniu grzybów nie znasz się (prawie) wcale i mogłabyś je ewentualnie zbierać pod nadzorem jakiegoś mądrzejszego znawcy. Więc nie pisz, że "ogólnie" się znasz - i, co najważniejsze, nie zakładaj, że "nie potrzebujesz w tym temacie pomocy".
"Ogólnie" znającemu się i przeciętnie inteligentnemu 10-latkowi nie przyjdzie do głowy sprawdzanie surowych grzybów po smaku...

Aha, nie jestem typem "hejtera" i nie piszę, żeby Ci dokopać.
Po prostu - po raz pierwszy czyjś wpis aż tak mnie trzepnął.
Chyba, że to prowokacja. Bo jeśli nie - to może znajdź sobie inne hobby niż grzybobranie?...
:D:D:D:D:D::D:D:D::D:D:D:D:D::D:D:D:D:D:D:D:D:D
Świetne.......:P
Spokojnie....nic mi nie będzie....:))))))))))))
INTERIA.PL

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): gość -

Ludzie po co się wypowiadacie co niektórzy skoro nie macie pojęcia o czym mówicie?
Owszem, w Polsce można znaleźć "szatana" i wcale o to nie tak znowu trudno. Ale z borowikiem trudno go pomylić raczej. Już łatwiej z kozakiem. Autorka tematu pytała czy można go poznać po czymś innym niż gorzki smak.. ( ja bym powiedział że jest kwaśnawy nie gorzki)
Owszem, jak ktoś ma wprawne oko to rozróźni już po kapeluszu. Ma charakterystyczny, bardzo jasno brązowy kolor. W dodatku jego spodnia warstwa ma delikatnie różowy kolor. Im starszy grzyb, tym wyraźniejszy róż. Jak nie jesteś pewna czy to kozak/ borowik czy szatan, to grzyba po prostu wyrzuć, chociaż oczywiście jak ugryziesz kawałek i wyplujesz to ci sie nic nie stanie... ludzie bez przesady, to nie cyjanek. Mowię z doświadczenia...

Reklama

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Mareva -

grzybobranie44 Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest grzyb, którego nazywa się "szatan" i wygląda na jadalnego a kiedy czubkiem języka dotkniemy spodniej warstwy kapelusza ma gorzki smak, co oznacza, że jest trujący.
Od tamtej pory zaczyęłam sprawdzać w ten sposób wszystkie grzyby i teraz wydaje mi się, że wszystkie są gorzkie!
Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie szatana?
Tja, oczywiście że jest inny sposób, trzeba sprawdzić czy ma rogi?

Reklama

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Mareva -

gość Szatan podobny do borowika na pierwszy rzut oka.Trzeba spojrzeć na barwę "kapelusza" od spodu,jego zabarwienie ma odcień różu.Jest to prosty sposób na rozpoznanie szatana.
Ludzie a gdzie te szatany rosną? Przecież są pod ochroną i bardzo niewiele. Znowu jakiś znawca spod ciemnej gwiazdy się odzywa :)))

Reklama

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): ogryzek -

Szatan ma czerwonawy trzonek. Nie jest trujący ale... niejadalny. Potrafi zepsuć całą potrawę. Inaczej zwany jest goryczakiem. Jak nie znasz się na grzybach, to zbieraj grzyby tylko z "meszkiem" pod spodem kapelusza. Prawie wszystkie są jadalne. Unikaj sówek, gąsek, gołąbków jak ich nie potrafisz zdecydowanie zidentyfikować. Unikaj też małych grzybów o niewykształconym kształcie.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): gość -

Kuźwa ludzie to był goryczak. Na grzybach to trzeba się znać, goryczak nie jest trujący tylko gorzki, dodany do potrawy zepsuje jej smak. W Polsce nie ma już borowików szatańskich. Najlepiej zbierajcie tylko podgrzybki, też smaczne i przynajmniej dla was bezpieczne.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): gość -

grzybobranie44 Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest grzyb, którego nazywa się "szatan" i wygląda na jadalnego a kiedy czubkiem języka dotkniemy spodniej warstwy kapelusza ma gorzki smak, co oznacza, że jest trujący.
Od tamtej pory zaczyęłam sprawdzać w ten sposób wszystkie grzyby i teraz wydaje mi się, że wszystkie są gorzkie!
Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie szatana?
Zle. Gorzkie (naprawde mocno gorzkie, a nie tam jakos subtelnie i delikatnie) to sa goryczaki i nie sa one trujace. Po prostu jak dodasz do potrawy to cala potrawa bedzie gorzka i przez to niejadalna, bo kto by chcial jesc gorzka zupe albo sos? Borowik Szatanski (tzw szatan) wyglada zupelnie inaczej i nie jest gorzki. Po pierwsze to Borowika Szatanskiego nie znaleziono chyba od kilkudziesieciu lat, a po drugie jest on od spodu czerwony. Wiec nie sposob sie pomylic. Tzn inaczej - sa tez borowiki ceglastopore ktore sa od spodu czerwone i nie sa szatanami (ale jesc je mozna tylko po obrobce termicznej) ale nie musisz ich odrozniac. Wystarczy nie zbierac grzybow z czerwonymi rurkami i tyle. A jakbys przypadkiem znalazla prawdziwego szatana (cho pewnie i tak go nie rozpoznasz) to go nie niszcz, bo to grzyb na wyginieciu i pod scisla ochrona. Wiec znalezc go i jeszcze pomylic z innym to niemozliwe.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • sprawdzanie grzybw jzykiem
  • czy lizanie grzyba szatan jest zdrowe
  • gorzkie grzyby
  • Grzxby formum trujace
  • trujace grzyby forum
  • jak rozruznic grzyby gotujace a trujacy
Do góry strony: Jak rozpoznać trujące grzyby?