112
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń7 tys.
  • Odpowiedzi39
  • Ocen na +0
112 ppt ?

Jak rozpoznać trujące grzyby? (40)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): gość -

gość
grzybobranie44 Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest grzyb, którego nazywa się "szatan" i wygląda na jadalnego a kiedy czubkiem języka dotkniemy spodniej warstwy kapelusza ma gorzki smak, co oznacza, że jest trujący.
Od tamtej pory zaczyęłam sprawdzać w ten sposób wszystkie grzyby i teraz wydaje mi się, że wszystkie są gorzkie!
Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie szatana?
O w mordę jeża...

1) NIGDY nie liżemy na surowo żadnych grzybów (mogą być obsikane/obsrane przez zwierzęta, więc można się czymś zarazić - pasożyty, bakterie) - nawet, jeśli jesteśmy pewni w 100%, że to grzyb jadalny. Natomiast grzybów, których nie jestem pewna, nie dotykam nawet gołą ręką (ewentualnie podważam końcem noża) - ale na bank NIE LIŻĘ!!! W ten sposób można się też nieźle przytruć - odbiło Ci?!?

2) Akurat szatan - czyli borowik szatański - jest - cytując Wikipedię - "trujący, SZCZEGÓLNIE w stanie surowym". Po obgotowaniu zjedzenie też może spowodować niezłe zatrucie pokarmowe, ale lizanie go na surowo to już zdecydowanie idiotyczny i niebezpieczny pomysł.

3) Grzyby generalnie dzielą się na jadalne, niejadalne i trujące. Jadalne - wiadomo. Niejadalne mogą być trujące, ale przede wszystkim są tak gorzkie, że i tak się ich nie zje, więc nie są aż tak niebezpieczne. Natomiast grzyby najbardziej trujące wcale nie są gorzkie - przeciwnie, na smak nie poznasz, że coś jest nie tak, dopiero po objawach zatrucia...

I, co najważniejsze, 4) Jeśli nie umiesz rozpoznawać grzybów jadalnych / trujących "na oko" - NIGDY nie zbieraj ŻADNYCH grzybów, bo może dojść do tragedii. Jeśli jesteś pewna jakiegoś grzyba TYLKO na 99,9% - to ten grzyb zostaje w lesie - zbiera się tylko, te, co do których ma się 100,0% pewności. Lepiej grzybów nie zjeść w ogóle albo zebrać pół wiaderka, niż przytachać do domu całe wiadra wątpliwych i zatruć siebie i rodzinę.

I po namyśle jeszcze 5) "Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej"... Wiesz, cały Twój post (pomysły z lizaniem, pytanie o szatana) świadczy o tym, że na zbieraniu grzybów nie znasz się (prawie) wcale i mogłabyś je ewentualnie zbierać pod nadzorem jakiegoś mądrzejszego znawcy. Więc nie pisz, że "ogólnie" się znasz - i, co najważniejsze, nie zakładaj, że "nie potrzebujesz w tym temacie pomocy".
"Ogólnie" znającemu się i przeciętnie inteligentnemu 10-latkowi nie przyjdzie do głowy sprawdzanie surowych grzybów po smaku...

Aha, nie jestem typem "hejtera" i nie piszę, żeby Ci dokopać.
Po prostu - po raz pierwszy czyjś wpis aż tak mnie trzepnął.
Chyba, że to prowokacja. Bo jeśli nie - to może znajdź sobie inne hobby niż grzybobranie?...
Daj spokoj, ja jem niektore grzyby na surowo i zyje. Jak nie jestem pewien czy goryczak czy prawdziwek to polize i juz wiem. Nie mam oporow zeby dotykac grzybow trujacych, bo nie mam w zwyczaju oblizywac palcow. Zreszta lepiej dotknac palcem niz nozem ktory sie przebije do soku takiego grzyba, a pozniej tym samym nozem bedziesz scinac jadalne.
INTERIA.PL

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Mareva -

gość
grzybobranie44 Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest grzyb, którego nazywa się "szatan" i wygląda na jadalnego a kiedy czubkiem języka dotkniemy spodniej warstwy kapelusza ma gorzki smak, co oznacza, że jest trujący.
Od tamtej pory zaczyęłam sprawdzać w ten sposób wszystkie grzyby i teraz wydaje mi się, że wszystkie są gorzkie!
Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie szatana?
Zle. Gorzkie (naprawde mocno gorzkie, a nie tam jakos subtelnie i delikatnie) to sa goryczaki i nie sa one trujace. Po prostu jak dodasz do potrawy to cala potrawa bedzie gorzka i przez to niejadalna, bo kto by chcial jesc gorzka zupe albo sos? Borowik Szatanski (tzw szatan) wyglada zupelnie inaczej i nie jest gorzki. Po pierwsze to Borowika Szatanskiego nie znaleziono chyba od kilkudziesieciu lat, a po drugie jest on od spodu czerwony. Wiec nie sposob sie pomylic. Tzn inaczej - sa tez borowiki ceglastopore ktore sa od spodu czerwone i nie sa szatanami (ale jesc je mozna tylko po obrobce termicznej) ale nie musisz ich odrozniac. Wystarczy nie zbierac grzybow z czerwonymi rurkami i tyle. A jakbys przypadkiem znalazla prawdziwego szatana (cho pewnie i tak go nie rozpoznasz) to go nie niszcz, bo to grzyb na wyginieciu i pod scisla ochrona. Wiec znalezc go i jeszcze pomylic z innym to niemozliwe.
Nareszcie ktoś coś mądrego napisał. Bo tych co znajdują szatany wpisało się tu już bez liku a szatan jest grzybem zagrożonym wyginięciem i są tylko 2 stanowiska w kraju. Wiadomo więc dlaczego niektóre spotkania z grzybami pseudoznawców kończą się tak tragicznie.

Reklama

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): gość -

Borowik szatański rośnie w lasach liściastych, głównie dębowych i bukowych na wapiennych glebach. Jest gatunkiem ciepłolubnym. W Polsce praktycznie nie występuje. Poprzednie wzmianki o jego występowaniu w Polsce pochodzą z 1937 roku; obecnie znane jest zaledwie jedno udokumentowane stanowisko. Kapelusz zwykle srebrzystoszary z odcieniem żółtawym, rurki bladożółte do krwistoczerwonych, trzon zgrubiały, w górze i u podstawy żółty, w środku mocno różowiejący. Uszkodzony delikatnie błękitnieje. Miąższ jest słodkawy i przyjemny w smaku, zapach starych owocników przypomina woń gnijącej cebuli. Grzyb trujący, ale tylko w postaci surowej. Nawet niewielki kawałek może wywołać zatrucie.

Grzybiarze, zbierając borowiki szlachetne (Boletus edulis), najczęściej mylą je jednak z goryczakiem żółciowym (Tylopilus felleus) zwanym potocznie szatanem. Grzyb ten nie jest trujący, ale jest niejadalny ze względu na gorzki, piekący smak. Posmaku goryczy nie usunie nawet kilkakrotne obgotowywanie, jak również suszenie. Ważną cechą, która pozwala odróżnić tego grzyba od jadalnego borowika jest różowawy kolor rurek. Trzon goryczaka żółciowego jest pokryty grubą, wyraźnie brązową siateczką o grubych oczkach. Wyrasta głównie w lasach iglastych, często na pniach, miejscami obficie.

Reklama

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): gość -

No to się rzeczywiście znasz!!!!!!
Nie chodź do lasu, nie zbieraj grzybów, odpuść sobie bo rzrobisz komuś krzywdę!!!
Szatan nie jest gorzki, jest smaczy, bardzo podobny do prawdziwka I śmiertelnie trujący.
Goryczak żółciwy jest barzdzo gorzki, podobny do prawdziwka I niejadalny (NIE TRUJĄCY)
z powodu smaku.
Nie wiesz nic o grzybach, a porażające jest to, że nie chce ci się nawet sprawdzić w internecine co to jest szatan, ale masz czas na pirdaczenie na forum, gdzie jak widzię sami mykolodzy się wypowiadają.
Banda baranów jak nic nie wiecie, to przynajmniej nie wprowadzjcie w błąd innych, to może kosztować życie, które WY będziecie mieli na sumieniu.

Reklama

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): gość -

grzybobranie44 Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest grzyb, którego nazywa się "szatan" i wygląda na jadalnego a kiedy czubkiem języka dotkniemy spodniej warstwy kapelusza ma gorzki smak, co oznacza, że jest trujący.
Od tamtej pory zaczyęłam sprawdzać w ten sposób wszystkie grzyby i teraz wydaje mi się, że wszystkie są gorzkie!
Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie szatana?
On nie jest trujący tylko niejadalny, bo właśnie gorzki, a skoro do tej pory go nie znałaś , to znaczy, że masz znikomą wiedzę na temat grzybów i bądź ostrożna... Choć tak naprawdę zdecydowana większość grzybów w Polsce to te włąśnie niejadalne, ale na pewno nie trujące!!! Warto jednak trochę poczytać i nie zbierać na wszelki wypadek grzybów blaszkowych, a wtedy nie trafisz na muchomora sromotnikowego!!!!

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): gość -

grzybobranie44 Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest grzyb, którego nazywa się "szatan" i wygląda na jadalnego a kiedy czubkiem języka dotkniemy spodniej warstwy kapelusza ma gorzki smak, co oznacza, że jest trujący.
Od tamtej pory zaczyęłam sprawdzać w ten sposób wszystkie grzyby i teraz wydaje mi się, że wszystkie są gorzkie!
Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie szatana?
Jeśli dopiero ostatnio dowiedziałeś się o szatanie, a jest to popularny grzyb, tzn., ze pojęcia o grzybach nie masz.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Mareva -

gość
grzybobranie44 Ogólnie znam się na grzybach i nie potrzebuję w tym temacie pomocy raczej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest grzyb, którego nazywa się "szatan" i wygląda na jadalnego a kiedy czubkiem języka dotkniemy spodniej warstwy kapelusza ma gorzki smak, co oznacza, że jest trujący.
Od tamtej pory zaczyęłam sprawdzać w ten sposób wszystkie grzyby i teraz wydaje mi się, że wszystkie są gorzkie!
Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie szatana?
Jeśli dopiero ostatnio dowiedziałeś się o szatanie, a jest to popularny grzyb, tzn., ze pojęcia o grzybach nie masz.
Jak ktoś zamiast szarych komórek ma w mózgu gąbkę powinien się nie wypowiadać!
Myślenie nie boli i wystarczy wpisać w Google borowik szatański! Czy to takie trudne?????
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • sprawdzanie grzybw jzykiem
  • czy lizanie grzyba szatan jest zdrowe
  • gorzkie grzyby
  • Grzxby formum trujace
  • trujace grzyby forum
  • jak rozruznic grzyby gotujace a trujacy
Do góry strony: Jak rozpoznać trujące grzyby?